Last news in Fakti

9 Април, 2020 19:11 2 682 6

Ще секне ли ръстът на наемите

  • испания-
  • наем-
  • жилища

С 2.6% е поскъпнала рентата в Испания от началото на 2020 година

Ще секне ли ръстът на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

От януари 2020 г. до начало на пандемията от коронавирус наемите на жилища в Испания отчетоха ръст от 2.6%. Средната стойност на квадратен метър вече е 11.2 EUR, сочат данните на Националния статистически институт на страната Idealista. Лерида и Кадис оглавяват класацията на местата с най-силно поскъпване, съответно 5.7% и 5.2%. През първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата увеличението е 5%.

„Анализът е базиран на база оферти за периода януари-март 2020 г. и не показва влиянието, което пандемията оказва на пазара. С течение на времето ще се очертае тенденция на спад, който вече се обсъжда между собствениците и наемателите. Тук трябва да прибавим и тенденцията за миграция на наемателите от централните части на столицата и големите градове към периферията, желаещи да наемат по-голямо жилище за досегашния месечен бюджет или по-малко”, казва ръководителят на изследователския отдел на Idealista Фернандо Енсинара.

През изминалата зима шест автономни области намалиха наемните нива. На първо място е Ла Риоха – 2.6%. Следва Арагона и Навара, съответно 1.4% и 0.8%. Мадрид и Каталуния остават най-скъпите места за наем, съответно 15 EUR/кв.м и 14.6 EUR/кв.м. Следват Балеарските острови – 13.2 EUR/кв.м. Най-евтино е в Ла Манча – 5.5 EUR/кв.м и Мурсия – 6.1 EUR/кв.м.

Класацията на най-скъпите провинциални градове води Барселона с месечен наем на кваратен метър жилищна площ 15.3 EUR/кв.м. Втора остава испанската столица – 15 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    4 0 Отговор
    То секна вече.
  • 2 Тито

    3 2 Отговор
    Само гледайте от тук на там може да поевтинеят до 70-80процента.живея във Германия и тук се говори за страшна криза която идва и ще трае много време.подгответе се здраво.
  • 3 бай Гроздан

    1 2 Отговор
    В Америка една трета не са си платили наема за март. На всякъде по света си е е**ло ма***та. Тук ще става страшно. Не знам те безработните всеки ден се увеличават. Тия наеми кой ще ги плаща. Празни ще стоят апартаментите и това е кво толкова.
  • 4 боб чорба

    1 2 Отговор
    Пълнят ви главите с глупости вие сте стадо овце
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    И нашите дето ламтят ще почнат за по 100лв да ги дават
  • 6 Тото

    1 0 Отговор
    На запад цените ще падат защото са надути изкуствено, но не и в България. Разликата между западния стандарт и българския не може да се стопи повече от 30 години. Кризата със Ковид може да помогне в тази насока, да изравни стандартите евентуално.