Last news in Fakti

2 Ноември, 2019 09:21 6 540 6

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

  • монако-
  • къща-
  • скала-
  • дизайн

Началната му цена е 33 млн. USD

Разхождайки се в Монако може да се натъкнете на странна картина – сред съвременните постройки се откроява една ... скала. На пръв поглед нищо интересно, но в действителност това е една от най-странните къщи в кралството. Villa Troglodyte е 6-етажа постройка с подземно езеро-басейн, стъклени покриви, подове и асансьор.

Troglodyte означава „пещерен човек” или да „живееш в пещера”, но през последните десетилетия го използват не само в контекста на историческото развитие на човек. На всички езици го превеждат като невежество, грубост и други.

Автор на така екстравагантната къща е френският архитект Жан-Пиер Лот, който с всички възможни средства се е постарал не само да запази формата на скалата, но и да увеличи площта ѝ така, че вътре да се получи една „комфортна” пещера. Отнело му е 2 години, за да издълбае и укрепи скалата. Успял е да я превърне в 500 кв.м жилищна площ на 6 нива, като от едно към друго се минава плавно, като при това целостта на природното образование не е нарушена.

„Издълбахме дом от камък, запазвайки оригиналния ландшафт, като не сме нарушавали неговия обем, форма, пукнатини и растения върху него. Задачата на проекта беше да впишем къщата в ландшафта, като работим с него, а не против него”, казва арх. Лот.

Разбира се, наложили са се и допълнителни промени. За да е създаде функционален апартамент е трябвало да се изгради скала, но това е направено толкова професионално, че дори професионалист трудно би могъл да направи разлика между естествения и изкуствен камък. Благодарение на това, че по време на строителството са се прилагали иновативни методи са положени всички необходими системи и устройства. С цел повишаване на топлоизолацията е положена коркова подложка, а в определени дейности са използвани естествени материали. За да се осигури на къщата добра вентилация с температура на тази в стая в нормално жилище е монтирана специална система.

Осигуряването на водата в къщата е направено посредством съвременна система за рецикулация, както е поставена и автономна пречиствателна станция. И това е напълно оправдано като се има предвид, че вода е необходима не само за битови нужди, но и за пълнене на подземното езеро-басейн.

Най-голямо предизвикателство, според арх. Лот, е било осветяването на помещенията. Малките прозорци, които са били скрити в каменните стени, не са могли да осигурят необходимото количество естествена светлина. Поради това е решено част от покрива да бъде стъклен. Но за да може тази светлина да проникне до първия етаж, е било необходимо таваните, съответно подовете на отделните етажи също да бъдат остъклени. Освен стълби със стъклени парапети, асансьорът също е изработен от прозрачния материал.

Отчитайки немалката площ на Villa Troglodyte, в нея са оформени две големи дневни, 3 спални и още толкова бани, кухня, трапезария, няколко гардеробни и подземен гараж със собствена зарядна станция за електромобили.

Макар, че е трудно къщата да бъде определена като екологична, тъй като при строителството е използван доста бетон, е факт, че имотът потребява 40% по-малко енергия от всеки друг аналогичен. Именно поради това и къщата разполага с британския сертификат за екологичност BREEAM.

В професионалните среди Villa Troglodyte се третира повече като произведение на изкуството. Очаква се имотът да бъде обявен за продажба чрез търг с начална цена 33 млн. USD.

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)

Странен имот в суперлуксозния Монако (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорко

    35 0 Отговор
    От доста време не бях попадал на интересна новина,нещо различно от типичното "убийство" ,"катастрофа" и т.н.

    Коментиран от #2

  • 2 Забрави

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жорко":

    Бойко, Курнелия, Фъндъка, Манолска.... Ердоган се Ядоса на Европа, Ердоган се ядоса на Света, Ердоган се Ядоса на..........
  • 3 criminal

    4 0 Отговор
    Интересно.......
  • 4 .....

    10 0 Отговор
    Цецо Цв.ти си на ход,шефе

    Коментиран от #5

  • 5 Цецо Цв

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от ".....":

    Само да мине балотажа..
  • 6 Пабло

    7 0 Отговор
    Образование и образУвание са две различни думи. За скалното образУвание става въпрос.