Last news in Fakti

15 Януари, 2013 13:26 2 190 5

Всяко трето жилище в Москва се купува с ипотека

  • жилища-
  • москва-
  • русия-
  • ипотека-
  • кредит

През 2012 г. в Москва са купени 96 700 жилища, което със 6% повече в сравнение с 2011-а. Данните на Росреестра (руската Агенция по кадастър) показват, че броят на апартаментите купени с банков заем се е увеличил с 29% и всяко трето жилище е придобито с помощта на кредит.

Отпуснатите ипотечни заеми през 2012 г. в Русия възлизат на 1 трилион рубли. Това е най-високото ниво не само след началото на имотната криза, но и от самото възникване на ипотечния пазар в Русия. Очаква се през 2013 г. руснаците да продължат активно да купуват жилища с кредит. Ако обаче лихвените проценти се повишат с поне 1%, може да се очаква спад до 10% в обемите на ипотечно кредитиране.

Пазарът на жилища в Москва през изминалата година остана стабилен не само по отношение на брой извършени сделки. В ценови аспект също се наблюдаваше ръст в рамките до 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 1 Отговор
    В България и с ипотека не става :D
    Само с измами, рекет и подобни
  • 2 bubblehead

    1 1 Отговор
    В Русия 10% ръст на цените за 2012 и тук говорим за цени по 300К евро за панелка и без да са падали цените и през 2011 и 2010... а у нас какво понеже са много хитри инвеститорите , навиваме една пружина навиваме и накрая като и ни изпердаши в челото ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #3

  • 3 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "bubblehead":

    В момента веждите са парализирани....като заек пред фарове...В момента се двоумят-челен удар или скок настрани,като са сигурни,че при приземяването ,,че настъпат мотичЕто,,...хахаха
  • 4 инвеститор

    1 1 Отговор
    Цените и в Москва са падали в 09г.спрямо 08г. с около -40% ,но от тогава с +25% нагоре за 3години ,има и сезонни колебания ,общо взето цените на имотите следват цената на барела в Европа при 110 $/барел, квадрата е от 5500$/м2 в стара 40 годишна панелка с тец (150евро такса за тристаен на месец за всичко) на исток 25км от Кремъл ,до 40000$/м2 ПО ЗЛАТНАТА МИЛЯ 1-2 км западно от Кремъл.Новите панелки са трислойни с 30-40см дебелина с 15см изолация .Качеството даже на панелките при тях е по добро, от нашият монолит -тухла . При това никой в Русия не продава общи части ,плащаш само чисти площи БЕЗ ВЪНШНИ СТЕНИ ,от праг до прозорец терасите на 50% .При новото строителство в Русия има държавна контрола, която приема обекта и прави измерване на реално застроените жилищни площи ,а в бг си плащаш стълбището , двора , покрива и мазата и още малко на застроителя за сините му очи .
    По най груби сметки цената на имота се завишава с повече от 30% в Бг при новото стройтелство . Измамените руски купувачи на апартаменти в бг са в шок от нашите директни "строители-продавачи". Но за това пък и цените падат и купувачите не ходят на ята.
  • 5 руснака

    0 0 Отговор
    всяко трето жилище, тоест - не повече от 33%. в сравнение с европейски и американски пазар нивото на импотекирани жилища е много низко.