Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 17:05 1 851 4

Отчуждиха частни имоти за държавни нужди

  • правителство-
  • промяна-
  • статут-
  • имоти-
  • решение

Промениха статута на редица недвижими имоти

Отчуждиха частни имоти за държавни нужди - 1
Снимка: Shutterstock

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне на имот - публична държавна собственост, за управление на Министерството на правосъдието за нуждите на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - Велико Търново при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Обектът на безвъзмездното предоставяне се намира в област Велико Търново, община Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „Беляковско шосе” № 8 и представлява поземлен имот с площ от 5 718 кв. м застроена и незастроена площ, застроен с 4 сгради с обща застроена площ 1974 кв. м. С предоставянето на имота за управление на Министерство на правосъдието, ще се осигурят подходящи помещения, отговарящи на европейските стандарти за пенитенциарно заведение, в което пребивават лица с мярка „задържане под стража“.

На Изпълнителна агенция „Морска администрация“ се предоставя безвъзмездно управлението на недвижим имот - публична държавна собственост. Поземленият имот, с изградената в него сграда, представляваща „Рейдова кула“, е разположен на пристанищен терминал Варна-изток. По този начин ще се гарантира реализацията на проект „Разработване и внедряване на интегрирана информационна система за координиране и управление в реално време на операции при бедствия и аварии в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване”. Също така ще се обезпечи безпроблемното функциониране на Съвместния координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване.

Съгласно друго правителствено решение ще бъде продаден недвижим имот, собственост на „Геозащита“ ЕООД, гр. Варна на Агенция по геодезия, картография и кадастър за нуждите на Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - гр. Перник. Имотът представлява 3 броя помещения, разположени на 4-я етаж от пететажна масивна сграда, с адрес: гр. Перник, ул. „Търговска“ № 46. С придобиването на допълнителни помещения се създават по-добри условия и възможности за оптимизиране на дейността на СГКК - гр. Перник и за подобряване обслужването на гражданите и бизнеса, във връзка с предоставяните от Агенцията административни услуги.

От публична държавна собственост на частна държавна собственост се променя статутът на имот, намиращ се в гр. Харманли. Имотът, с площ 361 кв. м, представлява промишлена сграда - работилница, предоставена за управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. С промяната на статута компанията ще може да се разпорежда със зданието и да реализира приходи за подобряване на финансовото си състояние.
Правителството обяви части от имоти - публична държавна собственост за частна държавна собственост. Имотите включват седем помещения, които се намират в град Стара Загора, ул. „Хаджи Димитър Асенов“ № 22. Помещенията не са необходими за работата на Областната администрация на област Стара Загора и поддръжката им увеличава разходите на администрацията. С обявяването им за частна държавна собственост ще се даде възможност за по - ефективното им управление в бъдеще.
Кабинетът разреши на „Холдинг БДЖ“ ЕАД да продаде неоперативни активи, собственост на дружеството, на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Решението предвижда чрез пряко договаряне и на цена не по-ниска от тяхната пазарна стойност, определена от независим оценител, да бъдат продадени четири имота - два в Пловдив, един в Русе и един в Бургас. С продажбата им холдингът ще може частично да погаси натрупаните финансови задължения към НКЖИ по схемата „дълг срещу собственост“. Решението е част от мерките за финансово стабилизиране на националния железопътен превозвач, като се цели ускорена продажба на всички неоперативни активи на дружеството.

По решение на правителството се отчуждават части от имоти - частна собственост, за държавна нужда за изграждане на обслужваща техническа инфраструктура - пътна връзка към технологичната площадка на компресорна станция “КС Расово” на националния обект „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”. Имотите са в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на „Булгартрансгаз” ЕАД. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Съгласно друго правителствено решение, Политическа партия „ГЕРБ“ получава правото да ползва безвъзмездно имоти - частна държавна собственост в гр. София. Имотите представляват помещения, на 16-ти и 17-ти етаж, в сграда, намираща се на бул. „Витоша“ № 89. Помещенията ще се използват за административните нужди на ръководството на партията за срок от 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    10 0 Отговор
    БЕЗ КОМЕНТАР: "Cъглacнo другo прaвитeлcтвeнo рeшeниe, Пoлитичecкa пaртия „ГEРБ“ пoлучaвa прaвoтo дa пoлзвa бeзвъзмeзднo имoти - чacтнa държaвнa coбcтвeнocт в гр. Coфия. Имoтитe прeдcтaвлявaт пoмeщeния, нa 16-ти и 17-ти eтaж, в cгрaдa, нaмирaщa ce нa бул. „Витoшa“ № 89. Пoмeщeниятa щe ce изпoлзвaт зa aдминиcтрaтивнитe нужди нa ръкoвoдcтвoтo нa пaртиятa зa cрoк oт 10 гoдини."
  • 2 От Народа

    8 0 Отговор
    Хайде народе скачай на последните намаления и раздаване на приближените фирми. Жалко че не съм от Банкя.
  • 3 5555

    9 0 Отговор
    По Конституция, частната собственост е неприкосновена!
    Явно трябва да си търсим друга държава!

    Коментиран от #4

  • 4 Собствениците да съдят

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "5555":

    Държавата в Стразбург