13 Септември, 2019 11:20 7 067 1

9 семейства живеят от 32 г. на пъпа на Благоевград в незаконна кооперация

  • кооперация-
  • благоевград-
  • акт 16

Всичко друго на сградата е незаконно, хората дори нямат актове за собственост на апартаментите си

9 семейства живеят от 32 г. на пъпа на Благоевград в незаконна кооперация - 1
Снимка: Shutterstock

Девет благоевградски фамилии живеят вече 32 години в напълно незаконна сграда в центъра на града без актове №15 и 16 заради претенции на община Благоевград към партерния етаж.

Едва преди 2 г. един от собствениците на апартаменти в нея, който се върнал от Америка, събрал пари от съкооператорите, за да извади на ръба на закона партиди за електричество и вода, та да могат да си плащат редовно поне консумативите.

Всичко друго на сградата е незаконно, хората дори нямат актове за собственост на апартаментите си, пише struma.bg.

При това сградата се намира на едно от най-атрактивните места в областния център на Пиринско – на ул. “Ив. Михайлов” №11, непосредствено до “Кончето”. Отвън е санирана, вътре стълбището е направо луксозно. Единственото нещо, което загрозява фасадата, са зеещите 3 празни клетки до входната врата, за които община Благоевград твърди, че ѝ принадлежат.

Случаят е доста любопитен и вече е минавал през местната прокуратура, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Министерския съвет, а в момента жалби от кооператорите по него има в Специализираната прокуратура.

От началото на сагата начело на Благоевград са се сменили 7 кметове. Началото на казуса е в далечната 1987 г., когато 9-те фамилии стават член-кооператори на бъдещата ЖСК “Младост” и вземат разрешение за строеж от общината. За да им го даде, тогавашната управа на града обаче поставя условие, че партерът трябва да е общинска собственост, защото и земята под сградата е общинска.

Това принуждава собствениците да сключат договор със СД “Местна промишленост и битови услуги” – клон “Свежест” в Благоевград. Според контракта те се задължават да изградят 3 магазина на партерния етаж до ниво “груб строеж” и до 2 г. да предадат на общинската фирма “Свежест” магазините ѝ, след което “Свежест” да им плати 44 440 лв. и да бъде приета за член-кооператор на общо събрание на ЖСК “Младост” със съответното вписване във фирмено дело в Окръжен съд – Благоевград.

Магазините са завършени в срок, идват обаче демократичните промени, “Свежест” фалира и така и не успява да плати на кооператорите помещенията и да им стане равноправен член в кооперацията. Община Благоевград, която е правоприемник на активите и пасивите на фалиралата общинска фирма, също не е платила нито лев за магазините, нито пък е дала материалите за строежа им. В общината няма и никакви документи, които да я свързват с ЖСК “Младост” – нито финансови, нито разрешителни.

Благоевградчани се настаняват в жилищата си и няколко години по-късно общински служители започват да ги подлагат на системен тормоз – представители на отдел “Общински имоти” започват да ги заплашват, че ще ги изгонят от апартаментите, защото са незаконни. Хората се принуждават да съберат помежду си 63 044 лв., за да купят от общината 3-те магазина, за което още си пазят вносната бележка. Общината тогава взема парите, обаче все така упорито отказва да издаде актове 15 и 16 на кооперацията. Чак на 15.05.2015 г. съкооператорите разбират, че общината си е издала 2 акта за частна общинска собственост с № 4990 и №4991 на партерния етаж на кооперацията им, въпреки че те вече са ги платили.

Според единия от собствениците на апартаменти в кооперацията, чието име по американския му паспорт е Джон Джонсън, през 2016 г. той ходил в общината да види какви документи имат в архивите за кооперацията, но бившият заместник-кмет Янко Янков му признал, че липсват пилотната папка и архитектурният план на сградата, тоест в общината няма никакви документи, свързани с нея.

Решен да доведе нещата докрай, Джонсън запознава с кооперативната сага и кабинета на Бойко Борисов. Началникът на отдел “Приемна” в Министерския съвет Соня Божикова изисква от кметската администрация на Благоевград подробни обяснения по случая с ЖСК “Младост” и на 14 май т.г. община Благоевград праща в МС становище по казуса.

От отговора става ясно, че сумата от 63 044 лв., внесена по банковата сметка на ОбС – Благоевград на 12 август 1997 г., е не за покупка на магазините от страна на съкооператори, а за прекратяване на производство по гражданско дело по описа на Районен съд – Благоевград.

“Тъй като вносната бележка е от 1997 г. и ОФ “Свежина” е водила отделно счетоводство от това на община Благоевград, не може да се предостави информация какви са били финансовите отношения между ОФ “Свежина” и ЖСК “Младост”, свързани с изграждането на сградата”, признава кметският екип.

“Благодарим ви, че се обърнахте към г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България”, пише в отговора си до съкооператорите дясната ръка на премиера Соня Божикова.
Любопитен детайл е, че писмото е съгласувала Благовеста Причкапова, чийто баща Лазар Причкапов бе кмет на Благоевград през 2002-2007 г., когато общината се е разсейвала, че на метри от кметството 9 фамилии живеят в напълно незаконна сграда, а фасадата ѝ е като кръпка на иначе кокетната улица в центъра на Благоевград.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    18 0 Отговор
    Родна картинка,човека взе парите и каза "ще видим", сега ще ги потърпят и след изборите за да не се вдига шум ,ако не си платят както трябва и колкото трябва ,ще ги глобят или изгонят от сградата .