Last news in Fakti

24 Януари, 2022 11:11 4 781 6

Интересни тенденции при жилищата

  • небостъргачи-
  • жилища-
  • тенденции

Градовете растат, а жилищните сгради стават все по-високи

Интересни тенденции при жилищата - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години се наблюдава силна миграция от по-малките към по-големите градове. Неминуемо това изисква и повече жилища. Парцелите обаче отдавна са дефицит. Единственото решение е да се изграждат все по-високи сгради. Тенденцията е обхванала редица държави – от Индия до Великобритания. Китай обмисля строителството на полуавтономни градски кули.

В същото време се наблюдава тенденция и по-малки градове да проявяват интерес към многоетажни сгради. Пример е датското село Бранд с население от 8000 души. През 2019 г. беше обявено, че там ще се построи един от най-високите небостъргачи на Стария континент.

В един от световните мегаполиси – Москва, преобладават 5- и 9-етажните жилищни сгради. Почти всички нови проекти обаче са за мини-небостъргачи. В периода 2017-2020 г. броят на новите небостъргачи в руската столица се е увеличил 1.5 пъти, а в сегмента на луксозните апартаменти увеличението е двойно.

Резултатите от проучвания показват, че оптималната височина на една жилищна сграда е 12 етажа. Това обаче остава само на теория. Практиката показва, че масово се строят и заселват сгради с по над 20 етажа. Причината е чисто финансова. Подобен имот е рационална покупка, базирана на компромиси.

Урбанизацията е друга световна тенденция, с която се сблъскваме през последните години. До 2050 г. делът на световното градско население ще нарасне от сегашните 55% на 68%, като по този начин ще се достигне 6.5 млрд. души. При тази тенденция покупката на частна къща, за която мечтаят повечето хора, стана трудно реализируема.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фундамент

    8 0 Отговор
    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот.
  • 2 Бум в строителството

    13 1 Отговор
    30% от жилищата в Пловдив са необитаеми затова цените на жилищата растат
  • 3 Поредна слаба статия на Милена

    7 2 Отговор
    и напълно безсмислена! Време е за пенсия...
  • 4 Ъхъъъ

    18 1 Отговор
    40% от апартаментите в София са необитаеми и това е във време на намаляване на населението.
    Вечер се разходете по основните булеварди и ще видите за какво става на въпрос. Балончето е пред спукване до няколко месеца

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ъхъъъ":

    Докато раздават парите ни от данъци на този и онзи, да си теглят нисколихвени кредити, балонът ще продължи да се надува. Ние, данъкоплатците, сме неизчерпаем източник на въздх (пари, данъци), с които могат да надуят хиляди балони, при това съвсем законно.
  • 6 Underwater Love

    4 2 Отговор
    Мислите ли , че на Мис Бикини Борислава Йовчева й пука за тези ТЕНДЕНЦИ на имотния пазар ? Тя вече си опече работата с къщата и бутика в Барселона , нали ?