13 Юни, 2021 14:37 1 878 7

За 15 минути детектор отчита дали в помещението има коронавирус

  • covid-19

Разработката е на британски учени

За 15 минути детектор отчита дали в помещението има коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

С помощта на „Covid-детектор“ може да бъде установено дали в дадено помещение има частици на коронавирус или не. Разработката е на британски учени. Големината на уреда е една идея по-голям от димен детектор. Той може да бъде полезен в офиси, детски градини, класни стаи, самолети и старчески домове.

Процентът на точност е между 98% и 100%, сочат предварителни проучвания на учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) и Университета в Дърам. Така сканирането на стаята е почти толкова сигурно, колкото стандартен PCR тест направен в лаборатория.

Сензорът, направен от фирмата в Кембриджшир Robosciaching, работи чрез откриване на химикали, произведени от кожата или присъстващи в дъха на хора, заразени с коронавирус. Тези „летливи органични съединения“, които създават миризма, са твърде фини, за да бъдат засечени от човешкия нос, но те могат да бъдат подушени от кучета. Машината обаче е по-практична и е по-точна от обонянието на куче. Детекторите могат да усетят хората, които са се заразили с вируса, дори ако те все още не са показали симптоми, което ги прави по-ефективни дори от PCR тестовете.

Цената на устройството е доста висока - близо 5000 паунда. Изгодни са в случай, че се ползват за редовно сканиране на помещения с голям брой хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зиг.......

    10 2 Отговор
    И за 2 минути открива дали има някой който да е против "новото нормално" .
  • 2 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Отчита също, правилните полове, цвят и вероизповедание. Бонус отчита, че си уж бял и нямаш право на ответна реакция. Много е убав тоя детектор ей.
  • 3 Рошко

    6 1 Отговор
    А аз отчитам само с поглед, ковид идиот
  • 4 Счупи тъпомера

    4 0 Отговор
    А дали отчита номера на обувките, сменено бельо, кога е къпан и дали е такъв идиот, че да се бодне?
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Това защо не е в раздел Технологии, а запълва бройката новини в Имоти?
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ....., че този уред доказва,че маските са безполезни. А ми сега, к`во правим?
  • 7 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Интересно какви неща измислиха за тоя Ковид,а така и не се показа доказателство за съществуването му и никой не измисли лекарство за него,освен някакви ваксини от които тепърва ще се вижда какъв им е ефекта.