Last news in Fakti

11 Март, 2020 15:56 2 097 13

Всеки осми е принуден да живее с роднини

  • родители-
  • чехия-
  • живот-
  • жилище-
  • покупка

Най-често това са родителите

Всеки осми е принуден да живее с роднини - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 13% от чехите живеят с роднини. Половината от тях признават, че го правят, тъй като не могат да си позволят собствено жилище, сочи изследване на банка Wüstenrot. Интересно е да се отбележи, че недостъпността до покупка на имот имат не само младите хора, но и по-възрастните.

Най-честите роднини, с които се живее са родителите. Техният дял е 52%. Над 20% живеят с бабите и дядовците си, а 18% с родителите на своя партньор.

Почти половината от респондентите живеят с родителите, тъй като нямат достатъчно финансови средства за покупка на жилище. 36% не са в състояние да купят имот с ипотечен кредит, а 20% не могат да намерят подходящия за своя бюджет имот. Близо 17% се оплакват от липсата на училище или друг вид инфраструктура в района, в който биха живели.

„Хората избират да живеят с роднини, тъй като това решава техните жилищни нужди. Сред основните предимства на подобно решение е близостта до семейството и разпределението на разходите на домакинството, което позволява на година да се спестят стотици хиляди чешки крони”, казва управителят на сектор „Продукти” в Wüstenrot Йири Прочажка.

Цените на жилищата в Чехия отчитат бърз темп на поскъпване спрямо средните нива на увеличение в Европейския съюз. За третото тримесечие на 2019 г. увеличението е 8.6% на годишна база. Единствено в Латвия поскъпването е било по-високо. Цените на апартаментите в Чехия остават с 43.3% по-високи спрямо тези през 2015 г. За сравнение, показателят за ЕС е 21%.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пинцеонер

    18 3 Отговор
    Бачкайте и си купете собствено жилище , готованци ! Или излезте на квартира ! Никой не ви е длъжен ! С труд купих два апартамента в София и ги прехвърлих на децата си ! Сега не ме познават , а аз живея на квартира ! Никого не съветвам да прави моята грешка !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Money talk bitch....

    7 1 Отговор
    Ромите си живеят по три фамилии в една къща ........
  • 3 Дърти лешове 2019

    3 0 Отговор
    От егоизъм сами, като приемат чужди,, гости,, или отиват да живеят на чуждо място, че старото им омръзнало..! (Бих казала това, за мен няма
    Значение квадратура на жилище, само искам здраве и разбирателство..!)
  • 4 А жината,

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пинцеонер":

    Умре ли...?!
  • 5 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пинцеонер":

    А всеки втори доброволно живее с тях. Аз на моите родители не можех с години да им обясня, че не е нормално 40г. мъж да живее в детската си стая, да спи на детското си лего, да се завива с детското си одеало, мама да му пере, чисти и готви, тати да му плаща сметките и топлото, и той да си мисли, че е самостоятелен и че това е нормално. Аз също с труд съм купувал апартаменти, с много труд и лишения, за да може на по-късен етап да има къде да живея и децата ми да имат някакъв минимален доход от наеми, с който да се подпомага бюджета. На децата си няма да го прехвърля обаче, когато умра така или иначе ще си станат техни, но подареното не се оценя. На всички мои приятели и познати родителите им купиха жилища или им дадоха почти цялата сума за това, докато те си живеят, почивчици, мерцедеси, кафенца, маникюри и прически, кученца в чанти. Всеки сам си решава.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Behemoth

    1 2 Отговор
    И какво от това ....в целия свят е така с изключение на империалистическите държави който смучат от останалия свят и пускат манжа на простолюбието ...
  • 7 Behemoth

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Много си травмирано ,а?
  • 8 IT CCC

    2 6 Отговор
    Аз със моята заплата от 10к отдавна си изплатих жилището, на 30 съм, несемеен, с перспективи, независим, образован, кореняк софиянец.
  • 9 Оазис

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Като всеки си купи апартамент, а децата емигрират, на кого ще даваш под наем? Как хубаво трябва да ви треснат такива тарикати с данък 2-3000лв за второ и трето жилище...
  • 10 666666

    1 0 Отговор
    Кой ги принуждава!?!?
  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    живеят при роднини щото така е по-лесно!аз се изнесох на 19 ,но има бая народ дето и на 50 си спи в детската стая на детското легло!
  • 12 За това ли ни прибраха

    1 0 Отговор
    по домовете, близко до родителите ?
  • 13 ДАААА

    1 1 Отговор
    ВСЕКИ ОСМИ Е ПРИНУДЕН ДА ЖИВЕЕ С ГОДИНИ .....УПРАВЛЯВАН ОТ ГЕРБ