Last news in Fakti

18 Октомври, 2012 17:55 54 698 22

Кога (не)могат да ви изземат единствено жилище

  • жилище-
  • жилище-
  • съд-
  • ипотека-
  • отнемане-
  • омбудсман

Националният омбудсман иска от Върховния касационен съд (ВКС) да приеме тълкувателно решение по текст от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързан с обжалването на действия на съдебния изпълнител, т.е. с кое процесуално действие се насочва изпълнението върху недвижимо имущество, което длъжникът смята за несеквестируемо (такъв имот, който не може да бъде обект на съдебно изпълнение, като напр. единствено жилище) по чл. 435, ал. 2 от ГПК и което действие съответно длъжникът може да обжалва в едноседмичния срок по чл. 436, ал. 1 от ГПК.

За какво става дума?

В ГПК е описано кой недвижим имот не може да бъде обект на съдебно изпълнение, като например единствено жилище. Въпросът е кое действие на съдебния изпълнител може да бъде обжалвано. В случай, че съдебният изпълнител започне да събира имуществото на лицето, което дължи пари, той не може да му отнеме единственото жилище. Ако длъжникът разполага с две жилища – едното подлежи на събиране, а другото не. ”Когато някой има да събира пари от теб и ти имаш едно единствено жилище, банка или който и да било, не може да ти го вземе”, поясниха от Службата на Омбудсмана.

Какъв е спорът?

В случая, когато дадено лице дължи пари на банка, но разполага с едно единствено жилище и в един момент съдебен изпълнител започва да прави действие срещу това жилище възниква въпросът при кое действие на съдията длъжникът може да обжалва? Спорът е дали може да се обжалва от момента, в който този съдебен изпълнител прави възбрана на имота, т.е. длъжникът вече не може да го продава и т.н. или лицето, което дължи пари може да каже, че се слага възбрана върху имот, който не подлежи на съдебно събиране.

Проблемът, според Омбудсманът е, че съдът не казва ясно, че от момента на възлагането на възбраната тече едноседмичен срок, в който тя може да бъде обжалвана. Ако не се спази този срок недвижимият имот може да бъде иззет от съдебен изпълнител, независимо дали попада в групата на тези, които не подлежат на събиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    2 4 Отговор
    Е сега вече ще стане интересно,банките първо ще го отнесат откъм депозити заради данъците и втори път откъм материални активи,защото въпреки,че длъжникът не е изряден тя не може да се разпорежда с имота.Намирисва ми на трета световна война ама да видим кога ще е деня Х.Кой от кого взел,кой на кого дал,кой от кого има да взема,кой може да връща,кой не може,а става въпрос за милиарди.Ако експеримента мине в експерименталната държава наречена БЪЛГАРИЯ това явление може да се наблюдава поетапно и в други страни докато не вземе,че не стане голямата патъртия,защото все пак някой има да прибира некви колосални суми а друг не ще да му ги дава.Нека седнат повечето хора и да попрочетат малко историческа литература(но истинска без завоелиране) и ще разберат,че подтика на Германия към втората световна война не е била създаването на велик райх или някакъв друг фанатизъм,а финансов.Точно неразбирателството след една такава финансова препирня, която наблюдаваме вече и в световен мащаб, винаги е водила до сериозни войни в човешката история.

    Коментиран от #3

  • 2 венци василев

    1 1 Отговор
  • 3 На Темида превръзката

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "трезво мислещ":

    Естествено,че всички войни стават поради финансови интереси.Аз повече се притеснявам от разрастващата се практика да не ни се дават призовки а да се лепят по вратите и то често след като е изтекъл срока.Няколко пъти вече ми се случва да ми лепят на вратата бележки куриери за важни писма които би трябвало да се предават само на ръка и то в определен срок.Бележките са с дата неотговаряща реално на деня в който са залепени ас5-6 дни по ранна а аз няма как да не видя стикера една седмица да ми стои на вратата.И в един момент срока за обжалване изтекъл и като гръм от ясно небе у вас се изсипва съдия изпълнител без дори и да подозирате,че сте осъден като дори и за делото не сте уведомени.Тази практика е абсолютно незаконна ,но това не пречи на властимащите да си я практикуват редовно.
  • 4 ППППППП

