15 Декември, 2021 15:07 5 433 9

Три основни момента на пазара на жилища през 2022 година

  • жилища-
  • българия-
  • цени-
  • адрес-
  • гергана тенекеджиева

Новото строителството ще продължи да се развива с бурни темпове

Три основни момента на пазара на жилища през 2022 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на пазара на ново строителство през предстоящата година. Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот, който да отдават под наем или просто подтикнати от желание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в покачване на броя на сделките ново строителство, което пък от своя страна ще увеличи новите проекти, които предстои да излязат на пазара през 2022 г.

„Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат допълнителна сигурност на тези клиенти”, коментира Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на аг. "Адрес". По думите ѝ, предстоящата 2022 година ще продължи с темпа на 2021 г., като е необходимо да се съблюдават 3 основни фактора.

„ЕЦБ няма да рискува икономиките си и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им е спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. Инфлацията ще влияе силно на пазара поне през първите месеци на 2022 г. А увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги съхранят ще увеличи и дела на сделките с пари в брой”, казва Тенекеджиева.

Според нея, през 2021 г. сме станали свидетели на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя сделки за последните 5 години – тенденция, която ще продължи да се развива и през предстоящите 12 месеца. Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите в зависимост от нуждите им.

Възможно е да станем свидетели на известно покачване в броя на продавачите, които преди това са купили със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано. По тази причина именно в следващата година те ще видят най-подходящия момент за продажба.

Сделките ще се случват предимно без отстъпка и за кратък период от време, тъй като и двете страни са много добре запознати с пазарните условия и с възможните сценарии. Ще продължи тенденция, започнала през настоящата година – все по-отчетливо на пазара ще се позиционират хората над 50-годишна възраст. Вече преживели едно обезценяване на парите, те изхождат от негативния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават.

Най-предпочитаните квартали ще могат да се разделят условно на два типа. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, които ще привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които ще продължат да държат най-високите пазарни нива в столицата.

В Пловдив, Варна и Бургас пазарът ще следва тенденциите в столицата – активни сделки, лек ръст на цените, ниски лихви и стремеж на хората към сигурност. В по-малките населени места показателите ще останат идентични с 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хикс

    35 3 Отговор
    Колко зле скалъпен анализ . Нито дума за надценен пазар и цени които се конкурират с най -големите градове по света ! Истината е , че пазара точно в този момент е силно надолу , но все още брокерите се опитват да удържат цените .Сделките са намалели и тенденцията за първото тримесечие на 2022 г е осезаем спад .
  • 2 Ганьо бизнесменски

    29 0 Отговор
    Смешно е когато агенциите пишат покупка с цел инвестиция или възвращаемост с 5%. Даваш за един двустаен приличен апартамент в София 105000 евро за ново строителство и после още 15000 евро за ремонт и семпло обзавеждане, след което го пускаш под наем за 350 евро и се радваш, че печелиш?! Или теглиш кредит изплащаш 30 години и цял живот ти минал по ипотеката. Що се отнася до инфлацията да не забравяме, че лева е вързан с еврото и тогава трябва да говорим за световна инфлация, а не за Българска спекулация!
  • 3 нео

    28 0 Отговор
    От толкова много празни думи , целящи единствено да ме подтикнат да дам едни пари за бетон и тухли , просто се отвратих . Как икономисти , професори , анализатори и не на последно място самите хора , казват , че е прекалено нереално всичко на имотния пазар , а самите брокери искат да определят посоката на пазара . Как да стане това като няма икономическа логика ? Имам доверие на Професор Кр.Петров , човека казва всичко ясно и честно и го прави след задълбочен анализ .
  • 4 089954

    40 4 Отговор
    Уважаема госпожо анализатор . Първи курс в университета , когато се учи икономика , се изучава ,че на един пазар винаги има цикличност и никога тренда не е еднозначен . Каква отговорност ще поемете , ако ви послушам и се заробя с 25 годишна ипотека и после цените паднат с 30 % и банката ми вдигне лихвата по ипотеката ? Питам много ясно , ще поемете ли отговорност за думите си ?
  • 5 Варна

    30 1 Отговор
    Прочетох статията внимателно . Отдавна не се бях смял така.
  • 6 адрес

    27 1 Отговор
    Моля да се чете , че това е мнение на агенция Адрес !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ганьо бизнесменски

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Много реклами гледаш, сигурно вече си теглил кредит и си горд собственик на жилище което ще изплатиш след 30 години уж с малка лихва, но сам разбираш колко си се набутал и се надяваш да продадеш по скъпо ама това не е брокерство а набутка. Не е нужно да си неудачник, трябва само да знаеш как да си харчиш парите си разумно и това да носи дивиденти а не злостни коментари.
  • 9 Texas

    4 7 Отговор
    в интерес на истината е че,пазара е стабилен с леко покачване,,само за пример,от чисто любопитство следя цените в един от Бургаските комплекси,преди 2 години продадох 2 стаен,напълно обзаведен с всичко,продаде се за 3 седмици,и следя как е хавата редовно,,тогава средно беше около 900-1000 Е,,сега гони 1200Е.