ФАКТИ.БГ
  • кристо-
  • франция-
  • париж-
  • триумфална арка

"Опакова сгради с парцали": Защо отричат Кристо?

Опаковането на Триумфалната арка стана повод да се нагнетяват милиционерска подозрителност и агресивност към изкуството на Кристо: "Нищо особено не е направил - покрива сгради с парцали"

Публикувана: 26 Септември, 2021 14:27
62 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3688
"Опакова сгради с парцали": Защо отричат Кристо? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 30 гласа.

През 2016-та, точно 60 години след като Христо Явашев емигрира, за да се превърне в световно известния артист Кристо, нещо се случи в България – неочаквано по-просветената част от обществото, а не само малка група ценители и приятели, както дотогава, разпозна и усети изкуството на Кристо и го включи в своята културна идентичност.

Обратът бе предизвикан от проекта „Плаващите кейове“, осъществен в италианското езеро Изео. Хиляди българи заминаха за там, за да стъпят на кейовете и да ги отнесат със себе си. Защото творбите на Кристо и Жан-Клод се ефимерни – за кратко се задържат във физическата реалност, но за дълго остават във въображението на публиката. Така Кристо се завърна в България с плаващите кейове, разказите за тях и снимките, които всеки, имал късмета да стигне до Изео, с гордост показваше.

Изглеждаше, че завинаги са преодолени насадените по времето на комунизма предразсъдъци към него, че е „невъзвращенец“, отказал се от родината си, които трябваше да скрият истината, че той не иска да има нищо общо не с България, а с комунистическа България. Христо Явашев сам ясно формулира мотива си да емигрира: „Аз съм художник и искам да правя изкуство, което в България се оказа невъзможно“. Впрочем, кой знае колко още талантливи хора, ако в онези години притежаваха упоритостта на Кристо да следват единствено пътя на таланта си, днес можеше да имат световна слава…

Пораженията в масовото мислене

Причините за символичното завръщане на Кристо през 2016-та, разбира се, са свързани с отдалечаването от ерата на комунизма с неговите поражения върху мисленето и последвалото отваряне на културата ни, но конкретна роля изигра племенникът на художника Владимир Явашев. Той беше централна фигура в сложната техническа реализация на „кейовете“, включи българи в екипа си, съдейства за достъпа на българските медии до Кристо и въобще за формирането на българска публика за изкуството му.

Хейтърите с дежурните си мантри – Кристо отрича България, а българите отричат Кристо, трябваше да се умълчат. Но само пет години можаха да изтраят и си „дойдоха на думата“ – използваха опаковането на Триумфалната арка, за да започнат отново да нагнетяват милиционерската подозрителност и трапезната агресивност в отношението към Кристо и изкуството му: „Нищо особено не е направил – покрива сгради с парцали“. Офанзивата, както може да се очаква, тече в социалните мрежи, където добре тренирани тролове вдигат градуса на отрицанието като разчитат на две естествени нагласи на аудиторията там. Първата произтича от трудностите, пред които съвременното изкуство изправя зрителя, вкопчен в своите всекидневни представи и изобразителната традиция на миналото. Втората е присъщата му провинциална завистливост към българите, станали поданици на света.

Защо пет години по-късно, когато Кристо вече не е на този свят, а Триумфална арка в Париж е опакована от Владимир Явашев според идеята на чичо си и Жан-Клод, тя трябва да бъде отречена? Всеки, разбира се, има право да критикува една публично изложена творба, нещо повече – „войната на прочитите“ е част от естетическата мисия на съвременното изкуство. Но в случая подобни лични мнения са в периферията на офанзивата – „съчки“, които подклаждат чужд огън.

В центъра ѝ са гласове, които нападат Кристо, не толкова, за да ударят него – той едва ли ги интересува, колкото чрез него онези у нас, които го ценят и лансират; задочно да се разправят с тях, докато открито си го изкарват на „арката“. Конфликтът не е естетически, а политически – ченгесарско-мутренската асамблея срещу градската десница. И е особено актуален, защото предстоят поредните парламентарни избори, а след миналогодишните протести градската десница започна да излиза от политическата маргиналия и да трупа подкрепа и авторитет.

