5 Ноември, 2019 06:21 11 872 25

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • жилища-
  • интериор-
  • дизайн

Хладилникът и канапето са белег на лукс

Туристическият бизнес в Северна Корея и днес е доста слабо развит. Все пак тук всичко зависи не от желанията на туриста, а от това какво е разрешила държавата. Естествено, достъпните за чужденците жилища са строго определени и целта им е да покажат до каква степен се е развило севернокорейското общество. До имотите на средната класа в страна те нямат достъп.

Жилищният бум в Северна Корея е бил през 50-те години на миналия век. Построените тогава апартаменти са се превърнали в „спасителна сламка” за хиляди корейци. Интериорът напълно повтаря епохата на социализма у нас. Доскоро стандартните жилища са били много малки. Интересно е да се отбележи, че корейците не знаят какво е това входно антре в апартамента. При тях то е заменено от мини антре с площ, на която могат да се поставят не повече от три чифта обувки.

Странна е и банята. Няма тоалетна чиния, а клекало и специален извод за водата за душ. В по-съвременните жилища има и мивка. Доста по-късно в интериора на банята се появява ваната, но малцина са тези, които могат да се възползват от това удоволствие, тъй като централното топлоподаване е лукс, а и да имат бойлер това едва ли би им свършило работа, като се има предвид честото спиране на тока.

Холът в стандартните жилища не разполага с много мебели. Ярките покривала, репродукциите и снимките на политическите лидери по стените са неизменна част от интериора на всеки корейски дом. Шкафовете и извезаните салфетки са навсякъде. Ако в помещението има плосък телевизор, то това е белег, че семейството е много богато. Често в хола може да се види и хладилник, който също е доказателство за заможност и се поставя на най-видното място. Аналогична е ситуацията и с меката мебел. Тези предмети се явяват символ на богатство, макар хладилникът да не се ползва във всеки дом, отново поради честата липса на електричество. Централното отопление, дори в големите градове често липсва. Поради това всеки собственик отоплява дома си както може. В повечето случаи се монтира системата „топъл под” (различно е от подовото отопление). Най-вече това се прави в спалните. По-голямата част от населението спи на матрак, който е сложен направо на пода. Леглото и дивана се смятат за лукс.

По-съвременните жилища се отличават от тези строени в периода 1950-1953 г. Причината е, че Ким Чен Ир е приел нови норми за жилищната площ за едно семейство. Съгласно тях едно жилище е разчетено на трима души и разгънатата му застроена площ не трябва да е по-малко от 130 кв.м. И най-интересното е, че когато децата пораснат и създават собствено семейство, те са длъжни да напуснат жилището на родителите си. Изключение е само този случай, когато родителите се нуждаят от постоянни грижи.

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 майстор тенекеджия на криви глави

    86 28 Отговор
    Ха такааа четете ли добре статията ? Според техните норми тричленно семейство трябва да живее в не малко от 130 кв.м жилище !!!!!!!!А питам ние при "демокрацията " и според нашите " норми" как сме ? И колко българи живеят натикани в 35 кв.м гарсониерки че и в по малки жилища М ?Ма в статията не пише най главното-правят си независима политика и най важното централната им банка е НЕЗАВИСИМА ха сетете се от кого да не го пиша аз !!!

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Йозеф

    70 18 Отговор
    Прекрасни жилища, юмрук в лицето на империализма! Виждат се и граждани, придвижващи се с модерни велосипеди, в резултат на мерките за намаляване на замърсяването в развитите градове и ограничаване на емисиите СО. Хладилници липсват, но това е защото всяко семейство от Северна Корея, благодарение на икономическият растеж и модерната социална политика на Ким Чен Ун може да си позволи да се храни всеки ден в някой от многобройните квартални ресторанти! Където има комунизъм народа е добре, икономиката процъфтява и благоденствие дебне от всякъде.

    Коментиран от #19

  • 4 8627

    45 17 Отговор
    До всички "демократи" и "капиталисти":
    Драги съграждани, отворете си съзнанието и помислете, комунизмът има уродливи дефекти, но такива има и западния строй. Икономичесото развитие не ознсчава нищо. Щастието е еднакво и при едните и при другите , сега и преди 2000г. В дългосрочен план, аз мисля , че пазарната икономика и делокрацията са най-лошите форми на управление. Защо ли? Помислете сами. Само времето ще покаже истината и няма значение кой лидер как я пречупва през лъжливи идеологически призми.
  • 5 Кореец

    30 8 Отговор
    Хайде всички българи дружно да плеснем с ръце, да се прегърнем и да емигрираме в Северна Корея. А пък ония 2 000 000 които се мъчат и страдат при джендърите - да са мислили...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво

    36 1 Отговор
    Мани ги тея,друга я ганяаа да сприе пърдялнико пред блоко, набор 95'и да пуфти че някой му е спрял на местото което той си мисли че е купил.
  • 8 Пол Пот

