Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 09:21 18 137 8

Двоен ръст на цените на имоти и отлив на продавачи

  • spa-
  • бистрица-
  • благоевград-
  • минерална вода

Собствениците в дупнишкото село Бистрица се отказаха да продават

Преди дни започна сондирането на минерална вода в района на дупнишкото село Бистрица. Това е основната причина собствениците в имоти в него да изтеглят офертите си от пазара и към момента да се оферират едва три стари къщи. Цените им са между 25 000 EUR и 65 000 EUR справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Ценното в района са обаче не имотите, които наброяват не повече от 20, а земите. Парцели не се предлагат. Цената им тепърва ще расте, коментират специалисти, тъй като наличието на минерални води може да развие района като поредната SPA дестинация, разположена само на 10 км от центъра на Благоевград.

Цените на земите допреди 2 години са варирали между 18 и 22 лв./кв.м, то днес те могат да бъдат купени срещу близо 50 лв./кв.м. „За разглеждания период няколко руснаци са си купили къщи в селото. Интерес има от страна и на италиански инвеститори“, споделя кметът на с. Бистрица Кирил Огненски и се надява, че с разкриването на минералното находище интерес към селото и околността ще проявят по-големи инвеститори, които ще го развият като балнео и SPA дестинация.

До добива на минерална се стигна, след като проучвания показаха наличието на минерална вода около 60 градуса на дълбочина 900-1000 м. Сондажът, който трябва да извади на повърхността водата, се очаква да бъде завършен през есента на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 0 Отговор
    А в село Ресен циментираха двата сондажа щото няма мераклии-инвеститори :) При тези цени на концесиите - няма избиване.
  • 2 Неистини

    37 3 Отговор
    Всичко е толко вЕрно сигурно, колкото и Бистрица е на 10 км от центъра на Благоевград !!! :)))

    То бива, бива .......... ама !?
  • 3 въхвъх

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цените на земите допреди 2 години са варирали между 18 и 22 лв./кв.м, то днес те могат да бъдат купени срещу близо 50 лв./кв.м. ???????????????????????????????????
    ???????????????????????????????????????????????????????????? Те мИнали и Добруджа, ..................., ................... .
  • 4 Ппп

    15 2 Отговор
    Е значи който успее да продаде сега ще е късметлия, в България има толкова много затворени минерални извори, и нищо не се случва с околните села, дано сега е по-различно
  • 5 Накой си

    22 2 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 6 яЗъК

    10 6 Отговор
    Важното е , че който трябва си има къща / особено в Барселона / !
  • 7 6969

    13 1 Отговор
    Брокерите постоянно си пускат подобни статиѝки и ни набиват в главите да купуваме. Така чрез страха на хората от инфлацията изкуствено вдигнаха цените.
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    А кой ще купува, като и след това преброяване излиза, че нацията се топи? И с какво ще ги купуват, като заплатите ни са най-ниски в ЕС? Пак ли на чужденците ще продавате? Цяла България продадохте на чужденци. Да бяхте продали най-напред София.