25 Януари, 2003 00:00 2 897 0

Гради се църква в центъра на София

  • района-
  • църква-
  • николов-
  • пошев-
  • кмета-
  • място-
  • “свети-
  • лъчезар-
  • “свети дух”-
  • лъчезар николов-
  • района орлин пошев
, Северна фасада на храмаНе една и две църкви бяха съградени по инициатива на различни знайни и незнайни българи след 1989 година. С подобно благородно дело се е заел и софийският бизнесмен Лъчезар Николов, който е президент на “Чезари холдинг” - инвеститор на обекта храм “Свети Дух”. Той не е в строителния бизнес, нито има свещеници в рода си. Неговата фирма стопанисва търговските площи в подлеза до хотел “Плиска”.

Строежът на храма
който ще носи името “Свети Дух”, започва в края на миналато лято. Първоначалната идея на Николов е това да бъде малък параклис върху площ от 80 кв.м, отстоящ на метри от Румънското посолство. В този район няма църква. Най-близката за молитви и посещение на живеещите в района на Ситняково църква е храм-паметникът “Св. Александър Невски”. Предложението минава през одобрение на местния парламент, но след разговор между отец Мирослав - архимандрит на църквата “Света Параскева”, и инвеститора Лъчезар Николов се стига до друга идея. Отецът настоява на това място да се чува звън на камбана, а тя по канон може да се монтира само под купола на голяма църква. Следва ново предложение към общинския съвет и с помощта на кмета на района Орлин Пошев се стига и до второто решение. Съветниците гласуват новата църква да се разположи на общински терен от 140 кв. м. и с подписа на кмета Софиянски градежът започва. “Не мога да омаловажа помощта на г-н Пошев, който с голямо разбиране се отнесе към идеята и помогна за нейното административно реализиране”, заяви Лъчезар Николов.
За построяването на храма и събирането на средствата е учредено и

Църковно настоятелство
в което влизат редица именити и популярни българи. Освен кмета на района Орлин Пошев в настоятелството са и актьорът Джоко Росич, депутатът от Великото Народно събрание - историкът Йордан Василев, отец Мирослав и др.
Както вече стана ясно, фирмата инвеститор “Чезари холдинг” не е строителна. Тя не е наела и подизпълнители, а просто сама събира строителите за храма, чийто основи вече са налети. Най-високата точка на “Свети Дух” ще се издига на 15 м. височина. Архитектурният проект е на арх. Явор Дичев. За жалост до този момент въпреки обявената банкова сметка, която е изписана на видно място в района на строежа, нито лев не е постъпил по нея.
ОББ - клон Младост/
офис Слатина
Банкова сметка:
N№1010694702
Банков код - 13073584
Когато става дума за съграждането на Божи храм, миряните по правило мълчат благоговейно. В случая обаче недоумение буди избраното за целта място - на ъгъла срещу румънското посолство, на самото кръстовище, откъдето колите профучават с бясна скорост. Може би се е решило църквата да бъде точно там, за да могат висящите на разположената току до нея спирка пътници да палят по свещичка с молба по-бързо да пристигне чаканото превозно средство? Или пък за улеснение на минаващите през подлеза - изкачваш задъхан стълбите и хоп … пречистваш душата си? Така или иначе, столицата ще се сдобие може би с единствения в православния свят храм, разположен на кьоше. В което по принцип няма нищо лошо, но е най-малкото куриозно.

Красимира ПАСТИРОВА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА