Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 12:28 4 919 4

Съдбата на офис сградата на фалиралия туроператор

  • астрал холидейз-
  • офис-
  • сграда-
  • летище-
  • софия

Построената от "Астрал холидейз" офис сграда се продава още от 2018 г.

Съдбата на офис сградата на фалиралия туроператор - 1

По време на бума на пазара на недвижими имоти компании с различна от строителната дейност, също решиха да се възползват от високите печалби, които дава секторът. Обявилата фалит преди няколко дни „Астрал Холидейз” не е изключение. През силните си години 2007-2009 г. компанията построи сграда в близост до Терминал 1 на летище „София”. Целта беше там да се съберат служителите на компанията от всички офиси в столицата, а останалата част да се отдава под наем.

За времето си отпреди близо 10 години сградата беше последен писък на модата по отношение на възможности, които може да даде една подобна постройка. Тя е разположена на терен от 1833 кв.м и е с РЗП 10 355 кв.м. Включва 2 подземни и 10 надземни нива. Особеното при „Окото” (бел. ред. името на сградата) е, че разполага с двойна фасадна система Double skin.

Тя ce cъcтoи oт вътрeшнa и външнa „ципa” c въздушeн cлoй мeжду тях и игрae рoлятa нa буфeр, прeдпaзвaщ oт прeгрявaнe, прoтeкция oт вятър, cлънцeзaщитa, ecтecтвeнo вeнтилирaнe и oхлaждaнe прeз лeтнитe мeceци, eнeргoeфeктивнocт и зa мeхaничнa зaщитa нa вътрeшнaтa фacaдa. Пoдoбнa фacaдa Dоublе skin e изпълнeнa върху двe cгрaди в cвeтoвeн мaщaб – тaзи нa Aрмиятa нa cпaceниeтo в Лoндoн и нa прeзacтрaхoвaтeлнo дружecтвo в Мюнхeн.

Пoкривитe на „Окото” ca плocки, oзeлeнeни интeнзивнo. В момента обаче те са в плачевно състояние.

Плановете на собствениците за развитие на сградата обаче не се увенчаха с успех. Осем години след нейното помпозно откриване навръх 16-тия рожден ден на „Астрал Холидейз”, тя е почти празна. Покривът е в доста лошо състояние. Още преди месеци служителите на „Астрал Холидейз” се преместиха в стария си офис в близост до бул. „Витоша”.

Сградата, в която през 2011 г. бяха вложени 10 млн. EUR, още през 2018 г. е обявена за продажба за сумата от 12 245 000 USD. За момента няма данни тя да има нов стопанин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    12 5 Отговор
    Това е само началото на срива на пазара на имоти в БГ-то.
  • 2 ДОКО

    4 7 Отговор
    СЪДБАТА НА ТАЗИ СГРАДА ОТИВА В РЪЧИЧКИТЕ НА ЦВЪКО МАТЕМАТИКА КОЙТО ЩЕ НАПРАВИ МНОГО АПАРТАМЕНТИ В КОИТО ДА ПОЧИВА ДА РАЗМИШЛЯВА ДА СПИНКА ДА СЕРЕ ДА МЕДИТИРА И ТАКА НАТАТЪКА...
  • 3 Гол Тъпан

    10 2 Отговор
    Едно нещо струва толкова,за колкото можеш да го продадеш.Имотния балон вече почва да свисти и скор ооо ще гръмне.На запад има схема и цената на имотите е тясно обвързана с наема,който можеш да получиш и със усреднения годишен доход на средностатистическо семейство.Ако това важеше и за България ,то цените на имотите щяха да са 300-350€на квадрат
  • 4 боли ма много

    3 0 Отговор
    Патарока за Ъстраля,собствениците му,служителите му и бизнеса им!Лакомията е лош съветник!Мислеха си навярно,че като са се хванали с британци-благополучието им е гарантирано занапред.От цялата история най-губещи ще са дребните по веригата.Доставчици,обслужващ персонал,агенти и т. н.Башовете на фалиралата ф-а са реализирали и вложили печалби през годините на дейноста им.