Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 14:51 3 316 4

Най-хубавите небостъргачи (СНИМКИ)

  • класация-
  • небостъргачи-
  • архитектура

На първо място е Lakhta center в Санкт Петербург

Най-хубавите небостъргачи (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Lakhta center в Санкт Петербург е най-хубавият небостъргач за 2019 г., според класацията на Emporis. За пръв път от създаването на наградите преди 20 години Русия е на първо място. В сградата се помещава главният офис на газовия гигант „Газпром“.

Най-силно впечатление на журито е направила нетипичната форма на сградата, която се състои от 5 „крила“, завъртени почти на 90 градуса, което създава усещане за движение. Небостъргачът също така събра точки и в частта екология и използване на енергийно ефективни технологии. Тъй като това е най-северно разположения небостъргач в света, той е подвластен на екстремни температурни амплитуди. За да се избегне загубата на топлинна енергия сградата е с двойни стени и инфраструктурни излъчватели, които връщат топлината обратно в сградата.

Най-хубавите небостъргачи (СНИМКИ)

Второто място е небостъргача Leeza SOHO в Пекин. Уникалната офис сграда е един от последните проекти на уникалната архитектка Заха Хадид, която почита през 2016 г. Най-поразителната част за журито е атриума, който преминава по цялата височина на сградата от покрива до партерния етаж. Това е най-високият атриум в света – 194 метра. Друго, с което се отличава проектът, е плътното остъкляване, което дава естествена светлина във всички помещения на сградата и придава изключителен вид, както на сградата, така и на района около небостъргача.

Най-хубавите небостъргачи (СНИМКИ)

Трети в класацията е 35 Hudson Yards в Ню Йорк. Това е най-високата жилищна сграда на компанията Hudson Yard. Целта на небостъргача е да промени визията на цял западен Манхатън. 72-етажният гигант е привлякъл вниманието на журито съчетавайки в себе си нестандартни строителни материали. Фасадата е изработена от баварски варовик и стъкло.

Най-хубавите небостъргачи (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тролл2

    4 5 Отговор
    Бурж Халифа в Дубай е № 1
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.