Last news in Fakti

2 Март, 2020 10:22 9 328 8

Нови предпазни мерки на банковия пазар при ипотеките

  • перфанова-
  • банки-
  • кредити-
  • тпускане-
  • ипотечен заем-
  • потребителски кредит
Нови предпазни мерки на банковия пазар при ипотеките - 1

Практика е част от хората, които си купуват жилище с ипотечен кредит, да теглят и потребителски. Обикновено последният се ползва за малки довършителни работи и обзавеждане на новия дом. През последните месеци обаче се наблюдава тенденция част от банките да отказват отпускането и на двата заема на едно и също лице.

„Реакцията на банките е индикатор, че самите те се предпазват от сътресения на пазара. Все пак не трябва да забравяме, че недвижимият имот е един от най-скъпите продукти, в който се инвестира дългосрочно и ликвидността на този продукт е по-бавна. В този аспект банките разсъждават дългосрочно, а дългосрочното, когато зависи от международни политики и интереси е трудно предвидимо, макар и в известна степен очаквано“, коментира за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

Ограниченията в едновременното даване на ипотечен и потребителски кредит е само една от мерките на финансовите институции. Отчита се търсене и на по-голямо самоучастие на кредитополучателя в дела на сделката, а също са и налице известни индикации за влияние върху пазарните оценки чрез корекцията им с изискуеми коефициенти.

Относно средствата за подобрения в имота – те могат да се теглят и под формата на договорна ипотека, но в този случай за цялото задължение седи като залог имота, което означава по-голямо ограничение на отпуснатите средства.

„Трябва да погледнем и от друг ъгъл политиката на банките – те отпускат средства на заем, а не ги раздават безвъзмездно. Нормално е да имат някакви критерии, които да им дават по-голяма сигурност, че в критичен момент биха могли да си върнат дадените пари, но ѝ да спечелят от това. А също така трябва да погледнем по-трезво и през собствената си призма – когато взимаме пари от банката как бихме се справили да ги върнем. Колко решения имаме като втори, трети план, ако първият се провали. Да се теглят разумни кредити за лични нужди е разумен ход за самите нас“, казва инж. Перфанова.

Банковата система също минава през сериозна трансформация в момента. Закриват се банкови клонове, у нас тече консолидация, а дигитализацията стремглаво навлиза във финансовата сфера. „Таксите за банкови услуги растат, променят се тарифните правила на банките, което засяга и вече сключените банкови кредити. За всички тези промени потребителят трябва да е подготвен – бих казала подготвен да посрещне неочакваното“, заключава заместник-председателят на НСНИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vinetutkata

    26 5 Отговор
    Иде ли кризата?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Някой си

    20 1 Отговор
    Пак някоя и друга таксичка ли си просят?
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Vinetutkata":

    България, на 6 морета.
    Всичкото българе с по 10 апартамента .
    Поздрави от Беломорието: софиянци ще научат тия гърци на български
  • 4 nix

    14 4 Отговор
    днес в първа инвестиционна отидох да внеса 30лв. на лице което има сметка в банката, взеха ми 4лв. такса. Казах на момичето в касата за 30лв. да внеса 4лв. си е чист обир. Млъкна и нищо не каза.
  • 5 някой

    3 9 Отговор
    В Експресбанк е без пари.
  • 6 543

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vinetutkata":

    тя отдавна е дошла, за виждащите
  • 7 Лудетина

    2 2 Отговор
    Абе да не сте объркали видеото, тука не виждам да се бият деца, по скоро чавето нещо е обгазено или се е задавило знам ли
  • 8 Anonimen

    2 1 Отговор
    За всички злобари, които искат криза- няма!!!