Last news in Fakti

24 Май, 2021 09:21 4 754 16

София с нова високотехнологична сграда (ВИДЕО)

  • gate-
  • институт-
  • сграда-
  • инвестиция-
  • су

Новата сграда ще се намира между исторически за София постройки

София с нова високотехнологична сграда (ВИДЕО) - 1

Нова сграда ще бъде построена на парцел от 600 кв.м, който се намира между историческите постройки на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ). Сградата на института GATE е проектирана с мисъл за осигуряване на енергийна ефективност посредством пасивни и активни мерки. Пасивните са високоефективни ограждащи елементи - стъкло и изолация. Активните са енергийно-ефективна система за отопление и охлаждане. В сградата ще бъдат разположени иновационни лаборатории, зали за презентации и отворени пространства за срещи и дискусии. Тя ще се помещава на над 600 кв. м. площ, ще бъде на четири етажа и обезпечена със съвременни технологични решения, които позволяват мобилност и многофункционалност по време на експлоатационния режим.

„Целта ни е да превърнем института в мост между науката, правителството и индустрията, да допринесем за повишаване на качеството на живота на хората чрез изследванията и мултидисциплинарните проекти, по които работим. Целта ни е да създаваме нова изследователска култура, за да дадем възможност на младите изследователи да се развиват и да постигат научните си амбиции в страната и да мотивираме връщането на повече български изследователи от чужбина. Сградата е първа стъпка в изграждането на националната изследователска инфраструктура в областта на големите данни и изкуствения интелект, която ще събере тези наши стремежи. Тя ще бъде домът на института и изследователите в нея ще работят в полза на обществото, с помощта на съвременните достижения на науката и технологиите.“, казва Силвия Илиева, директор на институт GATE.

Освен за изследователите на института, новата сграда ще бъде отворена за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

„В съвременния динамичен и интензивен свят е много важно, научните постижения да бъдат видими по света, за да бъдат полезни на хората. Да бъдат изграждани истински научни центрове, в които десетки учени да преследват едни и същи цели и да работят по свързани задачи, за да могат да се конкурират с колегите си по света. В следващите няколко месеца ще направим всичко възможно, за да привлечем колеги от България и чужбина, така че да направим научната дейност на страната отново водеща в света.“, каза проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

Като част от официалната церемония гостите имаха възможност да отправят своите пожелания към института и да ги положат в специална капсула на времето, която да бъде отворена след 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 11 Отговор
    Герберастията продължава да Краде! Файдупкова в Сливен Веднага!
  • 2 традиционалист

    11 6 Отговор
    Какъв е този CGI негър на входа през презентацията?

    Коментиран от #15

  • 3 опасноЗаЖивота

    19 6 Отговор
    всичко "построено" от сатаниснката престъпна организация ГРОБ трябва да бъде бутнато и построено наново като хората !
  • 4 dfер

    17 6 Отговор
    Какви са тия некадърни връзкари на снимката ?
  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    17 4 Отговор
    На снимката - трима палячовци, очевидно ГЕРБерасти...

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    21 3 Отговор
    Поредната високотехнологична простотия! Формулировки за смъкване на пари! Как не вярвам вече на обещания! Направете и покажете! Не ми се хвалете предварително, че накрая излиза едно кафяво и миришещо от километри.
  • 7 честен ционист

    16 2 Отговор
    Ще направите научната дейност на страната отново водеща в света с една оранжерия за няколко откраднати милиона субсидия? Едва ли..
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    6 6 Отговор
    Миленче, как точно на парцел от 600 квадрата ще разположат сграда с площ НАД 600 квадрата 🤔🤔🤔🤔 / да си построя и аз така /

    Коментиран от #14

  • 9 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Ха,ха , погледни още веднъж снимката ! Този в дясно прилича на министъра от служебното правителство .
  • 10 Госあ

    5 1 Отговор
    Аха, като RIKEN, или ? Хахахаха хахахаха или поредната кражба с бетон и неизползваема апаратура.
  • 11 Лозенец

    11 1 Отговор
    По добре да бяха направили една евтина столова за студентите и "учените", пък и безплатен побществен клозет - за да не се налага да се "минира" цялата околност!
  • 12 Пророка !

    7 0 Отговор
    Бардаци трябва да се строят и да се легализира проституцията.От там ще валят пари като дъжд,от това нищо !
  • 13 психо

    5 1 Отговор
    За какво ти е каска, като копаеш с лопата?
  • 14 кънчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼":

    на етажи
  • 15 амиии

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "традиционалист":

    Някой от новите бежанци са сложили за портиер,затова е черен
  • 16 мици

    0 0 Отговор
    ново място,нов паркинг