11 Декември, 2019 17:35 1 302 8

Екология и умни градове - основните цели на новите кметове

  • общини-
  • среща-
  • кметове-
  • градове-
  • развитие
Екология и умни градове - основните цели на новите кметове - 1

Работа в областта на подобряване на околната среда и улесняване живота на гражданите са двете основни насоки, в които ще работят новоизбраните кметове. При новата конфигурация 197 от кметовете започват поредния си мандат, а 68 от тях встъпват в длъжност за пръв път стана ясно по време на тържественото събрание на Сдружението на общините , което днес - 11 декември, празнува 23 години от създаването си. Сдружението не е само най-голямата обществена организация у нас, а изразител на важните за държавата въпроси, пречупени през призмата на автентична демокрация, каквато се явява общинската власт. Уникалността на Сдружението е, че в него членуват легитимно избрани органи на местното самоуправление - кметове и общински съветници. Единствената организация, която обединява 100% от потенциално заинтересованите страни. През този мандат на нас се пада отговорността за новото интегрирано развитие. Ще се подготвят проекти по новите оперативни програми и особена важност ще има постигането на комплексен ефект в различните области на живот. Понятия като "междуобщинско сътрудничество", "споделени услуги" и "интегрирано планиране" ще трябва да се наложат. Всичко това е изпитание да работим заедно и имаме добър диалог", каза Даниел Панов, председател на Сдружението и кмет на Велико Търново.

През следващите 4 години българските кметове ще трябва да поемат по пътя на модерното управление, като акцентът вече няма да е толкова инфраструктурата. "Днес, когато над 18 млрд. лв. евросредства, са инвестирани в българските общини, е време да поговорим за бъдещето, а то е в зелените политики, умните градове, щадящата околна среда", допълни Панов.

Съвременната среда прави хората по-свободни, но и по-малко отговори и съпричастни към проблемите и именно там трябва да са фокусирани бъдещи инвестиции. Важно е хората отново да живеят в общност, да се грижат за градовете си и най-вече за населените места.

Пред общините стоят важни и спешни задачи. Първата е защитата на бюджетите и то в кратко време след изборите. "Това изисква пълна мобилизация. Този документ изразява нашата политика и приоритети, които да ни позволят да развиваме градовете и общините. Често казвам, че това докъде стигат резултатите на управлението на едни град зависи най-вече от това откъде си тръгнал", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Една от най-големите задачи в момента, според нея, е работата за подобряване качеството на въздуха, за да може да се отговори на очакванията на хората.

По време на срещата беше представен норвежкият опит в управлението на общините. Един от начините за развитие на малките градове и привличане както на инвестиции, така и на туристи е работа в посока по-добра храна, инвестиции в архитектура и култура. Тези три неща са превърнати в средства за привличане на хора. Логиката е, че дадена община може да има работни места и индустрия, която ги създава, но ако няма правилните хора (нещо, от което в момента страда България) или те въобще липсват, то нещата няма как да бъдат успешни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чета

    4 0 Отговор
    и не вярвам на ушите си. 😀😀😀
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гецо

    4 0 Отговор
    Пак се дават пари за писане на стратегии които нямат никакво бъдеще. Единственото междуобщинско сътрудничество което може да се случи на този етап е сътрудничество в краденето на държавни и европейски пари тъй като само в това имат опит. Все още сме много по-близо до комунизма отколкото до демокрацията.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Селяндур

    1 0 Отговор
    Вървете у шопия!
  • 7 Грую

    0 0 Отговор
    и............. повишаване на местните данъци за пореден път разбира се!
  • 8 България не е Дания и няма да е

    0 0 Отговор
    Айде, новата тенденция в краденето на пари и печелене на избори - екология. Каква екология и умни градове като в моя град след водния цикъл и изораване на тротоари и пътища няма нито едно парко място и нито една велоалея. Демек другото такова разкопаване ще е след 50-100 години. Какъв умен град като на бус лентата са паркирали за баничка, за кафе,цигарки,билетчета. Правилните хора за това като кажат решението кмета ще го изгони. Защото трябва да се режат дървета за паркинги , да се спират строежите на автомивки, да се извади бизнеса от пъвите етажи на блоковете, да се махнат лавките около уличите, да се махнат сервизите и гумаджийниците от кваратала. Бизнеса е в бизнес часта на града. Ауспуси се заварят зад моя блок. Пункт за прегледи зад блока. Нещо........???? Новия ни тротоар няма наклон за колички те умни градове ши правят. Ще дадат на фирми да разработят софтуер за следене на автобуси,нови спирки,ел-табла, бла-бла-бла парите да се усвоят. Впрочен до КАТ дето са прегледите си направиха една улички и си излизат на булеварда ей тъй - знак няма т.е. нерегулируемо кръстовище т.е. на булеварда спирам-дясностоящ. КАТ!!!!!!