7 Ноември, 2019 17:41 2 015 9

Сградата на бъдещата детска болница е незаконна

  • детска болница-
  • каб-
  • архитекти-
  • строеж

КАБ обжалва решението строежът да бъде завършен

Сградата на бъдещата детска болница е незаконна - 1
Снимка: БГНЕС

От години се говори за изграждането на Национална детска болница в България. Теренът е ясен, дори вече върху него е построена част от сградата. Намира се в района на Александровска болница. Въпросът е колко стабилна е досега изградената конструкция? Оказва се, че 35 години строежът не е бил консервиран и защитен. Това несъмнено компрометира бетонната конструкция.

„Бетонната етажерка няма да се превърне в желаната болница. Не може плановото задание да се съобразява с конструкцията. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една съвременна, модерна, иновативна и качествена болница такава, каквато очакваме за нашите деца 40 години", каза по време на обсъждане на проекта заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова.

В момента КАБ обжалва решението строежът да бъде довършен във Върховния административен съд (ВАС). Обжалване е имало и през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Архитектите се съмняват в начина, по който е извършено обследването на строежа. Те смятат, че то е непълно, няма указания към инженерите, никой не е преценил как сградата ще бъде отоплявана, вентилирана и климатизирана.

От Камарата смятат, че обществената поръчка е незаконна. Доводът е, че подробният устройствен план (ПУП) към градоустройството предвижда сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде изградена нова. Това, което според Бакалова трябва да бъде променено преди ПУП, е Общият устройствен план на София.

В аргументите си срещу незаконния строеж на болницата, заместник-шефът на КАБ изтъкна, че реконструкцията и укрепването на строежа дори и да бъдат законни като градоустройство, са в пъти по-скъпи, отколкото да бъде построена нова болница. Наредбата за строежа на детската болница предвижда минимални изискания, а не най-доброто. Според Бакалова въпросната сграда може да харчи 100 000 лв. ток на месец, но може да харчи и 200 000 лв. на месец.

Обществената поръчка за Национална детска болница беше възобновена от Министерство на здравеопазването на 27 август 2019 г., след като отпадна искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” по обществената поръчка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тръмп

    4 2 Отговор
    Дано другарката Бакалова да няма деца,защото я Проклех Искрено и Лично до стотно коляно за 2хиляди години напред!!!:):):)Амин!!!:(:(:(
  • 3 Тръмп

    5 1 Отговор
    Господи Иисусе Христе,,Накажи сурово за Вечни времена Бакалова и Игнатов от ДеБъ,които искат да умират децата ни!!!:):):)Амин!!!:(:(:(
  • 4 Пациент

    5 2 Отговор
    С малко повече от предвидената сума ще може да се разруши овехтелият строеж и да се построи съвременна детска национална болница на същото място - строители на болници от чужбина не пожелаха да участват в тази съмнителна операция,която освен всичко друго мирише от далече на корупция
  • 5 Кой ще доживее

    9 0 Отговор
    Абе да я гърмят няколко пъти като мавзолея, защото е старо и качествено строителство с истински материали, после да направят проекти, конкурси, изпълнители, подизпълнители,да откраднат"излишното", пък за детска болница–ако остане, а пък от икономиите може да се събере за мавзолей на новия вожд.
  • 6 нямат срам

    3 3 Отговор
    Ала бала и парите отива за избори ,плочки,драки и др. ,а болницата за децата друг път!?....
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Много са смешни архитекктите когато се изказват по инженерни проблеми..., но има напредък, вече не говорят за сеизмичната устойчивост на сградата, но пък се правят на експерти по стоманобетон, по обследване на конструкции и по ОиВ...Лакомията за допълнителни хонорари е нещо страшно...-
  • 8 Тити

    1 0 Отговор
    Преди пет години там загина дете.
  • 9 Селяндур

    1 0 Отговор
    Купувайте в софия! Има място за всички.