Last news in Fakti

30 Януари, 2023 17:21 3 236 14

Презастрояването в по-малките български градове

  • imot.bg-
  • благоевград-
  • жилища-
  • в строеж

Един от най-ярките примери е Благоевград

Само за последните 6 години на благоевградската улица „Елин Пелин“ са изникнали 9 нови кооперации. Липсата на пространство в района, обаче не спира инвеститорите, които продължават да строят.

За изминалата 2022 г. главният архитект на Благоевград е издал почти 400 разрешителни за строеж, като половината са за големи жилищни кооперации в съседни на центъра квартали.

Към момента в града се оферират близо 50 жилища в етап на строеж, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Преобладават 3-стайните апартаменти. Имот от 102 кв.м в кв. „Освобождение“ може да се купи срещу 76 900 EUR. Намира се в 5-етажна жилищна сграда с 45 апартамента в нея. Жилищата са с големина между 57 и 250 кв.м. Разполага с 30 външни и 15 вътрешни паркоместа. Очаква се сградата да бъде пусната в експлоатация през март 2024 г.

Друг тристаен апартамент в кв. „Еленово 1“ с площ от 89 кв.м може да бъде купен срещу 60 720 EUR. Намира се в близост до 11 ОУ „Христо Ботев“.

Гарсониери не се предлагат, а броят на 2-стайните жилища е в етап на изграждане е силно ограничен.

„Проблемът не е в това, че в града се строи. Въпросът е да се строи така, че да има смисъл в този строеж, а не да бъде разпокъсано. Трябва градоустройството на града да е смислено. За съжаление, това е възможно само след като поправим вече твърде остарелия ОУП“, казва кметът Илко Стоянов.

През последните години ОУП на Благоевград претърпява няколко редакции, но в тях не са обозначени местата забранени за строителство на жилищни сгради. До края на 2023 г. се планира нова актуализация, в която зелените зони за отдих ще бъдат точно обозначени и там строителство няма да има.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сталин

    34 2 Отговор
    В България се строи вандалски ,държавата на бетона и калта,няма въздух ,няма пространство,няма трева,няма дървета,само бетонни гета за плъхове ,навсякъде кал и мръсотия и трупове на котки и кучета
  • 3 Безмислено

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    И какво като е областен център, като не е дори в десетката на най-големите градове в България а е и със затихващи функции и намаляващо население. Добре, че е Американския университет и донякъде ЮЗУ, че иначе жив е умрЕл.
  • 4 единен

    19 2 Отговор
    А във София се строи безразборно и се унищожават зелени площи.

    Коментиран от #10

  • 5 Работодател

    11 7 Отговор
    Където има работа там има хора.
  • 6 РОМЕО ОТ БЛАГОЕВГРАД

    7 1 Отговор
    Това на фиг.1...
    БалонЧето на жулиета ли е...🤔
  • 7 ха ха

    8 0 Отговор
    Друго си е градовете ни да заприличат на тези от Близкия изток. Тъкмо ще привличаме туристи от ЕС без да го напускат. В този смисъл Шенген е важен. Пък и пришълците по-лесно ще се интегрират. Направо 3 в 1!
  • 8 Приземен

    15 1 Отговор
    Бетонджиите дорде не бетонират 111 000 кв. километра нема да мирясат, не разбрахте ли?

    Коментиран от #13

  • 9 Важно е

    9 1 Отговор
    обирджиите от така нареченият преход да иСперът парите си, а обикновенния гражданин да ходи по веднъж в годината до банката да се разписва за да не му депорорат сметката! Еххх само какви политици си имаме - да му е кеф на човек да ги смели от бой.

    Коментиран от #11

  • 10 Аааа

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "единен":

    В Благоевград какива площи няма от години, ама пък какви кооперации ги замениха - коя от коя по грозни!
  • 11 Приземен

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Важно е":

    Имаме си такива, каквито сме си ги избрали! Не са ни виновни нито американците, нито руснаците, нито ЕС, нито марсианците. Виновна е само глупостта и твърдоглавието българско! Избираме си Бибитко, крадлив дедо, Далавери Симеонов, Учиндолско чудо и после пищиме: "Аууу, какво стана". Еми стана.

    Коментиран от #12

  • 12 Ами

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Приземен":

    Афиширай се за да изберем Теб! Лесно е да се поюе, трудно е нещо да се сътвори - а пък с този наложен ни двоен слугинаж скоро читави хора няма да се захванат с политика! Корупцията на господарите от запад е в пъти по голяма от източната.
  • 13 апи

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Приземен":

    Глупости, строителите строят докато има шарани. Сега с бързо намаляващо население има смисъл да се строи само в големите градове, въпреки, че и те се обезлюдяват. И това ще продължи до време. Все пак за 5 000 000 души колкото ще е България след 20 години ще има 10 милиона жилища. Тогава ще си ги разменяме като картинки от дъвка Турбо. А за тези имоти междувременно се плащат данъци, незаивисимо дали се живее там или не. Тоест който иска да си купи 20-30 апартамента и да си плаща, скоро няма да има на кой да ги дава под наем дори.
  • 14 Гост

    7 2 Отговор
    Какво презастрояване в град със 70 хил жители? Там не затвориха ли заводът за волани и цигарената фабрика?