Last news in Fakti

6 Декември, 2002 00:00 1 098 0

Раздвижено, но подредено

  • гардероб-
  • около-
  • различни-
  • врати-
  • които-
  • лесно-
  • гардероба-
  • шкафчета-
  • четирикрилен-
  • цветове-
  • между-
  • често-
  • бързо-
  • плъзгащи-
  • дрехи-
  • пространство-
  • различните-
  • две нощни шкафчета
, Подвижните модулни системи позволяват рационално използване на пространствотоЕдна от най-големите радости за всяка домакиня е да подреди на едно място всички дрехи и аксесоари, които често събира из цялата къща. Идеалното решение за това са отделните гардеробни помещения, където всеки може да обособи своето лично пространство, всички части на тоалета могат да бъдат открити бързо и лесно, а коледните подаръци - скрити само от онези, които искаме да изненадаме. В повечето случаи обаче жилището не позволява отделянето на цяло помещение.
При по-малките апартаменти всяка неизползваема ниша в някоя от стаите или в коридора може лесно да се затвори с плъзгащи врати. Хит в последните години са огледалните врати от пода до тавана. Обикновено рамката се прави от стомана или алуминий с разнообразни варианти на покритието. Механизмът на вратата струва около 100 лв., а в зависимост от размерите цената им може да достигне до 200 лв.
Важно е и да се намери най-рационалният начин за използването на затвореното пространство. Най-добрият вариант е вътрешната част да е организирана на няколко нива, а мъжкото и дамското пространство да са отделено. За удобство се препоръчва

окачването на дрехите на различни височини
- палтата по-високо, а саката и ризите - по-ниско. По-големият брой чекмеджета, рафтчета и места за закачалки позволява лесно разделяне на сезонните и останалите дрехи, както и определянето на отделно място за колани, вратовръзки, шапки и чанти.
Предлагат се различни висящи стелажи, които може да се съчетаят с етажерките и закачалките или с плъзгащи кошници. Много добро решение за вътрешната страна на гардероба е използването на специално фрезовани MDF -ламели с допълнителен жлеб, който улеснява поставянето на различните аксесоари. Тези ламперии са 45 - 50 лв./ кв. м. Кошниците са между 12 и 24 лв. в зависимост от големината им, а различните закачалки са от 2.50 за малките, до 50 лв. за големите в комплект с допълнителни рафтове.
Една от най-често използваните е шведската модулна стелажна система ELFA, която дава възможност за

гъвкаво и рационалноразпределение
на пространството в гардероба. Над 500 различни модули позволяват бързо изграждане на стелажи и гардеробни пространства където пожелаем. Предлагат се различни по дължина шини и конзоли за окачване на рафтове, над 30 вида кошници. Частите са направени така, че след време да бъдат допълвани и размествани.
Може да се поставят изтеглящи се лостове за дрехи, които се нареждат фронтално или се местят на различна височина. В най-скъпия вариант вграден гардероб с плъзгащи врати и подвижни вътрешни части излиза около 400 - 500 лв.
Когато се налага да се купува отделен гардероб, обикновено се избира цялостно обзавеждане на спалнята. Най-често комплектът включва легло, две нощни шкафчета, скрин и дву-, три- или четирикрилен гардероб със стандартни врати. Модните тенденции определят

все по-изчистени форми
повече стъкло и метал. Широка е употребата на различните фурнировъчни плоскости с ефектен дизайн и ярки цветове, но конструкциите от масивна дървесина в съвременен или ретро стил също имат своите привърженици.
Напоследък в обзавеждането все повече се използват плоскости от ПДЧ и MDF с меламиново покритие. Предимстмвото на тези материали е, че са по-леки, сглобяват се бързо, а повърхността се поддържа лесно. При MDF- плоскостите може да се избира между 1000 цветови нюанса на класически или нестандартни цветове като жълто, синьо или резеда например.
Комплект с четирикрилен гардероб, легло, две нощни шкафчета и скрин с четири чекмеджета и тоалетка с огледало излиза около 1800 - 2200 лв. при българските производители. При чуждите фирми обаче е възможно за посочената сума да успеете да вземете само гардероба или леглото и нощните шкафчета.
Ако външната част на гардероба е от стомана или алуминий, вътрешността е изработена от кристално огледало, прозрачно или матирано закалено стъкло в различни цветове. Може да се избере готов или да се поръча нестандартен гардероб, съобразен с индивидуалните предпочитания или разположение на помещенията за около 500 - 800 лв.
Спалното обзавеждане може да е от различен масив, но иглолистната дървесина е най-разпространена заради ниската й цена. За около 1500- 2000 лв. с мебели от този материал може да бъде обзаведена цялата спалня. Двукрилен гардероб от елша е около 250 до 400 лв, а три- или четирикрилен - между 700 и 1000 лв. Цената на скрина е 450 - 900 лв.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА