Last news in Fakti

24 Август, 2021 20:15 3 055 13

Вземаме все повече кредити за жилище

  • ипотечен заем-
  • ръст-
  • данни

Ръст от 15% през юли на годишна база

Вземаме все повече кредити за жилище - 1
Снимка: БГНЕС

С 15.1%, до 13.125 млрд. лв. е нараснала общата сума на отпуснатите ипотечни заеми през юли т.г. спрямо същия месец на миналата. Основната причина за повишението е желанието на българина да запази спестяванията си в имот, а не в депозит.

На годишна база всички други видове кредити - с изключение на ипотечните и потребителските, намаляват с 12.6% (14.1% годишно понижение през юни 2021 г.), като достигат 390.9 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 61740

    28 3 Отговор
    То пред банките едни опашки се извили, да се чуди човек как успяват да раздават толкова заеми и то все за имоти!!! До кога ще помпате този имотен балон, тези стари зле подържани имоти и панелки с изтичаш ресурс! На прага сме на рецесия и криза без някой да може да каже колко време ще пръдължи и в какви размери ще бъде!

    Коментиран от #5

  • 2 Димов

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Основната причина за повишението е желанието на българина да запази спестяванията си в имот ----------- Ако беше така, броят на сделките за продажби, на имоти, също щяха да растат. Е, растат ли?

    Давам прост пример:
    Довчера са били изтеглени 1 млн лв ипотечни кредити и с тях са били купени 10 къщи.
    Днес са изтеглени 1,15 млн лев ипотечни кредити, но с тях за закупени едва 5 къщи.

    Сумата за кредити нарастнала, но продадените имоти намалели.
  • 3 TOTO

    8 2 Отговор
    ПРАНЕТО НА ПАРИ ПРОДЪЛЖАВА
  • 4 Банката

    11 1 Отговор
    Ела рибее
  • 5 селянин

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "61740":

    Моля те , не говори така . Имам да продавам една панелка и съм надул цената , че чак ме е срам .

    Коментиран от #10

  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    7 2 Отговор
    Много хора теглят ИПОТЕЧЕН ЗАЕМ , което е различно ‼️ Залага се имот за да имат свежи пари , а не за покупка на имот ‼️
  • 7 Русенец

    5 0 Отговор
    Колко имота се продадоха тази година, спрямо същият период през 2018?
  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    Тегли кредит за да запаси спестяванията си! Ако имаш спестявания ще купуваш без да теглиш кредит...Абе сбъркана работа само това мога да кажа.Интересно до колко време ще продължи тази истерия ,и кога ще се усетят хората .
  • 9 Умен

    1 0 Отговор
    От статията: C 15.1%, дo 13.125 млрд. лв. e нaрacнaлa oбщaтa cумa нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми прeз юли т.г. cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa. Ocнoвнaтa причинa зa пoвишeниeтo e жeлaниeтo нa бългaринa дa зaпaзи cпecтявaниятa cи в имoт, a нe в дeпoзит.
    Вие четете ли се преди да публикувате. Хем да вложел спестяванията си в имот хем тегли ипотечен кредит?! Все едно да си продам колата, защото искам да карам кола!
  • 10 1123123

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "селянин":

    И аз продавах една. Сложих цената на брокера. После се сетих че брокера и е надул цената защото продава и апартаментите в новата сграда през улицата. Викам му абе ти си много хитър браво. А така се зарадва че даже ми призна. че като надува цените на панелките вдига и цената на квадрат в квартала.А това е още по добре защото започвали да строят някаква голяма сграда в тоя квартал. И като е вдиигнал цената на квадрат в квартала ще продава по лесно и новите. А моята паанелка си стой на обява от месеци.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "1123123":

    Заради тарикатлъците на брокера ти, панелката ще стои на обява с години. Разкарай го тоя лешояд и си пусни имота на цена, която за теб е нормална. При тази инфлация парите се обезценяват. 80 бона днес са повече от 100 бона след няколко години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    2 0 Отговор
    Така се прави,повишават цените така ,че да се налага да се теглят колкото се може повече кредити и по този начин да си за цял живот заробен да работиш и изпълняваш каквото ти се каже.