18 Юни, 2021 14:07 3 075 3

Сектор, който се промени завинаги

  • офис-
  • архитектура-
  • тенденции-
  • пандемия-
  • коронавирус

Офис площите вече няма да са същите

Сектор, който се промени завинаги - 1
Снимка: Shutterstock

След като пандемията преобърна всички стереотипи и принуди хората да работят от домовете си за повече от година, сега ставаме свидетели на обратния процес. Офис сградите са широко отворени, за да посрещнат обратно екипите на своите наематели. Завръщането обаче не е към познатото старо положение, а към променена работна среда с по-голяма физическа дистанция, гъвкавост в планирането на работния ден, по-кратка, но по-качествена интеракция между колегите и, разбира се, нови, по-високи хигиенни стандарти. В по-дългосрочен план коронавирусът може да се окаже катализатор и на по-дълбоки промени в бизнес моделите както на самите компании, наемащи офис пространства, така и на инвеститорите в офис сгради.

Масовият експеримент с домашния офис показа, че дистанционната работа също може да е продуктивна, а немалка част от хората биха искали да продължат да работят от домовете си и в бъдеще – било то постоянно или по няколко дни месечно. В тази връзка приложенията за дистанционно сътрудничество като Zoom, Microsoft Teams и Google Hangouts вероятно ще имат дългосрочен ефект върху пазара на офис площи, подобен на този, който имаше мобилното пазаруване върху търговията на дребно.

Друга тенденция е концепцията Living room в работните пространства. Хората имат потребност от приветлива и уютна среда в офиса, за да реализират максимално своя потенциал. Множество проучвания от последната година показват, че посещаването на физически офис е изключително важно от психологическа гледна точка за разграничаването на личното от професионалното пространство и повишаването на работоспособността и ефективността. Ето защо интериорният дизайн в офис сградите у нас все повече придобива облика на всекидневна (living room) с усещането за домашен уют и множество обособени кътове за почивка, разговори с колегите, фокусирана работа или просто за по кафе на спокойно място. Не става дума за конкуренция с домашния офис, а по-скоро за интегриране на някои негови предимства в новия модел на офисния живот. Така той става все по-привлекателен.

Независимо дали в момента сме в офиса или не, корпоративната идентичност намира израз в дизайна на работното пространство. Затова промените в офис сградите водят до трансформация на обикновени коридори в светли и уютни пространства с напълно променени функции и с нови настилки, мебели и осветление, както показва една от знаковите офис сгради в София, Мегапарк. Зелени тераси и пространства за почивка, срещи и организиране на събития допълват картината. Разнообразните места за хранене са винаги плюс, а дори фризьорски салон в офис сградата вече не е изненада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа ни и вярну

    4 0 Отговор
    Влади Горанов честния куриер инвестира в офиси 750 хил само за ден
  • 2 Рошко

    1 0 Отговор
    Язък на тия дето ше продължат онлайн бачкане то, свърши и кекса с колежки
  • 3 Turbo

    3 0 Отговор
    Наемите падат,само теслю не е разбрал и взел,че ги вдигнал хахахаха ама той бил сънувал хахахахаха че имал гаражни магазинчета.