23 Октомври, 2019 09:21 4 287 6

Охлаждане на най-големия в света имотен пазар

  • китай-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар-
  • охлаждане
Охлаждане на най-големия в света имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

През септември цените на жилищата в Китай отчитат най-малък ръст за последните 7 месеца. Причината е забавяне на местната икономика и спад в броя на спекулативните сделки. Цените на апартаментите ново строителство в 70 от най-големите китайски града, през септември отчитат повишение от 0.5% спрямо август, сочат данните на Националния статистически институт на Китай. През август цените също регистрираха ръст от 0.5%, което беше най-слабия от февруари насам.

Септември е 53-тия пореден месец, в който китайският имотен пазар отчете ръст в сегмента жилища. На годишна база поскъпването през септември се забави до 8.4% спрямо 8.8% през август. През миналия месец цените на жилищата са се увеличили в 53 от разглежданите от правителство 70 града. За сравнение, през август техният брой е бил 55.

В четирите най-големи града от първо ниво - Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанчжоу, цените на жилищата през септември да се повишили с 0.4% спрямо август. В градовете от второ ниво, сред които са повечето столици на отделните провинции е отчетен ръст от 0.5%.

Пекин, заяви че активизира усилията по стимулиране на търсенето и поддържа на забавянето на икономиката, но няма да използва пазара на недвижими имоти като форма на краткосрочно стимулиране. Опасявайки се от образуването на балон, китайските власти обещаха да ограничат спекулативните сделки в сектора.

Пазарът на недвижими имоти в Китай е един от най-добре регулираните. В големи градове като Пекин и Шанхай, действат различни ограничения при покупката на имоти. Право да купят жилища имат само местни жители и лица, които влагат средствата си в специален фонд за социално застраховане. При това финансови регулатори контролират достъпа до финансиране, включително ипотечни заеми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шперца

    11 5 Отговор
    Направо да се срине целия имотен пазар, да изорем отгоре му и да си насадим грозде за ракия и вино!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 балон

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шперца":

    Вече се срина, балона се спука; Ще се изоре всичко отгоре така или иначе, защото ще е по-на сметка да се гледат картофи

    Коментиран от #4

  • 4 Динку

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "балон":

    Кога, че не разбрахме?

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Динку":

    Брокерче, само ти ли не разбра. Вече апартаментите в София са по 200-300 евро макс. Даже без пари ги дават в по-крайни квартали Младост примерно. Ето вчера раздаваха флайъри за апартаменти без пари на Метрото Младост 1.

    Коментиран от #6

  • 6 Динку

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не съм брокерче и за това се зачудих защо миналата седмица един строителен предприемач ме накара на сила да му взема един от мезонетите в блока без пари, като даже плати прехвърлянето!?! А то било, щото балона се спукал и никой не ги искал по 100€/м2