10 Октомври, 2012 14:29 4 325 15

Нестабилното евро увеличава ипотеките в лева

  • жилища-
  • пазар-
  • ипотека-
  • цени-
  • митов-
  • явлена
Нестабилното евро увеличава ипотеките в лева - 1
Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

- Господин Митов, кои фактори обуславят спада на сделки с жилищни имоти в големите градове на страната?

- Това са най-вече целевата насоченост на купувачите (задоволяване на конкретни жилищни нужди без излишества) и ограниченият им обем (брой активни и реални купувачи).

- Спадът в покупко-продажбите за сметка на наемите ли? Т.е. коректно ли е да кажем, че хората предпочитат наем вместо заем?

- Според нас, не би могло да се каже, че това е така, тъй като задоволяването на конкретните жилищни нужди е в дългосрочен план, докато наемането обикновено е за определен срок, преди всичко кратък – една-три години, свързан с някаква заетост в съответното населено място.

- Какво е предимството на уеднаквяването на лихвените проценти по ипотечните кредити в лева и евро?

Доходите на повечето кредитополучатели са в лева, а превалутирането е допълнителен разход, от една страна. От друга, проблемите в Еврозоната и възможността за срив на единната валута (която за съжаление не е само хипотетична) притеснява хората в средносрочен план, а за дългия срок на ипотеката, разбирането на купувачите е, че е по-добре да изтеглят кредит в лева.

- Наблюдава се активизиране на потенциалните купувачи, реализиращи сделки в рамките на един до два месеца. За какъв тип жилища става дума, в кои райони на столицата и по-големите градове и на какви ценови равнища?

- Жилищата са основно с една и две спални, според нуждите, а според финансовите възможности, наблюдаваме известно запълване със сделки и в средния ценови диапазон. Не липсват и сделки във високия сегмент. Водещ фактор е наличният размер на финансиране, възможни са и компромиси от монолитно към панелно строителство, именно във връзка с наличния „кеш” и/или допълващо финансиране, оформено най-често като потребителски кредит и по-рядко – като ипотечен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 г-н Доларов

    1 0 Отговор
    Добре, че е стабилният лев, хаха, разсмивате ме.
  • 2 ППППППП

    1 1 Отговор
    "... проблемите в Еврозоната и възможността за срив на единната валута притеснява хората в средносрочен план, а за дългия срок на ипотеката, разбирането на купувачите е, че е по-добре да изтеглят кредит в лева."
    При посочените факти, разбирането на купувачите би следвало да е, че е по-добре да изтеглят кредит в евро!
  • 3 Изтеглил кредит

    1 0 Отговор
    Моята интуиция ми казава друго, щом банките те убеждават толкова явно и агресивно да се теглят кредити в лева трябва да правим обратното.
  • 4 BUHAL

    1 2 Отговор
    Отрицателен прираст, емиграция, застаряващо население, циганизация - е това не ви ли говори нещо... пазар няма, няма и да има. А няма ли потенциал за пазар... всичко останало е внушение за наивници.
  • 5 другара Тодар Живков

    1 2 Отговор
    Населението на страната е седем милиона и половина,от които 2 милиона и половина пенсионери,един милион цигани и турци,хиляди безработни,стотици хиляди кандидат-емигранти и на този фон имаме жилищен фонд за около десет милиона жители.Ще дойде време когато предприемачите ще се молят някой да дойде да купува по два апартамента за лев.
  • 6 Калоян

    2 1 Отговор
    Сега аз да Ви кажа господа.. Купувайте жилища сега, защото тези цени ще ги мечтаете след 3-5 години. Как Ви се струва една панелка в РУСЕ или Монтана за 5-7 хиляди евро... Това го няма и в Африка, така че няма да дойде времето строителя да продава две жилища за лев... Давате по 10-15 или 50 000 лева за автомобил-ръжда, а за един апартамент Ви се свиди... Бъдещето на населението в България е да се увеличава, как ли: емигранти, както е навсякъде по света, тогава циганите ще Ви се струват братя.. Хайде спрете вече да фантазирате, че цените на жилищата ще падат.. Също така не ми правете сравнение, колко стрували във Франция, Австрия и т.н., ако сравняваме, нека да е Столица със столица, малък град с малък... Купувайте сега, да не плачете след 5 години.

    Коментиран от #8

  • 7 Асен

    1 1 Отговор
    "Сега аз да Ви кажа господа.. Купувайте жилища сега, защото тези цени ще ги мечтаете след 3-5 години."

    Боже, боже, що мъка има по този свят. Иначе е прав човекЪТ, циганите определено са бъдещето на България и ще е редно да ги приемаме като наши братя.

