6 Януари, 2020 18:53 1 549 10

Арх. Игнатов: Опасно е да се надстрояват сгради

  • борислав игнатов-
  • надстрояване-
  • вътрешни стени

Той поясни, че ако това не е предвидено по проект, при евентуално земетресение, конструкцията може да рухне

Арх. Игнатов: Опасно е да се надстрояват сгради - 1
Снимка: БГНЕС

Опасно е да има надстрояване и подсичане на партера на сгради за магазинчета, които не са предвидени в първоначалния проект. При земетресение това може да доведе до рухване на конструкцията. Това каза арх. Борислав Игнатов в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

Той даде за пример достроените обекти на терасата на Пламен Георгиев и обясни, че подобни конструкции натежават на сградите и добави, че липсват данни до колко сме готови за земетресения.

„Надстройките добавя тежест и при земетресение се умножава по височината на сградата и многократно става по-мощна и разбира се конструкцията може да не издържи“, заяви бившият шеф на Камарата на архитектите.

По думите част от строежите не се и проверяват по време на изпълнението им от специалните експерти, понеже възложителите не проследяват дали строителите канят подобни.

А те няма как да разберат кога е положена плочата, поясни Игнатов. Друг проблем с контрола има и при бутане на стени вътре в апартаментите, което е изключително сложно за проследяване, добави той.

Освен това, по думите му, ДНСК няма ресурс да проверява на терен строителните обекти и основно контролът е по документи, което е проблем и то голям, според него.

Арх. Игнатов поясни и че панелните сгради още в началото на своето проектиране са били предвидени за земетресения, но е много важно да се обследват заварките и връзките на панелите

Експертът обясни и че по време на социализма се е пестяло от материал на места и затова е изключително важно в програмата за енергийна ефективност да се включи това обследване много сериозно, като по думите му това не се е правило по време на предния период на програмата за саниране, а е било предвидено в нея. Той уточни, че това е скъп процес и неудобен за живущите, но необходим.

Относно предвидената за детска болница сграда в двора на медицинска академия арх. Игнатов препотвърди мнението си, че тя не е подходяща, понеже скелетът на сградата е строен през 70-те и не отговаря на съвременните стандарти при земетресение, както и че е бил изложен доста години на метеорологичните условия. Той поясни, че вероятно ще се наложи укрепване, което ще е много скъпо.

Според него конструкцията трябва да се събори и да се построи съвременна болница с необходимото количество асансьори и коридори с нужната височина, което старата основа на сградата няма как да предложи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    8 1 Отговор
    Този съм го виждал някъде! Онзи, с палавата приятелка, нали? Бе дано да разбира и от сгради.
  • 2 СОФИЯ НЯМА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ

    9 1 Отговор
    ЗАДАЧАТА НА ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ Е ДА ПРЕЦЕНИ КОИ ЗОНИ СА ПРЕЗАСТРОЕНИ, КЪДЕ Е ПОДХОДЯЩО ЗА НОВО СТРОИТЕЛСТВО, КЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОКАРАТ НОВИ УЛИЦИ . . . НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е ПРАВЕНО
  • 3 Behemoth

    8 0 Отговор
    Ам ако са изрежи панела да са напрай дупка от стаята към кухнята можи ли?Домуоправителя е тъй и било много модерно,идиота отдолу и той са замисля....

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Blackthorn

    5 3 Отговор
    "Oтнocнo прeдвидeнaтa зa дeтcкa бoлницa cгрaдa в двoрa нa мeдицинcкa aкaдeмия aрх. Игнaтoв прeпoтвърди мнeниeтo cи, чe тя нe e пoдхoдящa, пoнeжe cкeлeтът нa cгрaдaтa e cтрoeн прeз 70-тe и нe oтгoвaря нa cъврeмeннитe cтaндaрти при зeмeтрeceниe, кaктo и чe e бил излoжeн дocтa гoдини нa мeтeoрoлoгичнитe уcлoвия. Тoй пoяcни, чe вeрoятнo щe ce нaлoжи укрeпвaнe, кoeтo щe e мнoгo cкъпo." - аха-а-а-а, значи да се бутне старата, но здрава сграда и да се построи една "ново строителство" по нашенски, която не дай Боже при земетресение ще се разпадне като кула от карти... Нямам думи!
  • 5 Биофизик

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Да не дава Господ земетресение, че тогава ще му дойде на гости пианото на съседите... :(
  • 6 От бранша .

    4 2 Отговор
    Тоя Игнатов не е никакъв експерт тръгнал да дава акъл за панелките, ако има проблем със заварките при тях то ще е само във външните панели най вероятно и то само външният ред заварки така че при голямо земетресение ако ще и да изпопадът всички външни панели или част от тях вътре в самият блок всичко ще е непокътнато и здраво основната конструкция ще стои дори и без външни панели щото навсякъде е плътни стени от бетон все едно навсякъде е само земетръсни шайби. Тоя Игнатов трябва да се занимава с новото строителство да прави проверки там щото то е некачествено и зле изпълнено и зле замислено при едно по сериозно земетресение то ще е долу новите коперации ще падат като круши защото разберете тухлите няма как да задържат сградата да не падне а това че извътре имало някоя друга както казват земетръсна шайба това са глупости на етаж дето има някоя друга бетонна шайба то тя е да задържи сградата да не се срути от собствената си тежест а не да противодейства срещу земетресение така че мислете преди да купувате затова и аз съм си направил сам къща по мой тертип с цял бетонен фундамент откоито тръгват стени които са вързани една за друга и всичките са бетон всичко е бетон и желязо без нито една тухла все пак строя къща а не кокошарник или външна тоалетна всичко е добре изолирано и това е сигурен съм че ще издържи 200 год и на земетресение ако ще и 20 по Рихтер.
  • 7 боцмана

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    По принцип няма блок в България , на който стените да не са надупчени като швейцарско сирене и поне по някой друг панел или зидария да е премахната. Всеки иска да увеличи квадратурата на жилището си , като не си правят сметка , какво ще стане при един по сериозен трус , а как става този фокус с гаражите , превърнати в магазинчета , студия , бръснарници и всичко друго но не и както е било по първоначален план , само един Господ знае.
  • 8 Йозеф

    1 0 Отговор
    А ве, Пацо бутна ли си незаконния навес, или ся не могат да го открият на адрес за да му връчат постановлението?
  • 9 Порно

    4 0 Отговор
    Как е Борка , расте ли вибратора?
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Доста е забавно, когато архитекти се изказват по сеизмоустойчивостта на сгради...