15 Юни, 2021 18:06 3 016 5

Изцяло нов проект за недовършен жизненоважен имот

  • детска болница-
  • проект-
  • строителство

Новата болница ще включва всички медицински направления в детското здравеопазване

Изцяло нов проект за недовършен жизненоважен имот - 1
Снимка: БГНЕС

„Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването и избрания консорциум за строеж на Националната детска болница, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този проект“, каза пред БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания” EАД. Дружеството е с предмет на дейност за извършване на всички разрешени законови дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“.

Тази седмица беше внесена петиция, която отново призовава властите да спрат изпълнението на проекта за национална детска болница и да започнат всичко отначало.

„Винаги в строителството, когато има опит за спиране на строителния процес, се създава напрежение. Дълги години са правени безуспешни опити да се реализира проект за „Национална педиатрична болница“. Стартирането ѝ е спирано по политически причини с не много ясни мотиви, под предлог „колко искаме да се грижим за децата и медицинския състав да му бъдат създадени перфектни условия за работа“. Последния път през 2004 г. проектът е спрян още в зародиш в Народното събрание“, посочи още инж. Алексиев.

„В настоящия момент обаче възможността да се случи най-после така желаната „Национална педиатрична болница“ е реална. Има осигурено финансиране от държавата и има законно избран изпълнител на Инженеринга, включващ „Проектиране и Строителство“. Преди дни приключи и процедурата по избор на Строителен надзор и избор на Инвеститорски контрол за обекта.

В същото време са предоставени правомощия от страна на Държавата към „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да извърши ръководството на процеса по изграждането на болницата, като проведе всички необходими процедури и да въведе в експлоатация сградата. В рамките на три години се очаква, предвид до момента извършените дейности болницата да бъде реализирана и да отговаря на всички съвременни изисквания. Ще имаме модерна болница, като за целта ще се реконструира настоящият строеж в карето на „Александровска болница“. Мястото е отлично от гледна точка на комуникации, близост до няколко болнични комплекса, най-модерната микробиология на „Александровска болница“, хеликоптерната площадка на „Света Екатерина“ и неонатологията на „Майчин дом“, в близост и е спешната болница „Пирогов“, както и ВМА и днешната педиатрия“, обясни експертът.

„Новата болница ще включва всички медицински направления в детското здравеопазване, като преди това ще направим обществено обсъждане за клиниките и тяхното разположение“, посочи още инж. Алексиев.

По думите му внесената петиция цели рестартиране на проекта, което означава спиране на настоящия и от това ще произтече следното – щя трябва да се търси ново финансиране, а заради прекратяване на сключените договори ще се изплащат неустойки.

„Всичко това ще доведе до отдалечаване от реализацията на процеса с още поне 10 години, тъй като е предявено искане за направа на нова анализ от чуждестранна консултантска фирма за определяне на нуждите на детското здраве в България и провеждане на Международен архитектурен конкурс.

„А конкурсът до момента е международен, защото по силата на членството на България в ЕС от 2007 година всички договори с обществени поръчки са достояние на всички страни членки. Конкурсът бе проведен като международен и имаше участие от международни компании, класирани от възложителя“, обясни инж. Алексиев.

„Ако се тръгне да се реализират исканията в петицията, директно ще бъде отдалечена общата цел – децата да бъдат лекувани на едно място, качествено по най-съвременни стандарти. Срокът се удължава значително, а съществуват и други необосновани предложения - не е ясно времево и по каква процедура ще се възложи на чуждестранна консултантска фирма без обществена поръчка очаквания анали, провеждането на международен конкурс с идеята, че нашите архитекти, инженери и водещи медици нямат опит, е най-малко обидно към българските специалисти, не е ясно кой ще оцени анализа и кой ще журира конкурса и при какви условия ще се проведе.

Не на последно място - законодателството не позволява да ограничиш участниците от България“, посочи още експертът.

„Сегашната процедура е проверявана и допусната като законосъобразна от Агенцията по обществени поръчки - единствения орган който е компетентен в България да се произнесе по темата. Техническата спецификация покрива всички нормативни изисквания и стандарти за проектиране и строителство в България, които са синхронизирани с европейските до голяма степен.

До момента е сключен договор за инженеринг с ДДЗД „Детско здраве“, като договорът е сключен след проведена Открита тръжна процедура, в която са участвали и чужди фирми, тъй като обявлението на поръчката е през електронен Европейски вестник.

Представляващата протеста от името на Камара на архитектите е обжалвала процедурата пред съда. Съдът е отхвърлил жалбата и процедурата е завършила с избора на споменатия изпълнител“, изтъкна инж. Иван Алексиев.

По думите му съществуващият строеж е законно съществуващ и описан в акт за държавна собственост, като актив на държавата и е нанесен в кадастралните карти. Извършеното обследване от страна МЗ преди конкурса и предоставената експертиза показва достатъчна здравина на сградата в цялост.

"В момента е обезопасен и подготвен за подновяване на строителни дейности. На финална права сме да получим след 8-месечно забавяне от страна на институциите заповед за мотивирано допускане за изработка на подробен устройствен план. Обследванията на строежа са две и показват необходимост от премахване на основната част от конструктивните елементи или на разбираем език - ще се изгради нова конструкция на мястото на старата в обема и височината на старата. Тъй като ще има изцяло ново проектно решение, ще бъдат направени цялостни изследвания, така че конструкцията на бъдещата сграда ще отговаря напълно на действащите в настоящия момент Националните приложения към сеизмичния правилник и ЕВРОКОД за сеизмична устойчивост и дълготрайност", посочи в допълнение инж. Алексиев.

"Запознали сме настоящото ръководство на Министерство на здравеопазването с всички фази и имаме съдействието на ресорния заместник - министър Димитър Петров", посочи още изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания” EАД.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    4 3 Отговор
    МЕДИЦИНА В БГ няма лекарите са ЯТРОГЕНИ !!!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Събаряйте

    6 5 Отговор
    този скелет ! На гола поляна сградата ще излезе в пъти по - евтино , отколкото "реконструкция" на това нещо ! Срамно е да няма детска клиника !
  • 3 Пловдивчанин

    7 2 Отговор
    Национална? Къде? В София. Начи е Софииска. Национално е нещо което се ползва от цялата страна.
  • 4 Пловдивчанин

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "анонимен":

    СТРАШНО си прав. Убиват за пари. Скъпата ми родителка почина в спешна кардиология. Онова майна излиза, вика Сори, и веднага въпросчето: Тя нямаше ли коронавирус? Затва брачедите ги пребиват от бой. Малко им е.
  • 5 Българин

    1 1 Отговор
    Както виждаме, отново опити да се използва амортизиран скелет. Нали заради недостроеност бе съборена модерната сграда на държавното в миналото "Работническо дело".

    Държавата можеше да я превърне в детска болница. Но пък тогава разни ваклиновци нямаше да имат далавера.

    Да се събаря и строи по новия конкурс !