18 Февруари, 2022 19:53 2 061 8

Настояват за мораториум върху събарянето на стари сгради

  • пловдив-
  • културно наследство-
  • сгради-
  • запазване

Целта е запазване на културното наследство

Къщата, която виждате на снимката, ще бъде съборена. Тя се намира на ъгъла на улиците "Ангел Кънчев" и "Цар Самуил", в непосредствена близост до Четвъртък пазара. Жилищната сграда е строена в началото на 20-ти век, а архитектурата ѝ е типична за за времето, когато Пловдив вече е имал европейска визия. В района са живели предимно еврейски семейства, припомнят възрастни хора от квартала, пише TrafficNews.

На мястото на фамилната къща вероятно ще изникне поредната безлична кооперация. Така, както това се случи на десетки места в центъра на града. Въпросната къща не е включена в списъка с паметници на културата и на тази база, собственикът може да прави с нея каквото желае, стига да спазва закона.

От район "Централен" вече са одобрили проектите за събаряне, тъй като районната администрация няма законов начин да откаже. В техните възможности е да съгласуват как къщата ще бъде съборена безопасно и как ще се извозят строителните отпадъци.

В Пловдив има още поне 350 сгради, които са оставени на произвола на съдбата или по-скоро на благоволението на собствениците им. Преди две години главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов съобщи, че е създадено звено, което да обследва и картотекира сградите с историческа и архитектурна стойност, но не са паметници на културата. Създадена е интерактивна карта, върху която са нанесени всички сгради, които биха могли да бъдат паметници на културата. Това обаче по -никакъв начин не помага на самите сгради, защото това, че фигурират в някакъв пожелателен списък, в никакъв случай не ги предпазва от събаряне. Затова не бива да се изненадвате ако видите някоя от 100- годишните къщи на ул. "Иван Вазов", "Антим I" или "Велико Търново" подготвени за събаряне. Ако държавата не се намеси спешно и сложи някакъв мораториум, поне временно, докато се изготвят новите регистри, ще загубим голяма част от архитуктурното си наследство.

Подобен казус имаше преди броени дни и в столицата, където стара къща на ул. "Велико Търново", извадена по необясними причини от списъка с паметници на културата, бе съборена.

Наличните данни за къщите - паметници не са дигитализирани и това допълнително затруднява процеса, тъй като НИНКН декларира обекти като недвижими културни ценности, но издаването на статут и на режими на защита на сградата изисква допълнителна проучвателна работа.

Необходима е и спешна, ама наистина СПЕШНА промяна в Закона за културното наследство, защото ако сега не бъде направена, след няколко години, той ще бъде абсолютно безпредметен.

Запазването и реставрацията на архитектурните ни паметници играят ключова роля в културния пейзаж на градовете. Старите сгради пазят историята и допринасят за повече уважение към тези, живели в различно време и общество. Архитектурните паметници изграждат гордост към нашето минало и наследство, създават дух и чар в кварталите, в които се намират. Също така точно тези стари сгради привличат туристи и тяхното опазване е ключово за развитието и просперитета на местната икономика и туризъм.

Предполагам, че българските депутати, излизайки в чужбина, предпочитат да се снимат в пред сградите - шедоьоври в Париж, Рим, Барселона, Фроленция, Дъблин, Виена и пр, вместо пред някой нов жилищен комплекс във въпросните градове. Едва ли можем да очакваме да впечтлим туристите, които идват под тепетата с "Гербери", "Орхидеи" , "Гардъни" и други подобни чудеса на съвременната архитектура.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    13 9 Отговор
    Ако това е еврейската махала, категорично трябва да се изселят и да се бутне и новото.

    Коментиран от #2

  • 2 нашия

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    и на разчистения терен да се направи спортна площадка за оществено ползване...без право на промяна на статута и /по никакви причини/ следващите 1799 години
  • 3 Край

    17 6 Отговор
    Подобни гредоредни коптори да се събарят веднага. Архитектурната им стойност е 0 /нула/зеро. Истиннски красивите стари сгради, които са със здрава конструкция са малко - такива да се съхраняват от собствениците им с помощтта на държавата. Красивите сгради с компроментирана конструкция да имат право собствениците да ги съборят и да ги изградят в същия вид с новите материали и технологии.
    Законът в момента принуждава собствениците да ги палят чрез клошари за да не наливат пари за невъзможни ремонти - каца без дъно.
  • 4 ПЕТКО

    15 3 Отговор
    Докато "мъдрите се намъдруват" лудите се налудуват!!! Когато вземат решение няма да са останали паметници на архитектурата!
  • 5 vip

    5 1 Отговор
    Имотите с някакъв статут са една огромна корупционна язва интересите ще стават още по големи с годините и намаляването на качествените терени строеж. Единственото решение е държавата или да ги изкупува и поддържа или чрез данъчни отстъпки за ремонт и поддръжка да ги направи много привлекателни за инвестиции. Ако стане престижно всяка по голяма компания в страната да притежава подобен имот проблема ще изчезне...
  • 6 Гост

    8 0 Отговор
    И всички шапрони в Столипиново ще се водят за стари сгради. Няма бутане там.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Митко

    3 1 Отговор
    Събарай,тези руини.Били паметници.Обществени сгради ги правете паметници,мавзолеи.Не се опитваите да се занимавате с частни сгради.Как гледате все в чуждото.Държавата няма право да ги изкупи и не е редно.Новите били невзрачни,а руините са много взрачни.Защо не гледате черно-бяла телевизия,като тъгувате по старото?Купете ги и ги подържайте,а не да предлагате държавата да ги купи.