Last news in Fakti

9 Януари, 2003 00:00 1 500 0

Увеличават се скандалите с топломери в София

  • които-
  • топломерите-
  • градуса-
  • апарати-
  • топломери-
  • “електронкомерс”
Фирма демонтира 600 апарата, които са се включили при над 40 градуса. Обитатели на бл. 423 в столичния кв. “Надежда-4” и на бл. 82 от ж.к. “Дружба” смятат да спрат да плащат парно заради неработещи 3-ти месец топломери. Гневът им пламнал, когато получили сметки за първия месец от сезона, изчислени “на база”.
“Платихме за топломери, за да ни искат двойно, понеже апаратите не работят”, негодуваха потърпевши. В двата блока топломерите са монтирани от фирма “Електронкомерс”. Те са от марката “ЕРОКА” на “METRON” (чийто представител у нас е “Електронкомерс”) и са произведени в Полша. В бл. 423 те били поставени тази есен. При пускането на парното много от уредите не заработили, някъде отчитал по 1 апарат, другаде 2 или николко.
“Проблемът е, че в тези блокове монтирахме апарати от партида от около 600 топлоразпределителя на фирмата Метрон”, настроени според западноевропейските стандарти. При тях се приема, че радиаторите с под 40 градуса температура не топлоотделят и излъченото не се плаща”, обясни пред “Монитор” шефът на “Електронкомерс” Чавдар Савов. “При пускането на парното “Топлофикация” подаде вода с 57 градуса в абонатните станции, до апартаментите стигнаха 34-36 градуса и въпросните апарати не задействаха”, продължи той. В “Дружба 1” топлоразпределителите от “западната” партида били подменени, в момента се монтирали нови и бл. 423 в “Надежда”. От всички монтирани топломери вече били подменили над 200.
“Никой абонати няма да бъде ощетен”, се зарече Савов. Сметките на база били изпратени, защото през есента фирмата била заета с множеството поръчки за монтаж и не смогнала да засече всички данни, обясни той. Месечните сметки до Нова година щели да бъдат преизчислени на базата на данните на общите водомери и на средното потребление през следващите месеци и надвзетото “на база” щяло да се приспадне.
“Това значи, че бабичките, които досега реално са си спирали по 2-3 радиатора, ще трябва да плащат отоплението на онези, които са го пускали “на шест”, коментираха засегнати. “Ще платя, само когато ми докажат, че изобщо съм пускал радиаторите”, се зарекоха други. Те се канят да спрат доизплащането на топломерите, дори да се обърнат към съда.
Важо е да се напомни на столичани, че уредите, които отчитат изразходваната потлоенергия не се контролират. В България няма организация, която да одобрява и контролира топломерите. Всяка една от 17-те фирми за топлинно счетоводство в София монтира различни типове апарати с различна методика на отчитане. Топлоразпределителите не са средства за измерване, а за отчитане на излъчената топлина, затова не подлежат на предварителен контрол и проверка, обясниха от Института по стандартизация и метрология и от Главната дирекция “Измервателни уреди”. На контрол подлежат само топломерите в абонатните станции, които са на “Топлофикация”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА