Last news in Fakti

26 Септември, 2012 13:54 1 644 0

През 2014-а влизаме в „Българския Лувър”

  • български лувър-
  • култура-
  • мррб-
  • рашидов-
  • лувър

Днес беше направено официалното откриване по изграждането на Национален музеен комплекс. Така наречения „Български лувър” ще се разпростира на площ от 21 000 кв.м. Над 600 кв.м. ще са зелените площи, част от които ще са на покрива на бившите сгради на Техническия университет. Инвестицията е на стойност 27 млн. лв., които са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие”.

На интернет страницата на Министерството на културата всеки може да даде предложение за име на музейния комплекс, в който ще се помещават Националният музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Комплексът ще включва 25 зали. На първият етаж ще са разположени магазин за сувенири, гардероб, информационен център, както четири зали за скулптори. Петте експозиционни зали, както и шест за живопис и графика ще са втория етаж. На третото ниво е предвидено да има само три зали. Там ще има и 15 офиса и 20 работни помещения за служителите и кураторите. На четвъртия етаж ще има зала за самостоятелни изложби, шест зали. На последния пети етаж не са предвидени изложбени зали.

„Строителят обеща да е готов до 10 месеца. Аз лично ще се радвам ако стане за 8 месеца, тъй като след това няма да съм вече министър”, каза Вежди Рашидов, министър на културата по време на официалния старт на строителните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА