18 Октомври, 2020 09:21 9 454 6

Собственици масово напускат онлайн платформи

  • гърция-
  • airbnb-
  • наемодатели-
  • платформа-
  • наем

Гърците почти спряха краткосрочното отдаване под наем

Собственици масово напускат онлайн платформи - 1
Снимка: Shutterstock

От края на първото тримесечие на текущата година гръцките собственици са свалили 3650 обяви от платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилища Airbnb, а за периода 2-12 октомври техният брой е 359 и то само в Атина. Запълняемостта през октомври тази година е почти двойно по-малка спрямо същия месец на миналата. Търсенето днес е предимно от гърци - туристи или хора от други градове, които посещават Атина по работа.

Значително е спаднала и цената на нощувка. Днес тя е около 30 EUR, дори в централната част на гръцката столица, където търсенето е високо. За сравнение през миналата година нощувката е била 55-60 EUR. Дефакто се наблюдава спад от близо 50%, а в някои случаи и 60%.

"Днес задачата на много собственици е да преживеят в очакване на по-добри времена. Отсъствието на чуждестранни туристи се отрази крайно негативно върху доходите им и поради тази причина повечето от тях напускат пазара на краткосрочни наеми", обяснява брокерът Насос Гавалас.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    имаш пари пътуваш нямаш пари не пътуваш
  • 2 Потрес

    24 3 Отговор
    Пак неадекватен анализ! Какво ви става бе мисирки! Как да идеш в Атина, при положение, че гърците изискват пср тест! За един уикенд, за средния европеец цената на теста в 100 евро. За двама 200 евро! Даже за българите 120 евро само за смотания тест. Не си заслужава уикенд цената. Може два-три пъти годишно, но не по-често! Освент това, гърците разчитат на лични контакти, създадени мрез платформите. Не им се дават 15-20 процента комисионна. Предпочитат да дадат 10 на клиента директно! Сметката е тънка, но на месечна база 5% си е цифра, а и не плащат данъци!
  • 3 Един

    8 8 Отговор
    Ще ви затворим по къщите, ще носите намордници, ще ви смачкаме от бой на протестите, ще ви оставим да умрете от глад без препитание, но ще ви спасим от великия коронавирус! Няма "не искам", няма "недей"!
  • 4 От чужбина

    4 1 Отговор
    Някой пак е писал наизуст...
  • 5 Ирена

    17 3 Отговор
    Пълни глупости. На всеки, който е в туристическия бранш държавата Гърция безвъзмездно дарява сумата върху която е платил данъци миналата година. Ако си изкарал 50 000 евро и си платил данък, сега държавата ти ги дава дори да нямаш и един турист. Истинска социална държава. Евала.
  • 6 Именно

    3 0 Отговор
    Нещо май обърнахте палачинката, а? ;)

    Уж цените няма да падат, търсенето все растеше, а сега търсенето на краткосрочните наеми и цените им падат наполовина.
    Интересно сега как ще обясните, че това няма да повлече спад и при дългосрочните наеми и оттам и покупко-продажбите?