    45 1 Отговор
    От утре във всяка българска панелка снимка на Вожда Тиква,щеминавам да проверявам
  • 9 Съдбата

    7 16 Отговор
    им е такава нещастна, какво да правят хората.
  • 10 той

    13 23 Отговор
    В соца и тук беше същото.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 боцмана

    41 2 Отговор
    Бил съм на гости в Южна Корея , и там хората си живеят в скромни жилища и си спят на пода , а човекът на когото гостувах беше капитан на кораб и доста добра заплатен. Така , че всяка нация си има манталитети и не можем да съдим по видяното за живота на хората.
  • 13 Гоуст

    15 12 Отговор
    Абе вие не четете ли?Показват ви и ви казват това което искате да видите и чуете.Действителността в СК е коренно различна.
  • 14 Borislav Popov

    21 20 Отговор

    До коментар #2 от "майстор тенекеджия на криви глави":

    Ми ко прайш тука бе, каскет? Бегай в Кореята да се шириш нашироко. Живот ще си живееш. Сигурен съм, че много ще ти се зарадват, а и ще те дават по телевизора като пример за един от малкото дебили, избягягали от Запад на Изток.
  • 15 гост

    19 7 Отговор

    До коментар #2 от "майстор тенекеджия на криви глави":

    Никой не ги тика. Обаче като отидеш в общината и като направиш адресна регистрация трябва да ти откажат, а не да има 20 човека записани на един адрес. Това, че някои се тъпчат в 40кв 4 членно семейство си е техен избор, не е тъпкане. Една къща в съседното село може да струва 10х.лв, да има двор и тройна квадратура, ама кауна ще се набута в панелната гарсониера и ще я изплаща 20г. само и само да каже, че живее в града. В развитите страни е престижно да живееш извън града в предградията и в къщи с дворове, градинки, идилия. А у нас това се забравя и още от соца всеки от село тръгнал и си взел панелка, зъзне и няма пари за ток, живее мизерно, ама е гражданин. Хората, останали по селата и работещи в градовете са много по-добре отколкото тези в панелките. Сега един овчар взима 600лв на половин работен ден, магазинерката взима 700лв чисто, а в града работиш по цял ден за 500лв. Къде му е смисъла?

    Коментиран от #16

  • 16 Гост,

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    ти много така се изразяваш,кат на гости.
    В града един бекяр-копанар днес не ги харесва едни 200 лева...надник плюс частно.За Варна ти говоря...Занаят си трябва,полезен и заплатен...и бачкане съответно!

    Коментиран от #25

  • 17 Гост

    17 8 Отговор
    "А портрета от стената тихо ни следи"....
    Това е най-затвореното, най-контролираното, най-следеното и най-самонаказващото се общество в света. Човешката глупост никога не е стигала до такива върхове. Идете, вижте го и никога не го забравяйте.
  • 18 Мариноов

    10 1 Отговор
    Къде ги видя тези 200лв. Повечето са от 40 до 70
  • 19 Чичо Си

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    Ти много прав си
  • 20 тя...

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "той":

    Аз като заема точилката ще видиш ти
  • 21 Само да кажа

    14 5 Отговор
    Стига с тия комунисти, фашисти и т.н. Колко трябва да ти е промит мозъка, че да мислиш, че там, където има комунисти, всичко е лошо.
    Пример.
    Някога имаше Гръцка Комунистическа Партия. Разпадна се на две фракции. Фракцията на твърдолинейните комунисти се обедини с друга лява партия и бе наречена СИРИЗА. Та, същата тая СИРИЗА управлява през последните четири години. Да сте чули за концлагери? Да сте чули за вкарани в затвора без съд и присъда и ред други простотии?
    Не ви ли се струва, че има различни форми на комунизма? То в С. Корея думата "комунизъм" е отречена. Има "чучкхе", ама откъде да го знае форумния писач. Той не чете, той пише.
    То и с капитализма е същото. И у нас капитализъм и в Швейцария, ама май има някаква разлика.
  • 22 г-н Голямата Работа

    8 6 Отговор
    Май пишем без да поддържа четем, а:)
    Много е важно, да разберем колко е льошо, льошо.....там в Кореята.
    Само дето тази лошотия се разваля някак си с този пусти "стандарт" 130 кв.м. за тричленно семейство.
  • 23 Бай Шиле

    2 1 Отговор
    Един кореец ме попита : какво значи "усвоен балкон"
  • 24 незнайко

    3 1 Отговор
    130 кв/м за семеиство с едно дете ! Кога ще ги стигнем КОМУНИСТИТЕ от Северна Корея ?
  • 25 Глей ти

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост,":

    200лв. надник? По-полека, че голяма имиграция ще настъпи към Варна. Включително и от Западна Европа.