Last news in Fakti

30 Януари, 2020 16:55 4 048 6

Собственик задължително плаща парното в общите части

  • парно-
  • сметки-
  • плащане-
  • собственици-
  • решение
Собственик задължително плаща парното в общите части - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на Европейския съюз (ЕС) допуска национална правна уредба, която урежда казуса. Решението е от днес и е на Съда на Европейския съюз по две дела.

Става дума за дела на „ЕВН България Топлофикация“ срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров. В тях съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.

Директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда – етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация, разпорежда съдът. Те могат да бъдат задължени да платят, независимо че не използват парно в своето жилище.

Подадените от „ЕВН Топлофикация България“ искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От тях се иска да платят сметките си за парно за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБРИВИАТУРА

    17 4 Отговор
    С „Топлофикация” шега не бива,аз ползвам и плащам всеки месец няма как.Жал ми е за комшията човека е с 2 бойлера,2 климатика и със спряно парно и пак плаща всеки месец за тръбите.
  • 2 Гост

    31 1 Отговор
    Само една топлофикация може да продава остатъчен продукт "топла вода" и отделно енергията и да е на вечна загуба и никога да няма пари за нови тръби.
  • 3 Аз71

    9 5 Отговор
    Ще ви платя на ма... пу....
  • 4 Ай стига бе

    17 8 Отговор
    Аз съм с климатици и вътре е 25 градуса. Съседите се греят на парно и едвам го докарват до 18-20 градуса щото радиаторите едвам греят. Значи аз ги топля през стените, а не те мен. И въпреки това, по някаква извратена логика плащам и такса сградна инсталация. Според топлофикация по-студеното тяло грее по-топлото. Физиката ряпа да яде.

    Коментиран от #6

  • 5 Благоев

    9 8 Отговор
    Щом си на климатик в сграда с ТЕЦ значи си глупак..
  • 6 Да да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ай стига бе":

    Не подценявайте толкова сградната инсталация. Ако се премахнат тръбите които минават през апартамента градусите драстично спадат.
    Най добре това се усеща есенно и пролетно време преди началото и края на отоплителния сезон когато парното е спряно централно. Ето защо трябва да се научим да плащаме това което получаваме в противен случай ще мръзнем и ще дишаме още по-мръсен въздух.