    Чухте ли.....Купувайте, че свършиха копторите вече. Нищо, че всеки си има покрив над главата де. Купувайте, че умреха от глад и брокери и строители.
  • 8 Пурко Мъдурко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Калоян":

    Тази песен е изпята отдавна братко.
    Да си чувал за криза на излишъка?! Май не си я чувал е аз да ти я кажа това е кризата в България от няколко години. Народа си има жилища и покрив над главите, циганите не им птрябват скъпи жилища те си имат безплатни. НЯМА КОЙ ДА КУПУВА БРЕ БРАЧЕД, толкова ли не го разбрахте, Банките се подиграха с Българина и вече никой неще и да чуе за кредити, Естествено че коли ще се купуват, защото те вече са евтини и всеки може да си ги позволи не е като преди. Ако си спомняш преди много години хората продаваха апартамент да си купят западна кола 2ра употреба на 10 години сега това не е необходимо, защото за 5000 Евра си купуваш хубав автомобил 2ра употреба но за жилищата са скъпи за бедният Българин. Естествено че ще успеете да излъжете някоя друга риба но това няма да ви оправи положението. Истината е че сделки на пазара за недвижими имоти са рядкост вече. Всички малки агенцийки фалираха и се преустроиха отдавна, останаха големите, които и те ще по укапят до Март 2013 год. Това е моята прогноза. Пак ше си пишем след 6 месеца да видим кой е бил прав тогава. Няма кой да купува комунистическите панелки вече било то и за 5000 Евра в малки градчета където няма работа и поминък и заплати от 300 лева.
  • 9 ДЕд Броки

    1 0 Отговор
    Браво Пурко, уцели ги баш дето най ги боли. В безцените им, непродаваеми инвестиции.
  • 10 Калоян

    0 1 Отговор
    Братко, вземи се в ръце, за каква криза на излишъка ми пишеш.. Населението се увеличава в световен мащаб. Банките са за да дават пари, насила никой не те кара да теглиш пари. Ако искаш можеш да си събираш от закуските стотинките цял живот и като станеш на 89 год., тогава да си купиш жилище и да създадеш семейство. Предполагам си гледал някои реклами на ДСК, как Жорко живее с прабаба си...Тези които продадоха жилище за да си купят автомобил, сега духат супата. Защо намесвате брокерите на недвижиите имоти? Може би им завиждате? Ще се срещнем през март 2013 год. ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ЩЕ НАДМИНАТ НИВАТА ОТ 2007- 2008 ГОД. КУПУВАЙТЕ СЕГА!!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Психоза Масова

    1 0 Отговор
    Записвам си. През март 2013 среща тук да се посмеем.
  • 12 ДЕд Броки

    1 1 Отговор
    "ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ЩЕ НАДМИНАТ НИВАТА ОТ 2007- 2008 ГОД. КУПУВАЙТЕ СЕГА!!!!"

    Еееееееееее, машала на такива 'ора. Ми, какво чакаш бе, брато. Тегли заеми и купувай колкото се може повече тухла. Как може да разпространяваш такава ценна информация тука. .аси, не издържам вече. Тичам към банката за кредит и посля с бясна газ да пазарувам.
  • 13 КРОМАЗА

    0 0 Отговор
    Я,какви паталогично увредени хора имало! Продължават да чакат огромния червен балон с огромните червени пари на 2007! А сигурно и безплатните червени банкети по 9-ти септември .... Тежко заболяване е това, нелечимо, тежко когото го хване , държи го до гроб.....
  • 14 ППППППП

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Калоян":

    Населението в световен мащаб наистина се увеличава, но това не важи за всички страни. Увеличава се драстично например в Иран, Бангладеш, Индия. Но не се увеличава в Европа да кажем, особено пък в България. В България се наблюдава свръхпредлагане на имоти, затова цените ще продължат да вървят надолу. Обърни внимание - самотни баби живеят в жилища от 100 м2. Апартаменти ново строителство, купени преди 5 години стоят незавършени. Хората не могат да си обслужват кредитите и жилищата им се продават от ЧСИ и пак няма кой да ги купи. Банките са на зор да раздават кредити за да не фалират, но няма на кого. За да стимулират хората, постоянно свалят лихвите, които скоро ще станат 0%. И пак няма да има кой да купува! Затова цените не 200 евро, а и под 200 евро ще стигнат.
  • 15 Шопа

    0 0 Отговор
    Абе като има толкова цигани в провинцията и имотите там не стават за нищо защо не купувате имоти в София бе????