29 Юни, 2022 09:21 2 154 1

Какво търсят богаташите

  • монако-
  • богаташи-
  • имоти-
  • сделки-
  • ръст

Сигурност и дискретност са сред основните фактори при покупка на жилище

Какво търсят богаташите - 1
Снимка: Shutterstock

Сигурността и дискретността са сред основните фактори при покупка на луксозен имот от богаташите. Това е и основната причина много от тях да не изберат Лондон или Париж като място за инвестиция, а по-малки и бутикови места като Монако. Това се посочва в анализ на международната консултантска компания Knight Frank.

Пандемията увеличи неравенството в богатството, но също така принуди супер богатите да преосмислят къде и как искат да живеят. Мнозина се подготвят за ера на по-високи данъци и по-бавен растеж на активите, тъй като фискалните стимули са оттеглени и лихвените проценти се повишават. На този фон Монако привлича особено внимание.

Според доклада през 2021 г. продажбите на жилища в Княжеството са се увеличили със 7% до 440 сделки, а броят на жителите, притежаващи активи с нетна стойност над 30 млн. USD, се е увеличил с 5% в сравнение с година по-рано. Последната цифра се очаква да нарасне с още 23% през следващите 5 години.

Монако отбеляза най-голям ръст на продажбите през 2021 г. в ценовия диапазон от 5 милиона EUR до 10 милиона EUR, което е ръст от 38% на годишна база. В същото време районите на Монте Карло и Ла Русе заедно представляват 56% от всички транзакции.

От началото на пандемията в Монако търсенето на големи и просторни апартаменти се повиши. Имотите с три спални представляват почти половината от всички продадени имоти през 2021 г., най-високото ниво от 2006 г.

От всичките осем ключови района в Монако, Jardin Exotique предлага най-доброто съотношение цена/качество, според доклад на Knight Frank. По данни на статистическата служба на Монако (IMSEE), през 2021 г. средните цени на жилищата в този район са били 35 460 EUR/кв.м.

През 2021 г. средните цени на жилищата в Монако са се увеличили с 9%. Цените на луксозните недвижими имоти в малкия щат се очаква да нараснат с още 5% през 2022 г., тъй като търсенето продължава да изпреварва предлагането.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.