    4 2 Отговор
    Според мен има значение дали имотът е ипотекиран. Защото то нали това е смисъла на ипотеката. Ако не е ипотекиран и е единствено жилище, би трябвало ЧСИ да има все пак правото да направи възбрана, така че длъжникът да не може да си продаде жилището, но ЧСИ също да няма право да го продава. Смисълът е жилището да си стои възбранено, но да не може ЧСИ да му го продаде и ако длъжникът един ден все пак сам реши да продава, ЧСИ да бъде информиран и средствата да отидат за погасяване на дълга.
  • 5 СТОЙЧО

    7 4 Отговор
    никога няма да ми вземат имота,ще вземет грънци!
  • 6 албена

    3 1 Отговор
    моят ще го вземат защото е ипотекиран
  • 7 jojo

    1 0 Отговор
    и не разбрахме според Омбудсмана, жсасхтност кога мойе да се обжалва?? а всъщност защо трябва да им срок за обйалване на единственото ти жилище, в крайна сметка то е единственно. Освен това е записано, че може да се жали действията на ЧСИ. ами запора господин обутсман не е действие. защото след запора не следва задължителна продан. Но е редно ВКС да вземе да се произнесе. Аз имам конкретен случай в който един и същи съд ми казва, че понеже няма опис на имота а само уведумление за опис няма какво да жаля, и след това ми казва че съм бил изтарвал срока, защото съм подал жалбата след описа на имота (което между другото е фактическото действие на ЧСИ) да не говорим, че ЧСИ по закон е длъжен да провери дали имота е секвестеруем, сомо, че никой не може да каже как точно тои си е свърщил работата и ако той я свърши както трябва май няма да се налага на хорицата да обжалват в съда и да си дават и без това малкото пари които са им останали
  • 8 Разпутин

    1 0 Отговор
    Ама и този на снимката от къде го изкопаха не знам.
  • 9 slavi

    1 0 Отговор
    Това е Константин Пенчев, виждам че има хора незнаещи кой е но използват епитети.Човека е направил много и продължава да прави да е жив и здрав,има достатъчно инфо в нета за който се интересува.Най-малкото албиторията трябва да е от шофьори,е именно този човек направи така че можем да обжалваме актове на КАТ и под 50лв.

    Коментиран от #10

  • 10 Разпутин

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "slavi":

    E много е постигнал да знаеш.Направо си е оправдал заплатата за следващите 20г.Т и някога обжалвал ли си акт за да видиш за какво става дума?Особено за акт под 50лв ще похарчиш 500 за да опиташ да спасиш 50. Хайде да не си говориме глупости.
  • 11 уха

    2 1 Отговор
    а ти кога си обжалвал акт под 50 лева?!?!?!
    чул нещо ама недочул
    актове под 50 лева са окончателни (не подлежат на обжалване)
  • 12 Kosio СО9991ХА

    2 0 Отговор
    Обжалвал съм 3 акта и съм печелил.Не съм дал нито лев на съдя или адвокат.Написах си аз жалбата,защото адвокота каза,че при него е мин 20лв.Сега обжалвам друго дело за което си плащам на адвоката,но ако го спечеля тези 1000лв ще си ги взема пане Х30 ,а шансовете са големи защото има много пропоски и в следствието и в покуратурата!
  • 13 Пострадал

    0 0 Отговор
    При ипотека отнемат и единственото жилище. На мен и на брат ми ни ги взеха. Писал съм до всички институции в България, включително и до Омбудсмана. Все едно глас в пустиня. При това впоследствие се доказа по установителния иск, че не дължим нищо на взискателя, към чийто иск банката /ПИБ/ незаконно се присъедини, преди кредита ни да беше обявен за предсрочно изискуем. Това стана 6 месеца по-късно. Ограбиха ни 3 магазина със стоките и оборудването, а после ни взеха и трите апартамента, общо за над 1 милион лена срещу кредит от 200000 евро, който изплащахме редовно до последно, преди да унищожат напърно бизнеса ни.
  • 14 haineken

    3 0 Отговор
    Хора просто не вземайте кредити и ще спите спокойно.В Бг-то закони НЯМА.Винаги има вратички през които да те поставят от "женската" страна.Ако срока е 7 дни за обжалване те така ще направят че да го изпуснеш със сигурност.Сега народа РОБУВА на новите господари - банките.Ако нямаше толкова алчни българи да вземат лесни кредити сега всеки щеше да бъде спокоен.Първо ви лъгаха с пирамидите,после с девалвацията на лева,след това с масовата приватизация а сега с кредитите. Когато започнем да си ползваме мозъка малко повече от устите , можеби тогава ще видим светлината в тунела на псевдо обществото ни.....
  • 15 онзи

    1 0 Отговор
    Това трябва да важи най-вече при пострадалите от имотни измами!
  • 16 ТРОШАЧА

    2 0 Отговор
    ЗА ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ТАМ БАНКАТА ДА МИ ВЗЕМЕ АПАРТАМЕНТА ПРИМЕРНО- ПРАВЯ ФИКТИВНА ПРОДАЖБА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ ИЛИ НА СИНА СИ И СЛУЧАЯ ПРИКЛЮЧВА !!!
  • 17 Кон

    2 0 Отговор
    Ако вече си го ипотекирал,не можеш да направиш "фиктивна" продажба умнико,тея` номера с прехвърлянето на коли и жилища на м...ли,отдавна не вървят:))
  • 18 ВНИМАНИЕ

    2 0 Отговор
    ИМА ЕДНО ЧЛЕНЧЕ 135,КОЕТО ГЛАСИИ ЧЕ АКО СЕ РАЗПОРЕДИТЕ СИРЕЧ ПРОДАДЕТЕ ,ДАРИТЕ И ПОДОБНИ, ИМОТ НА ЛИЦА-НИЗХОДЯЩИ,ВЪЗХОДЯЩИ БАНКАТА МОЖЕ ДА ИСКА ОТ СЪДА ДА ОБЯВИ СДЕЛКАТА ЗА НИЩОЖНА И ПАК ДА ВИ ВЗЕМА ИМОТА.ВРЪТКАТА Е ДРУГА -ДА НЕ Е НА РОДНИНИ И В ТОЗИ СЛУЧАЙ СЕ ПОДСИГУРЕТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗА ДА МОЖЕТЕ ЕДИН ДЕН ДА СИ ВЪРНИТЕ ИМОТА ИЛИ ДА ГО ПРОДАДЕТЕ ОТ ЧУЖДО ИМЕ И ЗА СВОЯ СМЕТКА.УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!
  • 19 Емил Кънов

    2 0 Отговор
    ”Когато някой има да събира пари от теб и ти имаш едно единствено жилище, банка или който и да било, не може да ти го вземе”, поясниха от Службата на Омбудсмана.
    Ха ха ха ! Е добре, да вярвам на този текст или на това, че пред очите ми преди няколко дни изхвърлиха буквално като мръсно коте цяло семейство с малолетно дете и баба на 94 години на улицата ! ЧСИ извика и хамали, напълни се и с полицаи, които пазеха "купувачката, която го е купила от ЧСИ разбира се за жълти левчета, някой да не и стори нещо, а останалите пазеха да не би собствениците вместо да събират багажа си трупан с много труд за 30 г. да чупят " А ЧСИ беше в пола - но само това я отличаваше от мутрите, нито молбите, нито сълзите в очите на дете и собственик можеха да я трогнат!На цитираните документи от адвоката, че има Определение на Съда - отговорът бе АЗ ДНЕС ЩЕ НАПРАВЯ ВЛАДЕНИЕТО и ТО КАКТО ГО ИСКА СОБСТВЕНИЧКАТА НА ГОЛИ СТЕНИ! Време е да разберем че мимикрията на мутрата вече е явна ! Психически рекет - ако не се поддадеш и не потънеш в дългове - ето какво ще ти се случи ще нощуваш на собственото си легло, но на улицата ! Бог дали ще се смили над душите им, като един ден и те ще се представят пред Твореца ! ?
  • 20 Смях

    1 0 Отговор
    Т.е. в България продължава да няма закони... т.е. има ама с вратички за определени хора.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НИКОЛАЙ

    0 0 Отговор
    МИЛИ-ХОРА-НЕ-ТЕГЛЕТЕ-КРЕДИТИ-КОЛКОТО-И-ТРУДНО-ДА-ВИ-Е-ЗАЩОТО-ПОЩИПВАТ-И-ХАПЯТ-ИМА-ЗАКОНИ-НО-НЕ-СЕ-СПАЗВАТ