Тези атаки не са нови

Битката с нея е ожесточена и се води с всички средства. Като Кристо се оказва твърде подходящ за целта, защото срещу него лесно се надигат споменатите естествени нагласи на масовия човек, а пък точно средите от градската десница превърнаха художника в една от културните си емблеми. Ценностите им до голяма степен съвпадат с ценностите на неговото изкуство и тъкмо те трябва да бъдат отречени – индивидуалната свобода, евроатлантическата принадлежност, толерантността, космополитизмът...

Този вид атака не е нов. Преди със същата цел бяха използвани Истанбулската конвенция, Джордж Сорос, защитата на либералния консенсус, дори протестите срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Механизмът е следният: набелязаният обект с канонада от фалшиви новини се превръща в пейоративен етикет, който се лепва върху представителите на градската десница. И те трябва да бъдат представени на обществото, обобщено казано, като „перверзно-соросоиден умно-красивитет от либерасти“.

За да „опаковат“ Опакованата арка с фалшиви новини, постсъветските тролове сега използват наготово клишета от едновремешната антизападна пропаганда - „дълбоката деградация, в която е изпаднало съвременното изкуство“ или „израз на пустота, на безплодие, на тотална неспособност да създадеш истинско произведение на изкуството“… Нямам време да търся от кое разгромяващо съчинение точно на Богомил Райнов, Юлиян Вучков или някой друг радетел на социалистическия реализъм са взети въпросните мисли.

Франция

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
123
1 Отговор
Имало е нужда от такъв човек и творец. Нищо не е било напразно, за някой е изкуство за други не е. Всеки има право на мнение.

Оценка:
-63 +20

ТаУмВзе
2 Отговор
Защо тоя улавняк, го имат за изкуство? То и хамалите опаковат палети, съответно са яко арт. А тия от овче зеле, са най яко арт соросоидно.

Оценка:
-11 +105

Ивайло
3 Отговор
Ще помоля, този, който казваше "тъпата България", да не ми го величаете и да не ми го изкарвате голям творец. Благодаря!

Коментиран от #11


Оценка:
-9 +131

Tiho
4 Отговор
Това чаршафосване, било изкуство!?

Оценка:
-9 +108

Жоро
5 Отговор
М4нг4лска работа, все ще ни се подиграват кви сме м4нгали

Оценка:
-5 +40

Tiho
6 Отговор
Изкуство е да създадеш нещо, а не да опаковаш нещо!

Коментиран от #56


Оценка:
-6 +113

вярвйте
7 Отговор
Вси4ко това е правено само и само за пари !!

Оценка:
-5 +70

Хаджи Генчо
8 Отговор
Трябва някой да сътвори изкуство, за да може някой друг просто да го опакова, защото не може да сътвори собствено изкуство.

Оценка:
-4 +81

Госあ
9 Отговор
Да му …. на опаковките. И буквално и преносно.

Оценка:
-6 +65

минаващ
10 Отговор
Абсолютно бездарно, спекулативно и анонимно писание. Срам за Дойче веле! Авторът се възмущава от етикетите, но сам ги лепи с лека ръка. Жалбата за Делян Пеевски е покъртителна, а дамгосването на Богомил Райнов и Юлиян Вучов издава отчайващия примитивизъм и невежество на анонимчика от ДВ!

Оценка:
-4 +75

ами
11 Отговор

До коментар #3 от "Ивайло":


не е излъгал човека

Оценка:
-17 +7

Алтер
12 Отговор
Изкуство е и от гледна точка на това, че човека Явашев е искал и се осмелил да го направи. Колко от Вас биха имали тази смелост?

Коментиран от #17, #18, #23


Оценка:
-62 +6

xxl
13 Отговор
Изкуство е да направиш една стомна, паница, дори един пирон! Това на Кристо е абстрактна небивалица.

Оценка:
-4 +67

антрашпиц
14 Отговор
И баща ми беше голям художник : Всяка вечер опаковаше Жигулата с бризент,ама така и никой не оцени изкуството и таланта му...Даже съм сигурен,че Явашев е взел идеята за опаковането от баща ми......

Оценка:
-5 +69

Пучо Капучо
15 Отговор
Аз пък искам да опаковам парламентО под формата на кибритена кутийка...и да драсна клечката. И хората да кажат - бря, те тва е изкуство, на тоа творец и Моне, Моне, Гоген и Дали вкупом от оня свят ше му завидят.

Оценка:
-2 +33

българка
16 Отговор
Кристо и неговите биография и изкуство не ме интересуват!
Просто си мислех за създателите и ваятелите на величествената Триумфалната арка - какво ли биха казали, ако видеха как тяхното творение се превръща в "пълнеж" на ерзац изкуство!
Триумфалната арка "забрави" за своя някогашен триумф, защото се опитаха да я превърнат в триумф на Кристо (Кой е пък този?)

Оценка:
-4 +62

различно е
17 Отговор

До коментар #12 от "Алтер":


Не бъркай смелостта , с глупостта.

Оценка:
-1 +36

И какво му е "смелото"?!
18 Отговор

До коментар #12 от "Алтер":


Живот ли рискува,Еверест ли изкачва? Царят е гол,ще повторя аз след Андерсен,и ако това е "арт" то магарето е арабски жребец..

Оценка:
-5 +54

Сандо
19 Отговор
Това,че Кристо успя на Запад и беше осмован в омразната му България показва само глупоста на едните и здравомислието на другите.И още нещо ми е интересно:дали Кристо и неговото "изкуство" щяха да са така тачени от "демократите",ако той не плюеше по Родината си,определена за комунистическа и обект на водена срещу нея война?

Оценка:
-6 +54

скулптор.Алчен Паричков
20 Отговор
Ще нарека това ,,Чаршафи за милиони,, ,хубаво е всеки да види колко струва тази глупост и тогава да се замисли дали е изкуство или всичко е направено за да се изкарат няколко бързи милиона.....

Оценка:
-3 +55

Софиянец
21 Отговор
Цял свят го признава и боготвори, само родните милиционери го отричат. Няма такава държава ;)

Коментиран от #24, #32, #50


Оценка:
-63 +6

L'ark de Triomphe
22 Отговор
Абе кво сте ме навлекли с тез парцаля,клошарка ли ще ме правите?!

Оценка:
-3 +38

Ежко Бежко
23 Отговор

До коментар #12 от "Алтер":


Странен критерий за смелост, да опаковаш паметник. Смели са пожарникарите и парамедиците. Вие сте лигльовци. И не се надявайте , че ви мразим. Безразлични сте ни.

Оценка:
-4 +47

Млъкни и ти бе!
24 Отговор

До коментар #21 от "Софиянец":


Сноб нещастен ганьовски.Той този твой"свят" признава и инцеста,с това ли ще ми го хвалиш?!

Оценка:
-6 +24

Перо
25 Отговор
Кристо отдавна се отказа от БГ,никога не се е връщал и не е искал да чува нищо за държавата! С никой не е говорил на бълг.ез.,дори с най-близките си роднини. Невероятна омраза! Не знам за какво е тази истерия,величаене,високопарни думи по ТВ и изложби в БГ за “творчеството” му. Виждал съм негови “произведения” в NYC,Сентрал парк,където по пътеките бяха поставени импровизирани врати от 3 талпи,във формата на буквата П и спуснат плащ отгоре,като оранжева завеса. Нямаше никакъв ефект,даже погледнато и от далеч. Пълен кич,не разбирам от къде му идват приходите! Посетителите не плащат! Интересно е само за децата. Не знам,дали е бил добре със здравето.

Коментиран от #31


Оценка:
-4 +64

Този не е никакъв артист
26 Отговор
....това, ако е изкуство, тогава да отречем истинското изкуство. Той и последователите му са жалки с тези завеси.

Оценка:
-3 +46

Чичо Митко
27 Отговор
Кой политически неграмотен идиот ги пише тия статии и защо? Аз не харесвам по-голямата част от творбите на Кристо, но пък си гласувам чинно за т.нар. "градска десница", която отдавна не е дясна и става все по-лява. Подобни плоски излияния от нейни уж представители само допълнително отблъскват по-консервативната част от нейния електорат. Когато видни либерали почнат да не зачитат различно мнение, да го определят за "ганьовско" и пр., и даже да го цензурират -- било за Кристо, ваксините или ИК -- тогава започвам да си мечтая "Да, България" да се отлюспи (барабар с Радан), за да мога поне да гласувам за ДСБ без погнусата от това, че ме слагат в един кюп с надменни хора с комплекси за величие като автора и като всички, които обясняват на цял народ "тъпи сте, не разбирате". Вас, когато сте били малки и не сте разбирали, така ли са ви учили да поумнеете? Казвайки ви, че сте тъпи и нищо не разбирате? Мислите ли, че подобно отношение може да има положителен ефект?

Оценка:
-2 +28

история
28 Отговор
В историята е останало и още едно подобно "Хъхли" запалило александрийската библиотека . Едно от 8-те чудесата на света. Безценни папируси са изгорели . Мотива на подпалвача бил като не може да бъде на висотата на това изкуство , поне да го унищожи и с това да бъде запомнен на веки . Интересно как биха се чувствали Микеланджело , Леонардо , Франсоа Мансард (списъка е дълъг) наречени световни , в компанията на Явашев с това което прави , и то наречено изкуство. Изкуството му се състои в това да скрие изкуството от хорските очи . Добре е , че има само временен характер , и причинява кратко неудобство на околните. След време никой няма да си го спомня.

Оценка:
-2 +52

за ценители
29 Отговор
И бившата сграда на полицията на Лъвов мост е опакована, но за нея нито дума...

Оценка:
-3 +25

плюс минус
30 Отговор
Имам мои творби в едно от изкуствата и десетина награди за тях, но съмнението е винаги в мен и с мен.
Раздвоена съм, дори раз троена.
Мисля, че творецът е този, който създава изкуство, а критикът е този, който харесва изкуството, но не може да го "прави"..
Творец ли е Кристо?
И защо опакова природа или творби на други хора?
Надделява мнението, че нямаш право да правиш каквото си искаш с труда на други творци, дори и с природата - най-великият Творец.

Оценка:
-2 +35

туй то
31 Отговор

До коментар #25 от "Перо":


Схемата е такава . Градската управа периодично отпуска едни средства с цел забава , и атракция на населението .Това може да бъде концерт на открито , изложби и галерии , или нещо подобно изхакано, и различно , което да възбуди някакъв интерес , макар и кратковременен . За това има някакъв бюджет , от който се заплаща на този който го прави . Тоест Кристо е намерил някаква своя пазарна ниша , да бъде интересен , до колко е успял аз не мога да преценя. Намирането на своя пазарна ниша , тоест да можеш да правиш нещо което другите още не са направили , е есенцията в капитализма.

Коментиран от #35


Оценка:
-3 +24

Перо
32 Отговор

До коментар #21 от "Софиянец":


С ника още избиваш селски комплекси!

Оценка:
-5 +10

ПрОстаков
33 Отговор
Винаги съм го смятал за откачалка.

Оценка:
-3 +24

иван иванов
34 Отговор
опаковал това, опаковал онова...къде точно е изкуството,че нещо не го виждам...кому е нужно да се опакова нещо си...стига с тоя снобизъм и лакейство...какво го топли българския народ,че тоя опаковал нещо,той си живее живота извън БГ и го боли ....за България,а някой го величаят...айде стига,да погледнем реално....

Оценка:
-3 +31

Перо
35 Отговор

До коментар #31 от "туй то":


Прав си, сигурно е част от някаква схема,в комбинация с други мероприятия за посетителски интерес. Аз го приемам това повече за маркетингов трик,бизнес и хватки за усвояване на обществени средства,от колкото изкуство,но в БГ някои си мислят,че това е нещо много модернистично,което не се разбира и народа е прост.

Оценка:
-3 +21

Кондом
36 Отговор
Аз също съм опаковка с реален принос в равновесието на еко-системата.Но този "художник" съм го пропуснал..

Оценка:
-2 +8

ВОЛГИН
37 Отговор
ИСТИНАТА МНОГО БОЛИ-ЯВАШЕВ Е ПАРАЗИТ И НИКАКЪВ ТВОРЕЦ. МЕНТАК И ТО ГОЛЯМ.ЯВЯШЕВ Е ДЕГЕНЕРАТ ВЪЗДИГНАТ ДО НЕБЕСАТА.
Кристо Явашев не е приеман в България и неслучайно няма нито един реализиран проект в Родината си.Като върл противник на постиженията на западния демократичен свят журналистът Петър Волгин естествено не е доволен от опаковането на Триумфалната арка.Той пусна пост във Фейсбук за изкуството на световноизвестния гениален български творец Кристо, който гласи:"Триумфалната арка, опакована с чаршафи - няма по-добър символ на дълбоката деградация, в която е изпаднало съвременното изкуство. Днешните "творци" отдавна не са създатели на нови реалности, каквито бяха Леонардо, Салвадор Дали, Пикасо. Съвременните "творци" са ловки опаковчици - на сгради и на велики произведения от миналото. Да, хора като Кристо заслужават уважение. Най-вече заради факта, че са успели да излъжат едни хора да им дават пари за глупости, а едни други хора да се възхищават на въпросните глупости. Временният характер на "творбите", с който толкова се хвалят "артисти" като Кристо, не е израз на свобода. Това е израз на пустота, на безплодие, на тотална неспособност да създадеш истинско произведение на изкуството. Единственото, на което са способни днешните "творци", е да паразитират върху миналото, да простират чаршафи. Изобщо не отричам ловкостта на тези опаковчици. Категорично отричам обаче претенциите на такива лица да се наричат "артисти".

Оценка:
-4 +37

иван иванов
38 Отговор
кой глупак му дава пари на тоя за тази глупост...докато има такива глупаци да дават пари за такива глупости така ще е...вместо да дадат пари за деца в нужда или за медицински цели.

Оценка:
-3 +26

2629
39 Отговор
Да, правил е това което иска и е световно известен. Хората дават пари за да идат да видят това което е направил. И Христо остана в историята, а вие плювачите само си плюете и ще си останете плюмковци. Човек има право да харесва или да не харесва, но да бъде всичко с мярка без обиди.

Оценка:
-25 +7

гост
40 Отговор
Интересното в случая е, че този ,,проект" силна дума и не на място, е от 20 години и досега не е бил осъществен.Явно някой умен и трезво мислещ французин не е разрешавал.Сега ,,проекта" го изпълнява племенника му,явно се е сменила конюнктурата ...

Оценка:
-2 +16

МалкоЛогика
41 Отговор
Все пак то добре е от изпражнение или празно място. Иска малко усилие и убеждаване на общината. Изкуството е в продажбата.

Оценка:
-3 +2

Мода ,модаааааааааааа
42 Отговор
Всичко ,което е модерно е УЖАСНО,ГАДНО,ОТВРАТИТЕЛНО И ПОШЛО

Оценка:
-2 +9

Марко
43 Отговор
Препубликуването на статията без да се посочи името на автора и източника / Г. Лозанов, ДВ/ и плясването й в раздел "Имоти" е истинска подигравка и с паметта на Кристо, и с позициите на г-н Лозанов! Да сме наясно - не съм фен на изкуството на покойния автор, но това, че Кристо е икона на попарта е просто факт, който няма как да бъде отречен! Притеснителното в текста на ГЛ е това, че той пропуска две очевидни неща: 1. Кристо емигрира не само от България, а и от Европа. Намира себе си в САЩ, Европа се оказва тясна за идеите му. 2. Отрицатели и критици не са само българи. По цял свят мненията за Кристо са тежко разделени. Приписването на отрицание единствено на нас, българите, е очевиден провинциален комплекс у ГЛ. Да си смени папийонката.

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +12

Порно
44 Отговор
Либерастията има жизнена необходимост от обществено одобрение. Като дебилния диалог - "мамо , тате , аз съм гей" ,и отговора - "о , толкова се гордеем с теб". Става дума за изкуство. За някои е гениално , за други -не. На трети не им пука. А и пропагандистите от Дойчето не са пропуснали да оплюят тези , които са срещу Сорос и Истанбулската конвенция.

Оценка:
-2 +12

MGehwer
45 Отговор
Селско-просташкото разочарованиеБГ e по голямо и от "Вселената"!!!

Оценка:
-6 +1

Чичо Митко
46 Отговор

До коментар #43 от "Марко":


Оле, майко! Това от Лозанов ли е? Не съм очаквал това от него. Обикновено прави точни и смислени анализи, макар и префърцунени.

Оценка:
-1 +4

1357
47 Отговор
Като лекар с 42 години практика и две специалности, завършил медицина в България в МА/Александровска болница/,мисля от много отдавна, че Кристо/всъщност Христо/ Явашев ,имаше проблеми с психиката.В сащ, поначало доста индивиди с проблеми в психиката ,ги величаят/самата страна е с много психично увредени хора/.Но ,в България, Франция ,Италия, Испания ,Русия,все още сме с нормален разум и възприятия.Патологичната омраза на Христо Явашев ,към България /без да е бил третиран от властите/,потвърждават ,че има имал е и имаше нужда от психиатър и да взима редовно лекарства.Не зная ,дали е брат на артиста Анани Явашев,мисля ,че е ,а ако греша поднасям извиненията си на потомците на артиста.Христо/Кристо/,беше с фикс идеи и някои му даваха пари,вероятно, милионери,които не знаят ,че по полезно е да отгледаш деца ,а не да пилееш средства за нещо,което не е изкуство.

Оценка:
-2 +17

жалко
48 Отговор
Горчилката , която остава във всеки нормален българин ,е че този човек не обичаше родината си и се срамуваше , че е БЪЛГАРИН. Ок , нека е мразил комунизма и тогавашното уплавления на държавата , но какво му пречи РОДИНАТА и БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ?

Оценка:
-2 +16

фАНТОМасс
49 Отговор
Изкуството е субективно усещане , затова мога да кажа напълно спокойно , че това опаковане е неразбираемо и абсурдно. Поне си е начесал крастата и то пред много хора ! Жалко , че не обичаше БЪЛГАРИЯ !

Оценка:
-1 +11

Patton
50 Отговор

До коментар #21 от "Софиянец":


Чак пък признаване и БОГОтворене ! Надскачаш си сянката !

Оценка:
-2 +5

ЯЗЪК
51 Отговор
Дайте ни една НОРМАЛНА картина на Христо Явашев ! Опаковането е друга работа.

Оценка:
-1 +12

Павел Пенев
52 Отговор
Христо Явашев е пародия на творец.Идеята да се опаковат паметници на културата не го прави творец по никакъв начин.Освен това той изрично подчертаваше че не е българин и че се срамува от България. Има значение и факта,че всяко опаковане ставаше със солиден банков кредит,който се погасяваше но не от него.Има навързани производители на платове и банкови чиновници.Изобщо неговото изкуство е срам за всички нас, но какво са виновни комунистите и милиционерите за тази пошлост не е ясно.

Оценка:
-2 +13

Христо Явашев си тръгва
53 Отговор
и си създава име. Факт е, че по света е познат. Интересен е с това, че създава нова среда и никому не се натрапва. И е проява на лош вкус да го плюете сега, когато не е сред нас.

Коментиран от #57


Оценка:
-6 +3

Творец Опаковчик
54 Отговор
Изкуство е това, за което след като го направиш да намериш баламурници да ти дадат милиони!
И аз ако се из.се.ра, но "произвдението" ми се хареса на милионерите, пилеещи пари ей така на вятъра сигурно ще стана неразбран и противоречив световно известен творец?

