Last news in Fakti

24 Януари, 2003 00:00 1 020 0

Покупката на остров е добра инвестиция

  • остров-
  • цената-
  • острови-
  • върху-
  • канада-
  • разположен-
  • повече-
  • замък-
  • срещу-
  • намира-
  • езера-
  • точно-
  • карибите-
  • доста-
  • млн usd
,Има някакво специално, абсолютно уникално и неповторимо усещане в това да притежаваш собствен остров. Отделено от шума и суетата късче от рая с плаж, върху който да се излежаваш блажено само ти, с гори, из които да бродиш пак само ти... Истинско собствено кралство под слънцето.
Е, несъвсем, защото установяването на нова държава е немислимо. Но притежаването на частен остров не е непостижима мечта. Защото ако си мислите: “Частен остров... не мога да си го позволя, дори да спечеля от лотарията!” - нещата не стоят точно така. Да, настина няколко милиона долара в банката със сигурност ще разширят възможностите за избор, но дните, когато частните острови бяха запазен символ на ексклузивния статут на най-богатите и известните, отдавна са минали. Нещо повече, с малко търсене спокойно можете да си намерите остров на цената на една луксозна вила в Бояна.
При частните острови, както впрочем и при всичко останало, цената зависи от търсенето. Търсене има, предлагане също. Тропическите острови, осеяни с палми и девствени плажове, определено привличат повече хора, отколкото островите край канадското крайбрежие или из Големите езера. Затова средната цена на остров в Карибите или Южния Пасифик е около 1 млн. USD, докато късчетата земя в северните ширини струват доста по-малко. Въпреки високата цена острови в района на тропиците трудно се намират. В същото време Канада с милионите си езера и брегова линия с дължина няколко хиляди километра предлага повече острови от всяка друга държава. Не е проблем да намерите канадски остров на една трета от цената на американски остров със същата площ или на една десета от цената на неговия карибски аналог. В Канада за един остров с площ между 5 и 20 декара и скромна къща ще платите от 200 000 до 500 000 CAD, докато при абсолютно необитаем остров цената може да падне и под 100 000 CAD. Друг важен фактор е степента на развитие. Важно е дали търсите остров, почти недокоснат от цивилизацията, или остров, който да предложи всички модерни удобства. Поради трудностите с транспорта строежите върху който и да било остров се оскъпяват минимум с 50%.
Веднъж обаче купите ли си остров, можете да правите с него каквото си поискате. Да го затворите за туристи, да си построите замък или нещо друго. Точно така преди време е постъпил индустриалният магнат Фредерик Борн, президент на Singer, прочутата компания за производство на шевни машини. Закупил Дарк Айлънд, разположен в района на Големите езера между САЩ и Канада, и издигнал каменен замък с 28 стаи, кули, тайни проходи и дори затвор. В момента неговият остров се продава за 2.5 млн. USD. Друг замък, построен в същия район, е замъкът Болд върху остров Харт, който някога е принадлежал на Джордж Болд, бивш собственик на нюйоркския хотел Уолдорф-Астория. Болд започва замъка с идеята да го поднесе като подарък на съпругата си, но, уви, мисис Болд умира, преди строежът да е завършен. Джордж Болд зарязва острова и кракът му никога повече не стъпва на него. Така през 1978 г. остров Харт е продаден за колосалната сума от... 1 USD.
Не е невъзможно да откриете някое райско островче в Карибите на прилична цена. Край бреговете на Панама лежи Бокас дел Торо. На целия покрит с буйна растителност остров има една-единствена къща. Цената му е 139 000 USD.
Ако в САЩ и Канада ви се струва много студено, а Карибите са ви прекалено далеч, в добрата стара Европа също има редица интересни възможности като например Венеция. В лагуната на града на дожите, на 5 минути с лодка от площад “Сан Марко” се намира остров Тесера. Върху неговите близо 8000 кв. м са разположени палацо от ХVIII век, параклис и романтична градинка. Останалата част от острова е заета от лозя, лимонена горичка, палми, магнолии, кипариси. Цената не е фиксирана, а е предмет на договаряне. Пак срещу Венеция, но в Лагуна ди Градо е разположен малкият /3 дка/ остров Волпера, до който се стига по тесен мост. Сред 30-годишните дървета е сгушена дървена къща с три спални, а пред нея е разположен басейн. Цената е 250 000 EUR. Острови продават не само в Италия, но и във Франция, Гърция, Ирландия, Хърватия, Великобритания, Испания... Край бреговете на Бретан е мъничкият Ил Якобин с площ от 5.5 дка. Срещу 820 000 EUR получавате реставриран замък с огромен салон, 6 апартамента, кухня, изба и огромна тераса от 600 кв. м, от която се разкрива прелестна гледка към френския бряг.
На 500 метра от хърватския град, точно срещу може би най-красивия адриатически град Дубровник, се намира остров Дакса. Той също е частен и също се продава. Само че е доста скъп /3.5 млн. USD, отделно брокерската комисиона е 3.75%/, но пък е доста обширен - 57 дка, и върху него са разположени къща с площ от 250 кв. м, руините на стар манастир, изоставен фар и хангар за лодки.
Гърция може да е популярна лятна дестинация, но онези, които са ходили там, знаят, че хубав плаж трудно се намира. Именно със собствен плаж може да се похвали остров “Свети Анастасий”, разположен в Коринтския залив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА