Last news in Fakti

6 Януари, 2003 00:00 825 0

Затварянето на гаражните магазини ще предизвика бунт у търговците

  • магазини-
  • малки-
  • наредбата-
  • които
Собствениците на малки магазини са изправени пред масов фалит, след като от началото на годината в сила влезе новата наредба за изискванията към предприятия и обекти, занимаващи се с производство и търговия с храни.
Ще бъдем принудени да прекратим дейността си, защото този документ поставя пред нас неизпълними условия, алармираха вчера притежатели на малки хранителни магазини.
Специална протестна декларация приеха техни колеги от Плевен и Гулянци. Тя ще бъде внесена в парламента от депутата от СДС Васил Василев. В Плевен собствениците на малки гаражни обекти са над 1500. Те смятат, че е невъзможно към техните магазинчета, които средно са с по 25 квадратни метра площ, да има стая за почивка, тоалетна, отделни входове за снабдяване и помещения за съхранение на стоките.
Протестиращите искат промяна на членове на наредбата, които да регламентират изисквания за площ и персонал на обектите и така да разграничат малките от големите магазини за хранителни стоки. Освен това според наредбата на министерствата на здравеопазването и на земеделието в хранителните магазини се забранява продажбата на непакетирани стоки.
Над 50 000 малки търговски обекта има в цялата страна, които дават работа на повече от 100 000 души. Те са застрашени да остана без работа, показа проверка на “Новинар”.
Не съм запознат с наредбата. За нейното приложение отговаря Министерството на здравеопазването. Според мен обаче не е правилно хиляди магазини да се затварят изведнъж и хората да остават без препитание, комантира земеделският министър Мехмед Дикме пред репортер на вестника. Той обеща да обсъди със здравния министър Божидар Финков възможностите за смекчаване на текстове в документа. Но щом тези изисквания ги има в ЕС, те трябва да действат и у нас, категоричен бе Дикме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА