22 Септември, 2021 09:17 6 977 16

Къде е най-скъпо и най-евтино при съседите

  • гърция-
  • имоти-
  • цени

Цените на имотите в Гърция

Къде е най-скъпо и най-евтино при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Багерите още не са пристигнали да изкопаят основите, но продажбата на луксозни жилища, които ще бъдат построени на мястото на някогашното атинско летище, вече върви с пълна сила. На брега в предградието „Елиникон" ще бъде издигнат цял комплекс от хотели, търговски и конгресни центрове, места за спортуване и за прекарване на свободното време, яхтено пристанище и хиляди жилища. Инвестициите възлизат на 8 милиарда евро, а символ на комплекса ще стане кулата Marina Tower, която ще бъде по-висока от Кьолнската катедрала. В 45-етажната кула ще има 200 луксозни жилища.

Цени до небесата

Проектът е един от най-модерните в Европа, а цените са едни от най-високите - между 9000 и 26 000 за квадратен метър. Но кандидатите трябва да побързат: търсенето отсега надхвърля всички очаквания на инвеститорите, които предполагат, че жилищата в кулата ще бъдат разпродадени още до началото на следващата година.

При това жилища се търсят не само там, а в цяла Гърция, пише „Ханделсблат". Гръцкият пазар на недвижими имоти е един от най-атрактивните, посочва германският брокер Кристиан Зейрер, който от 20 години работи в Гърция. Високият интерес се дължи на пандемията: от една страна много хора местят своя хоумофис от дъждовната Северна Европа към слънчевия Юг, от друга - все повече летовници търсят сигурност от коронавируса в своите собствени четири стени.

В голям курортен комплекс на полуостров Пелопонес за продажба се предлагат луксозни вили с площ от 230 до 300 квадратни метра, само на няколко метра от плажа. Техните цени са по около 1,5 милиона евро, като от 80-те планирани за изграждане вили 70 вече са продадени.

Сред най-търсените дестинации са Миконос, Санторини и Парос, както и островите Крит, Корфу и Родос. Но и имотите на по-малки острови като Антипарос, Милос, Кеа или Сими също са много търсени. Цените се движат между 2000 и 6000 евро за кв.м, но могат да бъдат и много по-високи. На Миконос луксозните жилища излизат средно 12 488 евро за квадратен метър, а на остров Санторини - 10 335 евро.

Имотите в модерните курорти определено са скъпи, но като цяло цените в Гърция са по-ниски, отколкото в повечето други средиземноморски страни - вследствие на гръцката дългова криза. Прогнозите на банка „Пиреус" гласят, че в следващите години поскъпването е неизбежно - средно с по 4,9 процента на година. От което следва, че хората, купуващи сега имот, могат да очакват повишаване на стойността му.

Голяма част от купувачите на имоти в Гърция са китайци. Те купуват жилища както в Атина, така по крайбрежието на юг. Подобно на много от европейците, които предприемат тази стъпка, китайците също гледат на имотите като на инвестиция.

100 квадратни метра за 100 000 евро

Пред "Дойчландфунк" атинският брокер Темис Бакас споделя, че нерядко чужденците проявяват интерес към имоти в райони или квартали, които не са атрактивни за самите гърци - например защото не се ползват с добро име. А чужденците ги търсят, тъй като разчитат да направят изгодна сделка - в такива райони спадът в цените стига до 60 процента.

„Имам например клиент от Израел, който купи за 100 000 евро 100 квадратни метра в атинския квартал Кипсели, а това е само на десет минути от центъра. В коя друга европейска столица можеш да купиш жилище близо до центъра на такава цена?", казва брокерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    14 41 Отговор
    Най-скъпо е при Румбата Шапкара и Кире Канадеца тив докараха българите до просешка тояга

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Перо

    37 7 Отговор

    До коментар #1 от "Брокер":

    Брокер на толупа от Банкя!
  • 3 Cиукc cити

    16 3 Отговор
    Aбе то и Фaкултетa е нa 10 минути път c колa от жълтите пaветa, тaкa че Кипcели може и дa не е толковa зa хвaлене.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 балон

    9 3 Отговор
    в София балона се спука яко и сега е надут до пръсване и в Атина, островите и цялата земя просто е всичко долу туш!
  • 6 мечо

    4 5 Отговор
    а вии саму ривети чи у настъ и скъпу
  • 7 Ганя

    7 7 Отговор
    Докато чакате балона да се спука,цените станаха двойни

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брокер

    4 4 Отговор
    Тука си ревете една шепа мизерници/дежурни/.Не разбрахте ли ,че нищо не зависи от вас.Не сте никакъв фактор на пазара на имоти.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    4 2 Отговор
    100 кв метра за 100 бона, че то по-евтино от София? При това в Гърция става въпрос за топ имот.
  • 11 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    Тогава защо си дошъл да търсиш публика тук?
    Бегай да ривеш на друго място. Ние пари нямаме.
  • 12 Гост

    5 2 Отговор
    Отварям сайта за обяви и търся къщи в Гърция.
    Една от първите, които излизат, след ВИП обявите, е къща за 40 000€ , на Халкидики, 50 кв с 300 кв двор, строена преди 11 години, с голяма веранда и мебелировка, има паркоместа за три коли.
    После отварям и обявите в София, и след като прехвърлям цели четири страници на ТОП и ВИП обяви за имения, най-после намирам някакъв тотален керпичен съборетник във Владая, за същите пари и същата квадратура, който очевидно не е обитаван от последните 10 години.
    Какво има още да сравняваме?
  • 13 Анонимен

    3 2 Отговор
    Ааа,добър ден!Вместо да си купят къща с двор на Халкидики или Тасос нашите умници българите се заробват в някоя панелка в София и Пловдив и цял живот работят в БГ за жълти стотинки.На това му викам демокрация.Тя,простотията не ходи по гората,а ходи по хората.

    Коментиран от #15

  • 14 Стамат

    2 4 Отговор
    Ходете тогава в Гърция,а ма там се работи.Кеф ти на полето,кеф ти да гледаш стари хора,кеф ти да миеш клозети.От БГ по хубаво няма.Ако си неудачник тука,такъв ще си и в чужбина.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Купуват си апартамент в София, а после ходят да работят и почиват в Гърция. Как да го разбера тоз народ?
  • 16 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стамат":

    Българите и без това работят в Гърция и почиват в Гърция.
    А тук дори умните и способните са обречени на провал. Успяват само онези, които не са съвсем на чисто.