Last news in Fakti

26 Октомври, 2012 23:50 4 803 4

Идея: Летище „София” с нов терминал до 5 години

  • летище-
  • софия-
  • терминал-
  • разширение-
  • пейков-
  • бизнес
Идея: Летище „София” с нов терминал до 5 години - 1
Снимка: М. Богданова

Независимо, че преди няколко години приключиха два големи проекта за разширение и развитие на летище „София”, ръководството на аеропорта възнамерява да продължи неговото модернизиране. Това ще стане след като бъде изграден нов терминал, най-вероятно на мястото на сегашния Терминал 1.

„Идеята е на първо ниво да бъдат „Пристигащи”, а на второ „Заминаващи”. Мостово съоръжение ще свързва сградата с 4-5-етажен паркинг, който ще бъде на мястото на сегашния, с капацитет до 1000 автомобила. По този начин ще се увеличат и приходите от паркингите. Тази площ може да се използва за рекламни и много други дейности”, каза за Факти.бг Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище „София”.

Новият Терминал може да бъде факт най-рано през 2017 г. „Ако заложим период на подготовка две години и половина и още толкова за строителство, то след около пет години летище „София” би могло да има нов терминал”, допълни Пейков. Твърде рано е да се определи цената на инвестицията. „Първо той трябва да бъде проектиран, да се види какво ще бъде заложено в него, дали ще има ръкави или не, какво ще бъде съоръжението като големина, етажност, но може би цената ще е над 200 млн. USD. Трябва да е два пъти по-голям от сегашния Терминал 2”, обясни изпълнителният директор на летище „София”.

Новият терминал може да бъде с капацитет 5-6 милиона пътници, което сумарно да даде 8.5 милиона пътници на година. В момента капацитетът на двата терминала е около 4.5 млн. души годишно. Пътникопотокът за 2011 г. е бил 3.5 млн. души.

В краткосрочен план модернизирането на летище „София” обхваща изготвяне на работни проекти за разширение на два перона – единият ще е за бизнес авиацията, а другият – за пътниците, както и две пътеки за рулиране – една скоростна и една свързваща. Вече тече обществена поръчка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    2 1 Отговор
    Еми при тези темпове и поток на бягащи от България ще е нужен още един терминал.
  • 2 Чичо Мичо

    2 1 Отговор
    Проекти, чудесии, комисионни... А няма кой да помете коридорите от паркинга до залите "заминаващи" и "пристигащи". Или да почисти прахта и изтрие мазните отпечатъци от ескалаторите към "Пункта за проверка и сигурност". То колко ли е комисионната от тази нископлатена дейност? Друго си е 10% от $200 млн.
  • 3 Стефан Иванов

    2 1 Отговор
    Безобразие! И три нови терминала да направят на това място пак е най-мъгливото място в цяла София! Ако ще се прави нов терминал трябва да е на съвсем друго място в София!
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Колкото повече се строи, толкова повече се взимат комисионни и се краде от отпуснатото за строителство!