Оценка:
-2 +2

Миланов
55 Отговор
Благодаря за статията, изпълнила ролята на превантивен винтил, които е облекчил от " пръсване", мозъците на корифеите писали тук за що е то искуство и кой е артист. Тези анонимни родолюбци, ще ви оставят да лежите на пешоходната пътека с извинението , че не са ви видяли и това е ваша грешка, мотористите- донори са виновни за че карат по " пътища " определени само за нас дето ги газим, всеки успял е подозрителен и навярно мошенник! За съжаление психодиспансерите са пълни, финансирането недостатъчно, образованието посредствено и т.н, и т.н.. Ако им цитираш " Когато чуя за култура се хващтам за кобура!" изпадат във възторг и лайкват с двете си ръце. Това е полето ви за изява, драги ми всичкоразбирачи! Как успялите ще разберат, че са такива, ако нямаше такива като вас? Благодаря ,че ви има, че движите напредъка, че светът става по- добро място за живеене след възгледите за Всичко и Всеки!

Оценка:
-6 +1

Талибан художник
56 Отговор

До коментар #6 от "Tiho":


Опаковайки жените достигнахме върха на човешкото изкуство.Всичко красиво трябва да бъде упаковано за да изглежда света сив и мрачен.

Оценка:
-1 +5

Марко
57 Отговор

До коментар #53 от "Христо Явашев си тръгва":


При положение, че опаковките на Кристо бяха изключително и само на много известни / и огромни!/ места и сгради, посещавани от хиляди хора дневно - да се твърди, че той не се е натрапвал на никого със своето изкуство, е доста.....ммммммм.......интересно твърдение, да кажем ;)

Оценка:
-1 +6

Гого
58 Отговор
Кристо е международен измамник в областта на изкуството! Паразитира на основата на световната снобария, която освен "ох" и "ах", нищо смислено не може да се изходи по въпроса. Едни създават творби, а други ги опаковат. Едни са творци, а други са инсталатори! В конкурса на Централна поща за най-добре опакован колет, със сигурност щеше да вземе първо място!
А на автора на този "високоинтелектуален" набор от думи по-горе, мога да кажа само едно. Като споменаваш за тролове, направи съпоставка на броя на одобренията и броя на неодобренията на коментарите преди да се изхождаш и ти по темата! Ако не можеш да броиш, ще ти помогна. Над 99% не одобряват опаковането с парцали да се нарича "изкуство"! Та, не разбрах - кои са тролове?

Коментиран от #62


Оценка:
-0 +10

НОВИЯ ДАВИД
59 Отговор
Я КАТО СЕ ИЗПИКАМ В ШАДРАВАНА НА ЦЕНТЪРА НА ГРАДО ПО ОБЯД- ИЗКУСТВО ЛИ Е???????? ЩЕ НАПРАВЯ ВРЕМЕННО ИЗКУСТВО- ПИКАЕЩИЯ ДАВИД- СЪБЛИЧАМ СЕ ГОЛ И ПИКАМ В ШАДРАВАНА. САКАМ СОФИЙСКА ОБЩИНА ДА МИ ПЛАТИ НАД 5 МИЛИОНА!!!! КО КАЗВАТ ИСКУСТВОВЕДИТЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЛИ ИЗКУСТВО А???? СЪЩОТО Е И ПРИ ТОЯ ОПАКОВЧИК.

Оценка:
-1 +3

представете си
60 Отговор
некой да опакова НС и паметника на Шипка!
голяма обида за жабарите , ама имат стара чанта!!!

Оценка:
-1 +1

Бай Благой
61 Отговор
Само не знам каква е идеята на това изкуство - да опаковаш сграда?!
Може би не съм дорасъл още за да го разбера.

Оценка:
-0 +5

И аз да кажа
62 Отговор

До коментар #58 от "Гого":


Ами според моите наблюдения "тролове" са първите 20-30 -40 коментиращи, които се сипват в първия половин час, винаги с носталгични по соца, про-руски, анти-европейски, анти-американски, анти- културни и анти-ГЕРБ послания. Прегледайте имената и правописа им

Оценка:
-5 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ваня Червенкова:
Бизнесдамата Ваня Червенкова в Биг брадър:
Това не значи, че вися като прани гащи на селски простор."

Още бисери
ТОП 5