Last news in Fakti

24 Септември, 2020 16:47 3 025 1

По-ожесточени правила при наемите

  • airbnb-
  • регулация-
  • правила

22 града искат да въведат рестрикции спрямо Airbnb

По-ожесточени правила при наемите - 1
Снимка: Shutterstock

В Париж представители на туристическия бранш от френската столица, Барселона, Флоренция и Берлин, се срещнаха с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестегер с цел установяване на "правната основа", която не позволява на официалните лица да прилагат строги мерки в отношенията си с платформите за краткосрочни наеми.

Проблемът е, че Airbnb често влиза в конфликт с местните общините, които се стремят да балансират доходите от туризъм и нарастващото недоволство на гражданите. Някои градове въведоха ограничения, в частност за борба с незаконните наеми, които, по думите им, изземва имотите от пазара на дългосрочни наеми.

Според запознати, без ограниченията на ЕС Airbnb може ефективно да работи при наличието на минимален контрол, базирайки се на факта, че това е просто платформа за среща на хора с наемодатели. Позицията е законово обоснована, тъй като е налице постановление на Европейския съд от декември 2019 г., с което беше отхвърлено предложението на Париж Airbnb да бъде задължен да се регистрира като традиционна агенция за отдаване на имоти под наем.

"Дойде време за прилагането на нов европейски подход по отношение на регулирането на пазара, който е базиран на общи интереси, а именно: достъпни жилища и комфортен начин на живот в градовете", каза кметът на Париж Ан Идалго.

Алиансът Eurocities иска ЕС да задължи платформите да споделят своите данни за наем с местните власти в рамките на Закона за цифрови услуги. А също така, Airbnb и аналогични платформи да носят отговорност в случай на неспазване на местните наемни правила, като например ограничаване броя на новопостроени жилища на година или задължителна регистрация в полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Victor Gachurov

    1 1 Отговор
    При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona [email protected] или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп.