Last news in Fakti

9 Декември, 2002 00:00 728 0

Висш прокурор забранява нови обвинения за “Индиго”

  • “индиго”-
  • прокуратура-
  • михайлов-
  • делото-
  • обвинения-
  • договора-
  • “ялта”-
  • николов-
  • върховната касационна прокуратура
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Марио Димитров е наредил вицепрезидентът на футболния съюз Борислав Михайлов да не бъде обвиняван за трагедията пред “Индиго”.
Като зам.-шеф на Държавната агенция за младежта и спорта на 30 май 2001 г. Михайлов е продължил договора с МК “Ялта” за наем на стадион “Юнак” до 30 май 2002 г. МК “Ялта” вдигна на този терен дискотека “Индиго”. На 21 декември 2001 г. 7 деца загинаха от задушаване в мелето пред дискотеката. За смъртта им са обвинени управителят на “Индиго” Ангел Николов, бодигардовете Анри Силаги и Георги Василев, шефът на МК “Ялта” Красимир Илиев, главният архитект Стоян Янев, кметът на община “Средец” Емилиян Тодоров и ексшефът на ДАМС Цвятко Барчовски.
Вината на Барчовски е, че подписал договора за наема на стадион “Юнак” през 1999 г. в нарушение на законовите изисквания.
На 25 април т.г. спецследствието е поискало указания дали да повдигне обвинения и на продължилия договора Борислав Михайлов, но не е получило отговор. Повод за питането са изричните указания на Върховната касационна прокуратура обвинения по делото да се повдигат само с тяхно разрешение. На 15 май Христо Граматиков и Стилияна Кожухарова от градска прокуратура нареждат Михайлов да бъде обвинен и да му се вземе гаранция от 2000 лв. Прокурорите го мотивират с факта, че срокът за приключване на разследването “Индиго” изтича на 21 май, а ВКП не е отговорила на запитването на следствието.
На 16 май обаче Марио Димитров от касационната прокуратура отменя нареждането за обвиняването на бившия национален вратар. Понеже той не бил подписал никакъв договор, а само го продължил. И затова не носел отговорност за незаконното отдаване под наем.
“Сега” разполага с цитираните постановления.
В момента делото “Индиго” е в столичния апелативен съд. Той трябва да реши дали преписката основателно е върната за доразследване от Бисер Троянов от градския съд. Мотивът на Троянов бе, че управителят на дискотеката Ангел Николов има две обвинения - за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие и за причиняване на смърт по непредпазливост, което е недопустимо. Преди време “Сега” разкри, че е имало и постановление за свалянето на едното обвинение от Николов, но то не е приложено към делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА