Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 09:21 4 813 2

Всички искат тази емблематична сграда

  • пловдив-
  • бнб-
  • сграда

Намира се в сърцето на Пловдив

Всички искат тази емблематична сграда - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Невероятна сграда, трябва да се влезе, да за да види духа на миналото. Имахме запитване от други администрации, истината е, че не ми се дава. Сградата е паметник на културата и се нуждае от сериозни инвестиции. Ще видим какво ще правим с нея – може да стане археологически музей или да преместим администрацията, но няма паркинг и достъпът е труден”, каза кметът Здравко Димитров, коментирайки сградата на БНБ на Малката главна.

От ремонт се нуждаят помещенията и фасадата на сградата, както и изграждането на още едно ниво в паричния салон, който е най-голямото помещение в сградата. Покривът е в добро състояние.

Бившата сграда на БНБ в Пловдив беше разменена от общината през 2013 г. за терен от 6.5 декара на Цариградско шосе. Имотът, построен през 1898 г., е архитектурен паметник на културата и част от уличния ансамбъла на ул. „Райко Даскалов“. Пищната архитектура е дело на Якоб Хайнрих Майер. Самата сграда е използвана като образец и ориентир при определяне габаритите на улицата в градоустройствените планове на Йосиф Шнитер. С годините се налага разширяване на постройката, което се прави в дълбочина. То е направено от арх. Камен Петров. Разгънатата застроена площ на сградата към днешна дата е 5400 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    10 4 Отговор
    "но няма паркинг и достъпът е труден"

    оптимист! паркинг няма да ви трябва. гретхен и бай дън работят за това. под вещото ръководство на един (почти) мумифициран чичо.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    2 3 Отговор
    Бутай,бутай ... Евала Златев !