3 Септември, 2020 07:11 3 280 8

Министерства си прехвърлиха имоти

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • стату-
  • решение

Промениха статута на редица недвижимости

Министерства си прехвърлиха имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството предостави безвъзмездно управлението на част от имот – публична държавна собственост на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА). Обектът е със застроена площ 279 кв. м. и e с отпаднала необходимост за Русенския университет „Ангел Кънчев”, който към момента управлява имота. По този начин ще се гарантира реализацията на проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество”. Също така ще се обезпечи нормалното изпълнение на дейностите на „Речния аварийно-спасителен координационен център”.

Правителството обяви също така имоти - частна държавна собственост, предоставени за управление на Сметната палата на Република България, за имоти - публична държавна собственост. Те се намират на втория етаж в административна сграда на ул. „Търговска“ № 2 в гр. Ямбол и се използват от Сметната палата за изнесено работно място в града.

Правото на управление върху имот - публична държавна собственост се предоставя на Министерството на икономиката. Имотът се намира в с. Герман, район „Панчарево“ и представлява поземлен имот с площ 10 436 кв. м, заедно с построените в него 3 сгради. До сега имотът е стопанисван от Министерството на културата, но е с отпаднала необходимост за ведомството.

Безвъзмездно се прехвърля правото на собственост върху имот - държавна собственост на община Елин Пелин. Имотът, с площ 8013 кв. м, се намира в землището на с. Елешница. Той е с историческа стойност, защото в него се намира паметник на лобното място на Йорданка Николова и е обявен за паметник на културата с „национално значение“. Общината ще поддържа паметника и ще го превърне в място за спортни и развлекателни прояви, за туристическа дейност и отдих, при спазване на условията на Закона за културното наследство.

На община Роман се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху имот - държавна собственост. Имотът се намира в град Роман, ул. „Пирин“ № 2 и е с площ 6 200 кв. м. В него влизат първия етаж от триетажна сграда - общежитие, със застроена площ 560 кв. м, и двуетажна сграда - учебен корпус, със застроена площ 450 кв. м. Имотът ще се използва за нуждите на Комплекса за социални услуги за деца с увреждания в града. Намеренията на ръководството са да бъде обособен кабинет за трудотерапия, помещение за провеждане на рехабилитационни и оздравителни процедури, физкултурен салон, а учебният корпус може да бъде използван като Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост.

Правителството предостави управлението върху имот - публична държавна собственост на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Имотът се намира в гр. София район „Сердика”, ул. „Сапунджийска“ № 4, и е с площ 2 286 кв. м, ведно с построените в него седем сгради. В резултат на приемането на акта на Министерския съвет ще се даде възможност на Академията да премести в допълнително предоставената материална база всички дейности, свързани с театралното и кинопроизводството, както и значителна част от обучението на студентите е цел осигуряване на подходящи условия.

На община Тетевен се прехвърля имот - частна държавна собственост в село Галата, местност „Менова долчина“. Теренът, с площ 900 кв. м, е необходим на общината за изграждането на резервоар за питейна вода за населението на селото. Към момента село Галата е едно от населените места в общината с ежегоден летен режим за водоснабдяване поради нисък дебит в съществуващата ВиК мрежа, недостатъчни съоръжения за съхранение на резервни количества питейна вода, а с налични множество местни водоизточници, които не са включени във ВиК мрежа.

На Областна администрация - Търговище се предоставя управлението върху имот на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той се намира в с. Паламарца, община Попово, област Търговище и включва три сгради, които са с отпаднала необходимост за дейността на АПИ. В резултат на приемането на акта на Министерския съвет, имотът придобива статут на имот - частна държавна собственост.

Министерският съвет предостави на Областния управител на Хасково правото на управление на имот - публична държавна собственост, стопанисван до сега от Агенция „Пътна инфраструктура“. Теренът, представляващ поземлен имот, е с площ 10 139 кв. м и се намира в кв. „Марийно“ в гр. Димитровград.
От публична в частна държавна собственост се променя статутът на поземлен имот с площ 117 кв. м, в който е построена масивна сграда с предназначение: хангар, депо, гараж. Имотът се намира на ул. „Оборище“ в гр. Бургас. Предоставен е за управление на областния управител на Бургас и не притежава белезите на имот - публична държавна собственост.

Кабинетът прие също така едновременно намаляване и увеличаване на капитала на „Летище София“ ЕАД със стойността на правото на собственост върху недвижим имот, който се обявява за имот – публична държавна собственост. Със същото решение се предоставя безвъзмездно правото на управление на имота на Министерството на отбраната.

Министерството на младежта и спорта получава безвъзмездно управлението на два имота – публична държавна собственост. Обектите се намират в гр. София, район „Красна поляна“ с обща площ от 10 687 кв. м. Те са с отпаднала необходимост за Национална компания „Железопътна инфраструктура“, която до момента е управлявала имотите. В поземлените имоти няма обекти на железопътната инфраструктура, съгласно § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за железопътния транспорт. През тях не преминават действащи кабели и съоръжения на железопътната инфраструктура и същите нямат функционално и технологично значение за сигурността на железопътните превози. Имотите се предоставят на Министерството на младежта и спорта за изграждането на модерно съоръжение за организиране на големи спортни събития, които биха спомогнали за развитието на икономиката, туризма и имиджа на страната.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, за изграждане на обект „Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, участък Разделен пост Петърч - Драгоман по проект „Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа“. Имотите се намират на територията на общините Божурище, Костинброд, Сливница и Драгоман в Софийска област. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    13 1 Отговор
    Далаверите на мафиотското правителство не спират,особено сега в мътната вода.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чекмедже 2

    3 0 Отговор
    после ще питаме какво точно се наложи тези светкавични "сделки"..но както винаги ще е късно..МУТРО-ШАЙКА В ДЕСТВИЕ..Кирилов се покри,сега е момента и на другите отрепки да се отеглят...Корабът майка вече пробит,плъхове напускат гнилоч...
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    ДО КОГА!?
  • 5 БарЦелонааааа

    2 0 Отговор
    Тази еквилибристики имат ли смисъл , при положение , че МИС БИКИНИ БОРИСЛАВА , си получи къщичка в Барселона ? ! За това пишете , ровете , разследвайте и чоплете , а не за някакви си имоти на някакви си министерства !
  • 6 На 27 години от Варна съм опознай ме

    2 0 Отговор
    Варна е морската столица на България !
    Наемите на имоти трябва да се покачът здраво на горе !
    Варна за разлика от София, има плаж, море, елитни курорти на близо, като цяло туризмът е на съвсем друго ниво !
    На към 30 км. от гр.Варна има 1 дворец, който не се ползва за конкретни и грандиозни неща, само е построен и толкоз !

    Коментиран от #8

  • 7 НЕЛИ

    1 0 Отговор
    Тя само да е тази от Барселона!!!!!????
  • 8 Joro

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "На 27 години от Варна съм опознай ме":

    Направо Сен Тропе казваш :) София пък има планина, древни църкви ,древен римски град под целия център и доста други работи. Това комплексарско изказване с морската столица сме го чували. Столицата е една и не е Варна. Варна зимата е мъртъв град,а другаря крад.ц Потник се опитва да открадне и въздуха. Не че Фандъка не краде,но във Варна комбинацията от Потник и ТИМ е по-лоша.