24 Януари, 2003 00:00 586 0

Три банки ще кредитират битовата газификация

  • кредитиране-
  • дуков
Булбанк, SG Експресбанк и Банка ДСК са разработили специални кредитни пакети за битовите потребители на Черноморска технологична компания, която държи лицензи за разпределение на природен газ на територията на Добрич и Търговище, научи в. ПАРИ. След нашето проучване те са готови да предложат заем до 3000 лв., колкото е горната граница за газификация на едно жилище, само срещу договор с един работещ член на семейството и един гарант, каза изпълнителният директор на компанията Никола Дуков. Стремим се да получим гаранции не само за крайните потребители, но и за корпоративното кредитиране, защото то натежава в изграждането на мрежата, обясни той. Дуков е уверен, че ЧТК ще постигне най-ниските нива на банково кредитиране в страната. Според специалисти битовата газификация представлява най-голям интерес за трезорите в момента. Следващите 4-5 г. само в Добруджа съществува потенциал 100-120 хил. семейства да ползват синьото гориво. Прогнозите са над 70 хил. от тях да поискат заем. Очакваният старт на регионалните търгове за газоразпределителните дружества в средата на годината се сочи също като фактор банките да се ориентират към този бизнес. От клона на Булбанк в Добрич съобщиха, че отпускат кредити при залог на закупеното оборудване и максимален срок за изплащане на кредита от 3 г. Лихвеният процент по него е с 1 пункт по-нисък от стандартното й кредитиране. Комисионата на банката и таксата, с която се кандидатства за кредит, също са два пъти по-малки. Изискването е кредитополучателите да имат нетен доход от 300 лв. месечно.
Няма пречки за финансирането на компанията, каза Дуков. ЧТК очаква одобрение на договора с избраната избраната банка от мажоритарния собственик италианския концерн Амга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА