Last news in Fakti

4 Януари, 2022 12:23 1 162 3

25-и сме по годишен ръст на цените на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • имоти-
  • ръст-
  • повишение

Цените у нас са се повишили със 7,5% за година

25-и сме по годишен ръст на цените на жилища - 1
Снимка: БГНЕС

България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата, показва индекс на консултантска компания на пазара на имоти, пише "Труд".

Средното поскъпване на жилищата в 55-те страни, включени в индекса, е с 9,2% за година. Това е най-бързото покачване на цените от март 2005 г. насам. Сред причините за това са ниските лихви, недостига при предлагането на имоти и ръста на спестяванията на домакинствата.

Цените на жилищата у нас са се повишили със 7,5% за година. Турция запазва първото си място в класацията с годишен ръст на цените от близо 30%. В топ 10 влизат още Нова Зеландия, САЩ, Словакия, Швеция, Люксембург, Австралия, Канада, Нидерландия и Русия. Една трета от страните постигат двуцифрен ръст на цените, като сред тях са Русия и Германия.

“Породеният от пандемията жилищен бум продължава. Това до голяма степен важи за развитите икономики,“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните жилищни изследвания в консултантската компания. Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се страни. Испания и Индия са единствените страни в индекса, в които има спад на цените на жилищата съответно с 0,9% и 0,5%.

Търсенето на жилища е подкрепено от възможността за работата от вкъщи. А покупките на имоти са улеснени от големите натрупани спестявания от мнозина по време на пандемията, когато разходите бяха ограничени заради мерките за овладяване разпространението на коронавируса. “Една недостатъчно оценявана причина за бума на цените е, че предлагането на жилища е много ограничено”, казва икономистът Сид Бхушан.

Наличностите от жилища остават на историческо ниско ниво в САЩ, Канада и Великобритания, а недостигът на строителни материали и работна ръка засягат строителството, “задълбочавайки недостига на жилища”, допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЛОНА ПУК

    8 2 Отговор
    2022 БАЛОНА ЩЕ СЕ СПУКА !!!
  • 2 Поредния балон

    9 1 Отговор
    Ръста на цените в София за 2021 е над 20% и причината е наливане на ликвидност в банковата система от централните банки, което причини масова кредитиране. Въпроса е, каква е посоката в следващите години. Централните банки обявиха намеренията си за намаляване на инфлацията. Монетарната политика води до ясно отличаващи се циклични етапи, а винаги след високата инфлация следва рецесия, което води до спад на цените на активите.
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Почвайте да ревете как балона ще се спука и колко некачествено е новото строителство ха ха ха.Отодавна си живея в мое жилище и не ми дреме дали цените ще скочът двойно или ще паднът тройно.Аз си изплатих кредита,да му мислите вие терикатчета,които още живеете под наем