Last news in Fakti

20 Октомври, 2012 19:59 3 488 8

42 млн. лв. от продажби на отнети имоти

  • ипотека-
  • имот-
  • публична продан

Стара Загора се нарежда на второ място след София по брой на фалити на фирми и брой продажби на отнети имоти. На столицата се падат 30% от всички реализирани продажби на недвижими имоти, чийто длъжници не са успели да ги изплатят и са им били отнети. След Стара Загора, на трето място, заради много хотели в Банско, се нарежда Благоевград, посочват от Камарата на мастните съдебни изпълнители (КЧСИ). Следват големите градове Пловдив, Варна и Бургас.

Най-много  имоти обект на продажба са хотелите, където приходите възлизат на 40 млн. лв. за първото шестмесечие на 2012 г. На второ място с приходи от 14 млн. лв. са търговските имоти. Чрез търг в периода януари-юли са продадени магазини и офиси на обща стойност 13 млн. лв. От жилищата най-много са продадени тези с две стаи.

Фирмите, които се занимават с хотелиерство, строителство и търговия, са с най-висок дял на просрочени задължения. Над половината от предприемачите не успяват да се издължат и срещу тях вече има заведени изпълнителни дела, сочат данни на КЧСИ за първото шестмесечие на тази година. До средата на 2012-а броят на този вид дела е бил 106 000, а се очаква към края на годината да надхвърли 200 000.

Самите фирми вече завеждат дела помежду си, което е и основната причина тези предизвикани от търговските банки да са второ място с 31%.

Друга индикация, която показва икономическото състояние на страната е, че до края на 2012 г. се окачва съдебните изпълнители да съберат 1 млрд. лв. За сравнение, от 2005 г. (откакто съществуват частните съдебни изпълнители) са събрани общо 2.8 млрд. лв., а вече се говори на година да се събират над 1 млрд. лв. „Все повече граждани и фирми разчитат на публичните продажби”, констатира Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет

    1 0 Отговор
    скоро ще се продават жилища на по 300 евро на квадратен метър. Банките са пълни с имоти и вече предлагат на служителите си имоти в София за по 250 евро на квадрат. За сега го правят тайно за да не се срине изведнъж пазара на недв. имоти и за да не спрът да си плащат ипотеката тези които все още го правят, след като разберът, че апартамент, който вече струва примерно 25 000 евро те го плащат на 150 000 с лихвите.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 ХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "съвет":

    Така е, банките си вкараха автогол с кредитите, които раздаваха на поразия и сега са в безизходица. Предстои срив на цените. До 2-3 години ще бъде достигната заветната граница от 200 евро/м2.
  • 3 Аксел

    0 2 Отговор
    Чешайте си езиците и продължавайте да живеете под наем ..... селяните с нивите !!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 додо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аксел":

    Няма по-хубано от наема. Когато проимаш дете - сменяш апартамента с по-голям. Когато проимаш второ-сещате се. Когато се изнесът- взимаш по малък. Ако си смениш работата- взимаш около нея да ти е близо. И в това време паричките в банката работят и си плащам наема от лихвите, пък и за парното остава:) А дето се заробиха с кредити са вързани цял живот за един нискокачествен апартамент и нямат пари за елементарен ремонт. И един месец да останеш без работа банката те изхвърля на улицата. Така, че другарю строител набълбукан с непродаваеми имоти може да вървиш на...сещаш се къде.
  • 5 Japoneze

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аксел":

    Точно тези "селяни"с нивите след някоя друга година ще са много по -богати от някой "гражданин" със няколко непродадени,постоянно обезценяващи се апартамента.
  • 6 Japoneze

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "съвет":

    Благодаря за инфото- стига да е истина!
  • 7 аксел

    1 0 Отговор
    аксел, пиши една селянка имам си 200дек нивичка у балчишко, и оная година вземах 16хил лева рента ,а ти си плащай заема итърси да апнеш домат с колеца
  • 8 работник от провинцията

    0 0 Отговор
    Браво!!!Много точно казано!И аз съм за "наема",тези които се заробват с банките и всеки един момент са клиенти на ЧСИ са луди.