Last news in Fakti

14 Ноември, 2002 00:00 1 118 0

Софийският зоопарк може да бъде закрит

  • зоологическата-
  • градина-
  • около-
  • коевска-
  • харбова-
  • зоопарка-
  • зоологическата градина
Има реална опасност от закриване на Зоологическата градина в София заради липса на пари, съобщи Мария Харбова, шеф на екокомисията към СОС. Сумата от бюджета за издръжката на зоопарка е орязана от 1 млн. лв. на 680 000 лв. Според Харбова, ако парламентът гласува тази сума, съществуването на зоопарка е въпрос на месеци. В паника сме, каза и говорителката на зоопарка Анна Коевска. Ръководството на зоологическата градина се чудело как ще оцелее през 2003 г., след като едва връзвали двата края и тази година. За 2002 г. първоначалната сума, отпусната на зоологическата градина беше около 700 000 лв., после осигурихме още към 300 000 лв., припомни Харбова. Според Коевска, ако планираната сума се приеме, две били възможностите за оцеляване - съкращаване на персонал или намаляване на работните заплати. Сега за животните се грижат около 90 души със заплати 200-220 лв.
Около 1250 са обитателите на столичната зооградина, но се очаква броят да нарасне в следващите месеци. Сред чаканите нови обитатели са два слона, носати мечета, зебри, рядък вид антилопи. Изхранването на животните е много скъпо и това е основната ни грижа, обясни Коевска. За да помагаме при изхранването носим ябълки и банани от къщи, каза още тя. Другият огромен проблем бил отоплението. Зоологическата градина трябвало да издължи 1000 лв. до края на годината за на “Топлофикация” за такса “Мощност”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА