Last news in Fakti

3 Юли, 2021 13:37 8 228 25

Защо витите стълби се строят по часовниковата стрелка (СНИМКИ)

  • стълби-
  • замъци-
  • архитектура-
  • дизайн-
  • посока

Най-често може да ги видите в замъците

Защо витите стълби се строят по часовниковата стрелка (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Едва ли има някой, който да не е посещавал замък и да не се е изкачвал по вита стълба - било то каменна или дървена. Едва ли обаче всеки е забелязал, че съоръжението в повечето случаи се строи по часовниковата стрелка - отляво на дясно. Средновековната фортификация, както и всяка друга в историята на човечеството е добре измислена. По времето, когато тези монументални сгради (замъците) са се строели, над тяхната архитектура са работили най-добрите умове за онова си време. Галерии, палуби, кули, вратички, тунели - всичко това е измислено и построено с една единствена цел - да се попречи на врага да завземе укрепеното селище. Във връзка с това редица спорове пораждат витите стълби и тяхното изграждане "по часовниковата стрелка". Някои автори защитават тезата, че тази архитектура е пазела сградата от чуждо нашествие.

Габаритите на проходите и стълбите в замъците често са били доста малки, включително и от отбранителни съображения. В техния проход е по-лесно да бъде "заклещен" врагът и още по-лесно е да се барикадираш.

що се касае от строежът на вити стълби по посока на часовниковата стрелка, то обяснението е повече от просто. Тази посока е далеч по-лесно възприемана от хората от европейската култура. Близо 85% от населението на света са десничари и едва 15% са левичари. С двете ръце еднакво добре си служи едва 1% от населението на планетата. Също така хората още от древни времена са свикнали да се движат по часовниковата стрелка. Първите слънчеви часовници са изработени в Средиземноморието през XII в. прн.н.е. В северното полукълбо сянката се движи от ляво на дясно, т.е. по часовниковата стрелка. Европейците също така пишат и четат от ляво на дясно.

От тази гл.т. витите стълби в европейските замъци нямат никакъв таен, сакрален или тактически смисъл.

Защо витите стълби се строят по часовниковата стрелка (СНИМКИ)

Защо витите стълби се строят по часовниковата стрелка (СНИМКИ)

Защо витите стълби се строят по часовниковата стрелка (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    20 0 Отговор
    Има един замък, мисла че в Шотландия, на който стълбите са строени наобратно, защото рода бил наследствени левичари.
  • 2 Шопо

    12 4 Отговор
    Съществуват много замъци в Европа с вити ПРАВИ стълби - всички там са били жендърье та затова...

    Коментиран от #17

  • 3 кълвач

    4 12 Отговор
    Доста глуповато обяснение! Щото били десничари, ха!

    Коментиран от #5

  • 4 ШИфьора

    14 1 Отговор
    Само англичаните и колониите им още карат от ляво! Всички терсене, те наопаки.
  • 5 Човек

    42 2 Отговор

    До коментар #3 от "кълвач":

    За десничар, защищаваш стълбата отгоре, има повече място да борави с меча, тъй като мечът му е от по-широка та външна страна. А на нападателя, идващ отдолу, дясната му ръка е от по-тясната вътрешна страна и му е по-сложно да напада. Оттам идва предимството на тази посока.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 пешо

    5 1 Отговор
    "С двете ръце еднакво добре си служи едва 1% от населението"

    пак са ме Фкарали Ф изключенията!
  • 7 тактика

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Най-адекватния коментар. И стрелците се прикриват по-лесно, докато идващите отдолу трябва да направят крачка в ляво за да имат поле за стрелба, но така се подлагат на линията на огъня отгоре.
  • 8 кълвач

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Не, не съм съгласен с такъв аргумент! На защитаващия дясната ръка е към стената, която много повече го ограничава, отколкото нападателя чиято ръка е откъм перилата, ако изобщо ги има!

    Коментиран от #21

  • 9 00014

    8 0 Отговор
    И когато се заблуди човек в гора обикаля в в кръг надясно.
  • 10 Дедо ви

    12 3 Отговор
    Мечове щитове - празна работа. Перилата трябва да са от дясно защото дясната ръка е по-силна и помага при изтегляне нагоре на тялото. Погледнете всеки съвременен жилищен блок, който няма нищо общо с простотиите казани по-горе.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стълбата

    2 0 Отговор
    "запетайка", която извежда от купола на Сан Пиетро на кръглата тераса, от която се виждат Апенините, Кастели Романи..., е в обратна на часовниковата стрелка посока.

    Коментиран от #14

  • 14 Става въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Стълбата":

    за Базилика Сан Пиетро в Рим, докато стълбите във високата кула в Болоня са по посока на часовниковата стрелка.
  • 15 Мечът на десничаря

    0 1 Отговор
    при замах ще се удря в стената. По-скоро е удачно за стрелци.
  • 16 Христо ВЕЛКОВ

    3 1 Отговор
    Цифровият ред на Фибоначи - магическият КОД на Вселената
  • 17 Йо Несбьо

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Абе, за джендърите не знам, но ако си чел "Време разделно" на Антон Дончев, там пише, че когато турците превзели крепостта Кандия, попаднали на мъже "по-хубави от жени". Та май се досещаш какво чеверме са им удряли.

    Коментиран от #18

  • 18 морски

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Йо Несбьо":

    То е типично за вас да харесвате от себеподобния си пол така че много вярно е написано.
  • 19 оня с коня

    2 2 Отговор
    А ето я и съществената Разлика между Средновековието и съвремието:Ако след изтощителното изкачване на тия безкрайни Стъпала Собственикът или Гост някакъв в Пияно Състояние се Спънене почти накрая,то търкалянето му независимо по коя посока на стрелката ще бъде много дълго и мъчително,естествено с фатален край.При Асансьора ако се скъсат въжетата няма такъв Проблем- Пропада се Отвесно и с 200,което си е несравнимо по-хуманно.
  • 20 архитект

    0 2 Отговор
    Като се качва човек добре, ама като слиза върви обратно на часовниковата стрелка. Пълна глупост е това.
  • 21 Jamеs

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "кълвач":

    Ти май не си се качвал в средновековна кула. Какви перила? Свободното място ти е отляво като се качваш, а вдясно си е стена.
  • 22 ТАКА Е

    1 0 Отговор
    МОЯ ПЪК СОЧИ НАЛЯВО !
  • 23 Пръцко

    1 0 Отговор
    Обяснението е глупаво и не е вярно, защото на десничарите им е по-силен и прецизен десният крак - завиването наляво е по-лесно, примери много. Виж - защитата отгоре с меч ще е с предимство.
  • 24 ттт

    1 0 Отговор
    Аз имам вита стълба у нас. По посока обратна на часовниковата стрелка е. Много ми е удобна, като се качвам се държа за парапета с дясната ръка. При обратната посока щях да се държа с лявата. Във всички бегови дисциплини в леката атлетика се бяга обратно на часовниковта стрелка, пистовите велосипедни състезания също. Обичам да карам велосипед. лявият завой е накак си по-естествен от десния, на ляво (обратно на ч.с.) мога да направя по-малка окръжност.
  • 25 Някой

    1 0 Отговор
    У нас са на лево,обратно на часовниковата стрелка, щото съм левичар.