8 Май, 2018 11:26 2 308 2

Пиано стълби ще озвучават центъра на Варна

  • варна-
  • пиано-
  • стълби-
  • музика
Пиано стълби ще озвучават центъра на Варна - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път не само във Върна, но и в България, ще бъдат изградени пиано стълби. Това ще стане през юни в центъра на Морската столица. Така Варна ще се нареди до градове като Милано, Сан Франциско и Стокхолм, където подобен проект вече е успешно реализиран.

„Вдъхнови ме” или Inspire е проект започнат от Beehive. Известен е като „Piano Stairs”. Стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин. Могат да бъдат приложени към всяко стълбище в подлези, молове, метростанции, музеи и центрове.

През 2016 г. в Морската градина на града бе поставено шарено пиано, на което всеки можеше да посвири. Като естествено продължение на инициативата, тази година технологиите ще спомогнат за новия облик на занемарени стълби. Пианото от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудио файлове, когато сензорът се задейства.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна. Основната мисия на инициативата е да спомогне за утвърждаване на града като културно място и да покаже, че чрез подходящ дизайн и иновация, промяната е реалистична.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    4 0 Отговор
    Не знаех, че има и град Върна, прекалено сръбско звучи за да е български
  • 2 Иванчо l-ви

    6 0 Отговор
    Да вземат първо да оправят стълбите на подлезите че ще се изтрепем...