Last news in Fakti

7 Януари, 2003 00:00 1 068 0

Частни компании ще могат да събират сметките за ток и парно

  • търговците-
  • лиценз-
  • електроенергия-
  • дружества-
  • дейността-
  • които-
  • според-
  • компании-
  • сметките-
  • шушулов-
  • компаниите-
  • събират
,Юридически лица и еднолични търговци ще могат да събират сметките за ток и парно от 2004 г. Тази възможност ще бъде записана в новия Закон за енергетиката, който се очаква парламентът да приеме до пролетта, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Константин Шушулов.
Компаниите ще купуват от производителите или електроразпределителните дружества електроенергията, като предварително я заплащат, а в последствие ще трябва да си събират парите от абонатите, обясни Шушулов. Частните компании ще получават лиценз за дейност от комисията, като основно изискване за тях ще бъде да са финансово стабилни и да разполагат със значителни парични средства, тъй като ще бъдат задължени да гарантират сделките. Според експертите на енергийното министерство търговците могат да заработят почти веднага, тъй като седемте електроразпределителни дружества имат лицензи за пренос и снабдяване с ток. До момента все няма заявен интерес от компании към тази дейност, обясни Шушулов. Той допълни, че в страните от Европейския съюз съществува различна практика, като в някои от тях дейността ИНКАСО е разделена от дейността на електроразпределителните дружества. Според него разделянето на дейностите ще позволи на дружествата да се занимават само с техническата част.
Компаниите, които ще получат лиценз да събират сметките за ток в определено електроразпределително дружество, ще имат достъп средно до 500-600 хил. абонати. Все още не е ясно дали търговците ще получават комисионни за събраните средства или ще си определят надбавка за услугата. Столичното електроразпределително дружество например отчете за деветте месеца на миналата година увеличение на приходите от дейността си с 10.2 млн. лв. и счетоводна печалба от 15 млн. лв. “Рискът за компаниите е събираемостта на сметките и преди да започнат работа търговците, трябва да бъдат променени схемите за банкови гаранции”, които предлагат кредитните институции”, коментира енергийният министър Милко Ковачев. Според него задължително условие към търговците ще бъде те да са финансово стабилни. Отчет на енергийното министерство за 2002 г. сочи, че за деветте месеца на годината пловдивското “Електроразпределение” е събрало 1.5 млн. лв. стари задължения от 2000 г. досега. Навлизането на частни компании в ИНКАСО и търговията с електроенергията ще промени общите условия, по които работят седемте дружества, обясниха от ДКЕР.
Новият закон въвежда понятието “публичен доставчик” на електроенергия. Той ще е юридическо лице с лиценз, което ще търгува с електроенергия при регулирани цени. Дружеството ще купува ток от производителите и ще продава на снабдители на електроенергия, както и ще може да изнася и внася електроенергия. Националната електропреносна компания (НЕК) ще получи лиценз за снабдител и ще може да си избира доставчика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА