22 Декември, 2021 15:06 1 333 3

Санират общежития със 6.4 млн. лв.

  • студентски общежития-
  • ремонт-
  • средства-
  • саниране

През тази академична година една трета от местата в студентските общежития остават свободни

Санират общежития със 6.4 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Още 6,4 млн. лева са одобрени за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. През септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонтирането на студентски общежития.

Университетите започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки, не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те да бъдат разчетени отново в бюджета за 2021 г. От общата сума до момента са усвоени над 20 млн. лева.

Държавата възстановява парите на университетите след реално извършени от тях разходи. Най-често парите се използват за саниране и обзавеждане на сградите. Инвестира се в енергийната ефективност и се осигурява по-благоприятна среда за студентите.

През тази академична година една трета от местата в студентските общежития остават свободни. Общежитията разполагат с 50 908 легла, като заетите са общо 33 822. В тях са настанени студенти, специализанти, докторанти и преподаватели, показва справка, предоставена на МОН от висшите училища. Данните са актуални към 30 ноември т.г.

Отделно 3024 легла са определени от университетите като неизползваеми. Те са били разположени в стаи, които в момента се използват от служителите за работни офиси, портиерни помещения или са превърнати в читални, кухненски блокове и др.

Общо 147 са действащите студентски общежития в страната. В пет от тях в момента се извършват ремонти и поради тази причина техните студенти са настанени в други общежития до приключване на дейностите.

Търговското дружество „Студентски столове и общежития“ към МОН стопанисва общо 30 общежития. В тях са настанени 4543 студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. Те плащат месечен наем в размер на 70 лева, като в тази цена са включени и всички разходи за вода, ток и други такси.

Останалите 117 общежития се управляват от висшите училища. Месечните наеми, семестриалните депозити и плащанията за консумативи се определят със заповед на ректора на съответния университет след съгласуване със Студентския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    7 1 Отговор
    Какви ремонти , какво саниране ? То общежитията са празни , няма студенти те ремонти за милиони ще правят . Явно пак ще се гепи
  • 2 Ооо

    7 0 Отговор
    За 66 млн те наново ще ги построят в пъти по добри тия общежития… не да лепят стиропор върху панела!
  • 3 Хектор

    2 1 Отговор
    Демек ще изкрадат 80% и с останалите 20% ще "санират".